Opleiding: Medisch laboratorium - Meetonzekerheid 2025

Zoals voorgeschreven door NEN-EN-ISO 15189:2012 dienen testmethoden gevalideerd te zijn en moet de meetonzekerheid ervan zijn bepaald. Voor medische testmethoden is de strikt metrologische bepalingswijze van de meetonzekerheid bijzonder complex en tijdrovend. Voor de praktijk zijn er dus andere en meer toegankelijke methoden gewenst. Over deze methoden gaat de cursus. Je werkt zoveel mogelijk met gegevens uit de validatie en QC. In de cursus wisselen de presentaties elkaar af met opgaven.

Jij bent
Leidinggevende, (hoofd- en eerste) analist of kwaliteitscoördinator met kennis van statistische grondbeginselen

Inhoud
1. Als inleiding stippen we de theoretische en metrologische aspecten van meetonzekerheid aan. Daarbij behandelen we de zgn. bottom-up benadering.


2. Het zwaartepunt ligt op praktische bepalingswijzen, de top-down benadering. Hierbij wordt gewerkt op een soortgelijke manier als tijdens methodevalidatie.


3. De volgende onderwerpen komen aan bod: gebruik van gegevens uit validatie en QC, bouwstenen van onzekerheid (bij een complete bepaling zijn deze afgedekt), speciale relatie tussen meetonzekerheid en externe QC’s en meetonzekerheid als combinatie van bias en precisie, de gecombineerde bepalingswijze door middel van RMS. We kijken tevens naar de relatie tot total error.

Meer...
€820
ex. BTW
Aangeboden door
QAducation
Onderwerp
Medisch Laboratorium
Laboratoriumtechniek
Medisch
Niveau
Duur
Eendaagse training
Looptijd
1 dag
Taal
nl
Type product
cursus
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 8
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Breda
ma 19 mei 2025
Breda
ma 1 dec. 2025
Keurmerken aanbieder
Cedeo
Cedeo Open