Opleiding: Jaarverslag VP met Impact

Elke vertrouwenspersoon wordt geadviseerd om jaarlijks een verslag uit te brengen aan de organisatie waarvoor die werkzaam is. Het vergt zorgvuldigheid om een compleet en onafhankelijk jaarrapport VP op te stellen, waarbij de vertrouwelijkheid van de melders gewaarborgd is en tegelijkertijd de organisatie zo veel mogelijk managementinformatie krijgt. 

Het jaarverslag VP heeft een meerledig doel namelijk: 

  • Bewustwording creëren in de organisatie met betrekking tot het soort situaties waarover wordt gemeld en de frequentie, gespecificeerd naar ongewenste omgangsvormen en/of vermoedens van schending van integriteit die in de organisatie merkbaar zijn. 
  • Invulling te geven aan het jaarlijkse gesprek met de leiding van de organisatie aan de hand van het jaarverslag vertrouwenspersonen. 
  • Suggesties aan te dragen ter verbetering van de psychosociale veiligheid in betreffende organisatie en de rol die de vertrouwenspersoon daarin kan vervullen. 

Tijdens de opleiding nemen de docenten je mee in de theorie en best practices voor het opstellen van een jaarverslag. Daarna ga direct zelf aan de slag om de eerste opzet van een jaarverslag VP op te stellen, aan de hand van data van een van je klanten. In groepsverband bespreek je de verslagen en haal je feedback op. Tijdens het tweede deel van de opleiding behandelen we theorie en best practices over de gespreksvoering met je klant naar aanleiding van je jaarverslag. De gesprekvoering oefenen we vervolgens in rollenspellen. 

Door het volgen van deze opleiding word je als vertrouwenspersoon bewust van hoe je met behulp van het jaarverslag jouw deeltaak op gebied van voorlichting en advisering kan invullen. Je krijgt handvatten en aandachtspunten voor zowel het opstellen van het jaarverslag, als de voorbereiding op het gesprek met de organisatie dat daarop volgt en het voeren van het gesprek. 

Deze opleiding draagt bij aan de competenties analytisch vermogen, organisatie-sensitiviteit, strategisch inzicht, adviesvaardigheid en kennis. 

Na afronding van deze opleiding:

  • Begrijpt de vertrouwenspersoon uit welk elementen een jaarverslag vertrouwenspersonen bestaat. 
  • Is de vertrouwenspersoon in staat om zelfstandig een compleet jaarverslag op te stellen rekening houdend met de vertrouwelijkheid. 
  • Is de vertrouwenspersoon in staat zelfstandig adviezen te geven op basis de bevindingen beschreven in het jaarverslag over de organisatie en actualiteit in het algemeen. 
  • Is de vertrouwenspersoon zich ervan bewust dat het jaarverslag een waardevol hulpmiddel om in positieve zin bij te dragen aan een psychosociaal veilige werkomgeving. 
  • Begrijpt de vertrouwenspersoon hoe over het jaarverslag effectief te communiceren met het verantwoordelijke management.  
  • Kan de vertrouwenspersoon naar aanleiding van het jaarverslag een jaarplanning voorstellen. 

Deze bijscholing is goed voor 8 BNS-uren ten behoeve van hercertificering als Vertrouwenspersoon.

Meer...
€425
Vrij van BTW
Aangeboden door
Nederlands Compliance Instituut
Onderwerp
Jaarrekening
Niveau
HBO
Looptijd
4 dagen
Taal
nl
Type product
opleiding
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Min: 6
Max: 16
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Rotterdam
di 3 dec. 2024
Keurmerken aanbieder
NRTO
CRKBO en BTW-vrijstelling
Landelijke vereninging van Vertrouwenspersonen