Prestaties geven power!

Columns

Terwijl de wereld in pijlsnel tempo verandert, woedt in de Nederlandse Polder een achterhoedegevecht, waarin de waarde van prestaties niet wordt erkend, maar juist wordt verketterd. Hoewel we blijkens onderzoek momenteel slechts op halve kracht werken en bijna 40% van de werknemers in de comfortzone achterover leunen, vinden we zelf dat we veel te hard werken. Het moet allemaal minder, valt in een recent artikel en een column in de NRC van 1 februari te lezen. Lekker niks doen en terugkeren naar paradijselijke toestanden, zo wordt ons voorgehouden. Het is typerend voor de wereldvreemdheid waarmee we in dit land omgaan met het nieuwe presteren. We lijden collectief aan prestatievrees: de wil om te presteren wordt bij voorbaat verdacht gemaakt. In plaats van prestaties propageren we het nieu...

Hans Doorenspleet
Beste Hans,

Ik heb over zomaar een voorbeeldje een tijdje terug een column geschreven.
http://www.managementsite.nl/40177/leiderschap/anders-managen.html

Mijn ervaring was dat er weliswaar druk was, maar dat er ongelooflijk veel meer gepresteerd werd dan voor mogelijk werd gehouden. De omstandigheden waaronder die druk bestaat, bepalen naar mijn vaste overtuiging het grootste deel van hoe 'bezwarend' de druk is. En op dat gebied valt er heel veel te winnen.
Ik hoop dat de wat optimistischer sfeer die er nu heerst, managers inspireert om stappen op dit terrein te gaan ondernemen!
Callista Roelofs
Pro-lid
Hoi Hans,

Het dilemma is zo duidelijk zichtbaar in werkend Nederland. Velen lopen rond met teveel stress en willen daarom rust. Maar ik geloof dat dit slechts een tussenfase is naar iets dat groter, prettiger en beter is. Namelijk voldoening, plezier en succes. En daar heb je prestaties bij nodig.
Druk zijn, stress en onrust zijn niet direct gekoppeld aan prestaties. Ik denk dat veel mensen die te druk zijn, juist minder presteren dan ze graag zouden willen. Juist het gebrek aan de gerichtheid op prestaties, het inzetten van je talent en hiermee iets moois neerzetten, dat geeft druk en stress.
Edwin Tuin
Ik kom dit vaak in mijn praktijk tegen. Er is een verschil tssen werkdruk en werklast. Ook bij een lage werklast kan veel druk worden ervaren. Die druk werkt verlammend en daardoor blijven prestaties uit. Oorzaken kunnen velerlei zijn, zoals cultuur /leiderschap (controle, afreken) of kwaliteit van de medewerker. Eenieder verdient goede prestaties met bijbehorend de positieve effecten op zowel privé als professioneel leven.

Edwin Tuin - gespecialiseerd in organisatie en IT-verandering - www.Victalis.nl

Meer over Performance management