Opleiding: Storingstechnicus elektro - Avond
Word expert in het oplossen van elektrotechnische storingen in de industriele elektrotechniek. In deze cursus leer je complexere storingen in elektrotechnische installaties snel en adequaat op te lossen en duiken we dieper de elektrotechniek in. Met een mix van theorie en praktijk, leer jij hoe je complexe storingen zoekt, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je de storing oplost. Ook schenken we aandacht aan hoe je storingen kunt voorkomen.
Tijdens de cursus ga je aan de slag met realistische scenario's en leer je onder andere storingen in relais-, PLC-besturingen en veiligheidscircuits te analyseren en te verhelpen. Hierdoor ben je na afronding van de cursus in staat om ook onder druk de juiste beslissingen te nemen en problemen snel op te lossen.
Voor wie is de cursus Storingstechnicus elektro
Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus? Heb je al wel kennis van industriële elektrotechniek, maar wil jij je hierin verder specialiseren? Dan is de training Storingstechnicus elektro geschikt voor jou. Je wordt opgeleid op het niveau Prevent. Dit is vergelijkbaar met mbo-4 niveau.
Voorkennis
Om deze cursus met succes te kunnen afronden is de volgende voorkennis nodig:
- Je kunt elektrische schema's lezen (relais, motorschakelingen).
- Je begrijpt de werking van de belangrijkste industriële elektrocomponenten, inclusief een frequentieregelaar en softstarter.
Voldoe je hier niet aan? Een goede basis voor deze cursus is Elektrisch schakelen.
Tip: twijfel je aan je voorkennis, doe dan online de 10 vragen test elektrotechniek. Of neem contact op met onze afdeling studieadvies.
Inhoud van de cursus Storingstechnicus elektro
In 8 dagen, of 14 avonden en 1 dag, volg jij een opleiding tot elektrotechnieker.
Tijdens de cursus gaan we met de volgende onderwerpen aan de slag:
Algemeen:
- Storingsanalyse in installaties met PLC’s, frequentieregelaars, softstarters, elektromotoren, relaisbesturingen, etc.
- Aandragen van verbetervoorstellen
Storingsanalyse:
- Analyseren en oplossen van storingen
Technische gegevens verzamelen:
- Lezen van technische informatie van machines en installaties
Meten:
- Met juiste apparatuur meten van spanning, stroom, weerstand
- Meetprincipes en interpreteren van meetwaarden
Kennis van, meten aan, afstellen en aansluiten van:
- Opnemers: inductief, capacitief, mechanisch, optisch
- Besturingen: relais, PLC
- Motoren: draaistroom, serie, shunt, meerpolen, Dahlandermotor
- Regelingen: ster/driehoek, frequentie, softstarters
Veiligheid:
- Toepassing van veiligheidsbesturingen waaronder; noodstop, tweehanden- en hekbeveiliging conform de norm NEN EN 60204-1
Opbouw installatie en machine:
- Opbouw installaties en machines met beveiligingen zoals installatieautomaten, smeltveiligheden, vermogensschakelaars, bekabeling, verbindingen, aanleg en schakelmateriaal
Benieuwd naar meer cursussen en trainingen met elektrotechniek? Lees meer over elektrotechniek en bekijk alle cursussen en trainingen in de elektrotechniek.
Studiebelasting
De voorbereiding voor elke les bedraagt gemiddeld 2 uur. In de online leeromgeving staan de vragen, cases en opdrachten klaar. De studiebelasting bedraagt dus 7 lesuren en gemiddeld 2 uur voorbereiding per lesdag.
E-Learning
- Er is onbeperkt toegang tot het lesmateriaal via MijnROVC
- Interactie met docent (tot 2 maanden na afronding)
- Toegang tot e-learnings via EasyGenerator 1 jaar
Afronding van de cursus Storingstechnicus elektro
De cursus Storingstechnicus elektro wordt met een centraal examen afgesloten. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend diploma.
CerTech
Voor de organisatie van het examen Storingstechnicus elektro werkt ROVC samen met CerTech. CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen.
