Opleiding: Medisch laboratorium - Interne en externe QC 2025

Zoveel mogelijk onjuiste analyseresultaten voorkomen? Dan is de cursus Interne en externe QC voor medische laboratoria als methodiek iets voor jou. Je bestudeert hoe je invulling geeft aan de eisen van ISO 15189. Bovendien leer je hoe resultaten van externe QC te interpreteren. Basiswoorden zijn statistiek, controlekaarten, ringonderzoeken en evaluaties. De cursus gaat in op alledaagse QC-problemen en geeft direct toepasbare kennis en vaardigheden.

Jij bent

Hoofdanalist, kwaliteitscoördinator, researchanalist of medisch laboratoriumspecialist.

Inhoud

  1. Statistische basisbegrippen, zoals precisie, bias, total error, allowable total error.
  2. Controleren en beheersen van de kwaliteit van ISO 15189:2012.
  3. Interne QC met aandacht voor algemene grondbeginselen met hun doel en mogelijkheden, actiegrenzen en waarschuwingsgrenzen.
  4. Levey-, Jennings-, Westgardregels: uitleg van de regels en hun betekenis, effectiviteit van de regels en snelheid van respons, ARL (average run length).
  5. De toepassingsaspecten interne QC: CLSI EP protocol, relatie tot klinische relevantie, niveaus en frequentie van controle, opzetten van een controlekaart, omgaan met effecten o.g.v. verandering van bijvoorbeeld kalibrator, batch en reagens. Omgaan met afwijkingen, correctieve acties en vrijgeven van de resultaten.
  6. Externe QC: wat zijn de algemene aspecten? We kijken naar doel, mogelijkheden, Z-score, Youden plot en de eisen aan de methode.
  7. Externe QC met SKML: aan bod komen onder andere rapportage, histogrammen, Youden plot, Difference plot, SA score en TE score.
Meer...
€820
ex. BTW
Aangeboden door
QAducation
Onderwerp
Medisch Laboratorium
Laboratoriumtechniek
Medisch
Niveau
Duur
Eendaagse training
Looptijd
1 dag
Taal
nl
Type product
cursus
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 8
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Breda
di 27 mei 2025
Breda
wo 5 nov. 2025
Keurmerken aanbieder
Cedeo
Cedeo Open