Innoveren: vragen om problemen

Columns

Mijn jongste zoon speelde onlangs op vrijdagavond een hockeywedstrijd in Nijmegen. Een inhaalwedstrijd; de zaterdag ervoor was de wedstrijd afgelast vanwege te veel water op het veld. Voorafgaand aan de wedstrijd aten we met het hele team en de ouders een broodje knakworst. Erg gezellig. De kinderen wisten dat ze tegen een sterke ploeg moesten spelen. Dit samenzijn versterkte het teamgevoel.
De coach was iets later en kwam een beetje ontdaan binnen. “Dat jij bij de overheid kan werken, daar snap ik niets van” zei hij. “Ik word niet goed van dat trage gedoe”. Hij bleek midden in een aanbestedingsprocedure te zitten voor het duurzaam renoveren van een groot sportcentrum, inclusief een zwembad.

De coach werkt voor een MKB bedrijf in de regio. Een bedrijf dat op basis van jarenlange ervaring e...


Joep Dickhaut
Helaas geheel herkenbaar.

En daardoor zijn legio bedrijven flink gefrustreerd. Ik heb daar met Movinnio iets aan proberen te doen in overleg met RWS dat meer gebruik moet en wil maken van 'de markt'. Nu ben ikzelf ook (weer) gefrustreerd geraakt.

Misschien het mooiste voorbeeld is het innovatieprogramma van RWS 'Wegen naar de Toekomst'. Zeer succesvol in de ogen van de overheid; totaal mislukt in mijn ogen.
Doel was nl om innovaties uit te lokken en te begeleiden tot en met een pilot. Er zijn heel veel goeie en toepasbare ideeën uit naar voren gekomen. RWS is vol trots: doelstelling meer dan gehaald.
Succes? NEE!
Want er is geen enkel idee toegepast. Na de pilot trad nl de 'regel van Leerling' op: geen bewezen techniek dus 'dat doen we niet'.

Gevolg: meer - publiek én privaat - geld verstookt dan zónder innovatieprogramma en als bonus talloze frustraties.

Als de overheden niet beter weten om te gaan met de aanbestedingsregels, zal de overheid innovatie niet kunnen stimuleren als opdrachtgever en is het goedkoper voor de maatschappij als de overheid dus ook geen geld meer hieraan besteed.
En beter voor de motivatie van bedrijven.

Meer over Innovatie