Opleiding: Ruimtelijke Besluitvorming en Burgerparticipatie

U krijgt actuele kennis en tools om vragen rond Burgerparticipatie voor uw organisatie of planologisch project te beantwoorden en om effectieve participatieprocessen te ontwerpen.

De nieuwe Omgevingswet is duidelijk: participatie van burgers mag niet ontbreken in besluitvorming over de fysieke leefomgeving. Toch worstelen veel professionals bij overheden en andere organisaties met de vraag hoe dit praktisch vorm te geven. Dit programma helpt u daarbij en wordt verzorgd door experts uit de wetenschap en praktijk. U brengt uw eigen casus in, en ontmoet vakgenoten.

U kunt zich aanmelden door het formulier op de website in te vullen en deze per e-mail naar onze programmamanager te sturen.

U krijgt actuele kennis en tools, aangereikt door experts uit wetenschap en praktijk.

U volgt het programma gedurende drie middagen en een volledige dag. Tussen de lesmiddagen zitten steeds enkele weken, waarin u werkt aan eigen of bestaande casus.Middag 1: Principes in TheorieAfgewisseld met intervisie, krijgt u colleges over de klassiekers uit de literatuur, waarin concepten en principes tegen het licht worden gehouden. Hoe passen die modellen op elkaar? Hoe herkent u ze in de praktijk? Hoe praktisch of realistisch zijn ze om toe te passen? Welke vragen roepen ze op? Wat zijn risico’s en valkuilen?
Middag 2: Worstelingen in de praktijk
Alle deelnemers evalueren eigen recente casussen in kleine groepen onder leiding van docenten. Wat hadden de anderen in die situatie gedaan? Wat werkte en wat niet? Aan welke knoppen kan je draaien? Wat blijken succes- en faalfactoren? Aansluitend volgt een plenaire analyse.
Middag 3: Ontwerpprincipes voor participatieve processen
De inzichten verzameld tijdens de eerste twee sessies worden vertaald in een aantal ontwerpprincipes. Over welke aspecten (wie, wanneer, waarover, hoe) moet een procesontwerp helder zijn? Welke opties bestaan er voor elk aspect? Wat bepaalt welke optie de meest passende is?
Dag 4: What’s new?
Wat kunt u naast klassieke klankbordgroepen en consultaties nog meer doen? We bekijken concrete werkvormen uit internationale praktijken.

U krijgt antwoorden op vragen als:
-Wie participeert wanneer, waarover en op welke manier
-Wat kadert de discussies en hoe blijven die constructief en realistisch
-Hoe ver gaat het tegemoetkomen aan wensen en bezwaren
-Hoe zijn verwachtingen te managen en wanneer is participatie geslaagd
-Hoe om te gaan met complexiteit en realisatie van projecten binnen een aanvaardbare termijn en met een zo maximaal mogelijk draagvlak
-Wat zijn afhankelijkheden tussen geografische niveaus waarover visie

Het programma is gericht op professionals die werken aan planologische projecten waarbinnen burgerparticipatie goed verankerd dient te worden:-ambtenaren ruimtelijke ordening van gemeenten-ruimtelijk beleidsmakers bij gemeenten en provincies
-projectleiders van terreinbeheerders zoals Natuurmonumenten
-gebiedsregisseurs binnen Kadaster en Prolander
-beleidsmakers bij woningcorporaties
-kwartiermakers
-wijkmakers
-gebiedsontwikkelaars
-beheerders en bouwers van infrastructuur

Meer...
€1.750
Vrij van BTW
Aangeboden door
University of Groningen Business School
Onderwerp
Besluitvorming & Oordeelsvorming
Omgevingswet
Niveau
Duur
4 dagen
Taal
nl
Type product
opleiding
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 25
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Groningen
vr 31 jan. 2025
Keurmerken aanbieder
CRKBO en BTW-vrijstelling
BTW-vrijstelling
CROHO
Levenlangleren Krediet
NBA VRC
VRC - De Vereniging van Registercontrollers
AACSB
Koninklijke NBA - PE punten
NBA
NVAO Geaccrediteerde opleiding