Opleiding: Cursus handhaving en toezicht in het sociaal domein
Met Erik Klein Egelink en Matthijs Vermaat
Programma
Wettelijk kader Wmo 2015 en Jeugdwet;
Controle aan de poort 1 (indiceren maatwerkvoorziening / jeugdhulp)
Controle aan de poort 2 (PGB verstrekken of niet)
Voorwaarden Wmo en Jeugdwet
Weigeringsgronden Wmo en Jeugdwet
Aantasten bestaande afspraken Wmo en Jeugdwet
Heronderzoek
Intrekken
Terugvorderen maatwerkvoorziening / jeugdhulp
Knelpunten Jeugdwet
Wmo, Jeugdwet en Wlz
In de verdiepingscursus handhaving en toezicht in het sociale domein wordt ingegaan op de regelgeving, beleid en jurisprudentie met betrekking tot toezicht en handhaving in Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en Wet langdurige zorg (Wlz).
In het begin van de Wmo 2015 en de Jeugdwet heeft de nadruk vooral gelegen op vraagstukken over de verstrekking van hulp en ondersteuning. Sinds enige tijd laat de praktijk echter zien dat gemeenten meer werk maken van het tegengaan van misbruik en oneigenlijk gebruik. Hetzelfde gebeurt in het kader van de Wlz. Dit speelt zowel bij de toegang tot de ondersteuning of zorg als naderhand bij de controle of de betrokkene de verplichtingen is nagekomen die zijn verbonden aan het krijgen van een persoonsgebonden budget (Pgb) voor zorg, ondersteuning en jeugdhulp. Daarnaast vindt controle op de aanbieders van zorg en ondersteuning plaats.
Wat is de doelgroep?
De verdiepingscursus is bedoeld voor rechtsbijstandverleners (advocatuur, rechtsbijstandsverzekeraars) en medewerkers van gemeenten en het zorgkantoor.
Deelnemers die bij OSR de Leergang sociaal domein of de Actualiteitencursus sociale zekerheid gevolgd
Datum: 10 oktober 2024 09:00-12:15
WO
