Opleiding: Geluid in omgevingsplan
- In één dag op de hoogte
- Specifiek gericht op planregels voor geluid
- Hoe omgaan met aanvaardbaarheid
- Eigen keuzes maken en verantwoorden
- Voor planmakers, juristen en beleidsmedewerkers
- Praktische insteek
Inhoud
Inleiding
Met de Omgevingswet is het mogelijk om als gemeente zelf regels voor geluid op te stellen in het omgevingsplan. Deze planregels over geluid moeten voldoen aan de instructieregels uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) voor het beoordelen van geluid. Het Bkl en de Omgevingswet bieden de benodigde beleidsvrijheid. Het toverwoord hierbij is “aanvaardbaarheid”. Initiatieven en activiteiten worden beoordeeld op die aanvaardbaarheid en er mogen veel eigen keuzes worden gemaakt. Dat maakt het lastig, maar tegelijkertijd ook heel interessant, want er is veel mogelijk binnen de kaders.
Hoe ga je nu deze afwegingen en beleidsvrijheid handen en voeten geven? En hoe ga je zelf aan de slag met het nadenken en opstellen van planregels?
Inhoud en resultaat
In deze 1-daagse cursus leer je te doorgronden hoe je geluid in een omgevingsplan integreert en hoe je die informatie gebruikt om sturing te geven aan jouw werkzaamheden in de ruimtelijke ordening of juist als beheerder van bronnen.
We gaan in op begrippen zoals geluidaandachtsgebieden, de impact hiervan en welke (gezondheids)bescherming geboden moet worden. Ook gaan we bekijken waar keuzes gemaakt mogen worden en wat de (on)mogelijkheden van maatregelen zijn. Verder komt aan de orde wat je hieromtrent in het omgevingsplan moet regelen en hoe het werkt bij een Bopa.
We benaderen daarbij het keuzes en verplichtingen vanuit verschillende invalshoeken: technisch, juridisch en beleidsmatig.
Deze cursus beoogt het fenomeen geluid bij ruimtelijke plannen hanteerbaar te maken voor zowel de ontwikkelaars van de omgeving als opstellers van omgevingsplannen en hun adviseurs bij gemeenten.
Het is een cursus van mensen uit de praktijk voor mensen uit de praktijk
Doelgroep
De cursus is bestemd voor alle medewerkers die betrokken zijn bij het opstellen van geluidregels. Dit zijn planjuristen, beleidsmedewerkers RO, (beleids)medewerkers geluid en/of milieu en andere betrokken adviseurs. Ook is de cursus interessant voor de advocatuur, advies- en ingenieursbureaus en projectontwikkelaars.
Programma
Korte inleiding Omgevingswet
- Doel, reikwijdte en ontwerpprincipes
- Paradigmaverandering (uitnodigingsplanologie)
- Instrumenten
- Instructieregels voor overheden
- Regels van belang voor geluid in wet en AMvB’s
Geluid en planologie algemeen
- Kernbegrippen
- Hoe kunnen milieuregels in het omgevingsplan worden opgenomen?
Twee gebieden: wegen/spoorwegen/industrieterreinen versus bedrijfsmatige (milieubelastende) activiteiten
- Wat zijn aandachtsgebieden en hoe zien die er onder de nieuwe wet uit?
- Wat zijn milieubelastende activiteiten en hoe werkt dat ruimtelijk door in het omgevingsplan?
Geluidbeleid in omgevingsvisie en geluidregels in het omgevingsplan
- Hoe kan het geluidbeleid worden vertaald in regels?
- Wat kan en mag wel en wat niet?
Workshop planregels
Aan de hand van een (eigen) casus gaan jullie zelf planregels maken en tussendoor bespreken, waarna gezamenlijke bespreking volgt.
Materiaal
- Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
- Toegang tot de gehele digitale kennisbank van PONT | Omgeving tot een maand na de cursus
Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.
Verder krijgt u met PONT | Omgeving gratis toegang tot tientallen dossiers, 40 digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.
