Opleiding: ATLAS Data Analysis
De cursisten leren kwalitatieve analyses op tekstuele, grafische, audio- en videogegevens uit te voeren met ATLAS.ti.
In deze cursus leert u werken met ATLAS.ti. Dit is een krachtige tool voor de kwalitatieve analyse van grote hoeveelheden tekstuele, grafische, audio- en video gegevens. Deze tool helpt je om je data op een creatieve, maar ook systematische manier te ordenen, opnieuw samen te stellen en te beheren. ATLAS.ti houd je gefocust op het materiaal zelf. Deze tool wordt steeds meer gebruikt door bijvoorbeeld de vakgebieden antropologie, economie, criminologie en geneeskunde.
Dag 1: Dag 1 Deze cursus introduceert eerst enkele basisbegrippen die belangrijk zijn om te weten wanneer u met ATLAS.ti werkt. We leggen een theoretische basis voordat we praktisch gaan oefenen. Het verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve analyse wordt besproken en de verschillende fases van kwalitatieve analyse worden doorgenomen. Daarna volgt een stapsgewijze instructie waarin de cursist met een voorbeeldproject werkt. De onderzoeksvraag van het oefenproject wordt met een korte video geïntroduceerd. Na het leren van de hoofdfuncties van het pakket en de componenten van de gebruikersinterface, wordt de cursist door de verschillende fasen van een analyseproces geleid. We maken deze dag een eerste opzet voor ons onderzoeksproject, voegen documenten toe en brengen onze eerste codes aan. Na deze dag kunt u: Zich wegwijs maken in de interface van ATLAS.ti Projecten maken, importeren en opslaan. Documenten toevoegen en beheren Verschillende rapportages exporteren Werken met categorieën en smart groups Codes toevoegen Dag 2: Dag 2 De cursist gaat aan de slag met het verder uitbouwen van het project. We gaan hiervoor een codeersysteem opbouwen met codes, subcodes en codegroepen. Ook leren we opmerkingen en memo's plaatsen en gegevens opvragen. Daarnaast leert de cursist een aantal speciale functionaliteiten van ATLAS.ti kennen, zoals het voorbereiden en importeren van surveydata en het importeren van bijvoorbeeld Twitter-gegevens. Op deze laatste dag gaan we ook aan de slag met de laatste fase van het analyseproces. Ondertussen heeft de cursist een vrij compleet project opgebouwd en met behulp van aangebrachte codes structuur gecreëerd. Belangrijke thema's en patronen worden nu zichtbaar. We kunnen nu onze onderzoeksvragen op de data loslaten met behulp van queries. Is er verschil tussen man en vrouw? hoe verschillen de resultaten tussen de leeftijdscategorieën? Met behulp van netwerken leren we tot slot om onze bevindingen te visualiseren. Na deze dag kunt u: Een codeersysteem opbouwen Met opmerkingen en memo's uw reflecties en gedachten als data wegzetten Vragenlijsten importeren Data vanuit sociale media importeren Overeenkomsten en verschillen tussen groepen, kenmerken of documenten blootleggen Uw data bevragen Relaties tussen codes, documenten en memo's visualiseren in netwerken In teamverband aan een onderzoeksproject werken in ATLAS.ti
De cursist heeft een algemeen beeld van de mogelijkheden van ATLAS.ti De cursist kent het verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve analyse in relatie tot ATLAS.ti De cursist kan een volledig onderzoeksproject opbouwen De cursist kan vanuit ATLAS onderzoeksresultaten in de vorm van rapporten, netwerken en codegroepen produceren.
