Opleiding: Warmtepompen - verdiepende kennis voor een goede werking - Dag
Tijdens de cursus Warmtepompinstallaties - verdiepende kennis voor een goede werking ga je met diverse aspecten aan de slag.
Tijdens de cursus Warmtepompinstallaties - verdiepende kennis voor een goede werking ga je met diverse aspecten aan de slag. Zo leer je wat de voorwaarden zijn voor een goede werking van de warmtepomp. Ook leer je diverse installatieschema’s herkennen en wat de voorwaarden zijn voor een goede installatie. Daarnaast krijg je inzicht in de belangrijkste procesgegevens van de warmtepomp.
Deze cursus is onderdeel van de Vakmanschapsroute Warmtepomp.
Voor wie? Deze training is bedoeld voor iedereen die vanuit de installatie te maken krijgt met de montage, klanten en de controle van de goede werking van de warmtepomp.
Voorkennis: Een specifieke vooropleiding is niet nodig, maar met de training Warmtepompen - typen, toepassing en basiswerking ben je goed voorbereid op deze training.
Tijdens de training Warmtepompinstallaties - verdiepende kennis ga je aan de slag met de volgende onderdelen:
- Verdiepende kennis van meer complexe installatieschema’s, lezen van schema’s van diverse configuraties inclusief tapwatervoorziening en deze met praktijksituatie vergelijken op afwijkingen
- Verdiepende kennis werking warmtepomp en koudemiddelkringloop
- Belangrijkste procesgegevens van een warmtepomp kennen (drukken, temperaturen, flows) en weten waar je die meet of afleest in de regelaar, informatie kunnen vertalen naar schema koudemiddelkringloop en warmtepomp
- Op basis van deze gegevens kunnen vaststellen of een complexe installatie goed draait, volgens het ontwerp (IBN formulier)
- Invloed van afwijkingen van de proceswaarden op de werking van de warmtepomp begrijpen
- Inzicht in het kringloopproces van koudemiddel in h-log-p-diagram, temperatuur en drukken in verdamper en condensor, energie opname en afgifte, compressor energie
- COP/SCOP, EER en SEER-waarden berekenen op basis van gegevens in kringloopdiagram en op basis van meetgegevens in de warmtepomp, uitlezen procesgegevens regelaar
- Invloed van afwijkende brontemperaturen op werking warmtepomp en kringloopproces
- Invloed van afwijkende aanvoer en retour temperaturen op werking warmtepomp en kringloopproces
- Vermogens kunnen berekenen op basis van flow en delta-T (P= Qm x c x dT), van warmtepomp totaalafgifte en bij individuele componenten in het afgiftesystemen
- Benodigde capaciteit en regeling deellast en vollast
- De functie en werking kunnen verklaren van beveiligingen met druk-, flow- en temperatuursensoren of schakelaars
Studiebelasting: De voorbereiding voor elke les bedraagt gemiddeld 2 uur. In de online leeromgeving staan de vragen, cases en opdrachten klaar. De studiebelasting bedraagt dus 7 lesuren en gemiddeld 2 uur voorbereiding per lesdag.
Toegang tot het online lesmateriaal:
- Er is onbeperkt toegang tot het lesmateriaal via MijnROVC
- Interactie met docent (tot 2 maanden na afronding)
Resultaat: Na het afronden van de training ben je in staat om de goede werking van de warmtepomp te beoordelen en kun je basis adviezen geven voor de aanschaf van de warmtepomp. Je hebt inzicht in hoe afwijkende temperaturen en drukken de goede werking van de warmtepomp kunnen beïnvloeden en kan verbeteringen aandragen met betrekking tot energie-efficiëntie.
Afronding: Deze training wordt op de laatste bijeenkomst afgesloten met een eindtoets. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend certificaat.
