In januari van dit jaar werd bekend dat Microsoft, dat – net als een aantal andere grote software fabrikanten (zoals in ons land bijvoorbeeld Centric en Pink Roccade) - tot nu toe de broncode van haar software als de “belangrijkste intellectuele eigendom van het bedrijf” nooit heeft willen vrijgeven, onder voorwaarden alsnog delen van die broncode vrijgeeft voor overheden en internationale organisaties (b.v. NAVO). Dit nadat Microsoft enkele felle juridische gevechten met de Amerikaanse overheid heeft gevoerd.
Maar het is niet alleen de Amerikaanse overheid die zich roert. In Duitsland zijn inmiddels diverse overheidsinstanties overgegaan op NT-concurrent Linux. Daarnaast fungeert de Duitse centrale overheid als opdrachtgever voor de ontwikkeling van alternatieven voor Outlook en Exchange....
Een Linux-distributie is niets anders dan een Linux-kernel (het werk van Linus Torvalds), installatie-software en gigabytes aan software (al dan niet open source) en daaromheen eventueel een doos. RedHat was een van de eerste distributies die geschikt was voor mensen die niet weten hoe computers werken en slechts bekend waren met het geklik en de openklappende schermen van windows. Installatie en gebruik van RedHat Linux was bij wijze van spreke voor elke manager weggelegd.
Een leek zal niet zo gauw beginnen met een distrubities als Debian en Slackware, die veel zuiverder opgezet zijn en gericht zijn op techneuten de hun computers naar hun hand kunnen en willen zetten. Dit laatste vereist voor mensen die software ontwikkelen, hoewel de misvatting dat iedereen met die cursus heeft gevolgd en kan typen software kan maken.
Het feit dat de TCO, zoals dat schijnt te heten, van Linux hoog is is te wijten aan onkunde van automatiseerders. Bekwame techneuten zijn zeldzaam. Toen microsoft met ms-dos en windows op de proppen kwam en Linux en BSD-unix nog niet beschikbaar waren voor de goedkope en populair PC en steeds meer mensen die niets van techniek begrijpen iets met computers gingen doen, daalde het niveau van de gemiddelde gebruiker en automatiseerder. Door wat te klikken met de muis was het mogelijk om iets werkend te krijgen, zonder exact te weten wat er gebeurde. De schijncompetentie deed hiermee zijn intrede en Microsoft vaarde hier wel bij.
Met behulp van een systeem als UNIX, dat meer met Lego te vergelijken is dan met het Playmobiel-systeem van Microsoft, was men altijd in staat geweest om computers beter te bedienen. Hiervoor was techniesch inzicht nodig over de architectuur van het systeem en datzelfde geld voor Linux van tegenwoordig. Voor iemand die 20 jaar geleden al met UNIX werkte, is het een peuleschil om - na het lezen van een paar boekjes - Linux te bedienen en te beheren.
Dat Linux open-source is, is slechts een leuke bijkomstigheid en het altijd aangevoerde voordeel van het feit dat men de software aan kan passen is mijns inziens een schijnvoordeel, omdat er maar zeer weinig mensen zijn die echt gaan sleutelen aan de Linux-kernel of meegeleverde source code.
Het werkelijke voordeel van open-source software is dat het geschreven is door extreem goede programmeurs die zonder projectmanagers en ITIL zeer complexe en kwalitatief goede software kunnen bouwen. De software is voor voor dus eigenlijk voor de lol gemaakt, en zeer vaak ook in de vrije tijd, omdat de programmeurs zich op het werk niet konden uitten, omdat zij daar met logge commerciele tools allerlei saaie software moesten maken voor de afdeling financieen en logistiek voor domme gebruikers, waar de nadruk meer lag op gekleurde menubalken dan op functionaliteit.
Microsoft heeft de mensheid blind gemaakt en iedereen gebruikt Microsoft-producten als referentie.
Het Microsoft operating system Windows heeft z'n langste tijd gehad. Als men de literatuur op gebied van besturingssystemen opslaat blijkt daaruit ook dat Windows een primitief systeem dat meer geschikt is voor spelletjes en het maken van power-point presentaties dan voor serieuze software. Daar waar bij de ontwikkeling aan Linux aandacht wordt besteed aan zinvolle zaken als clustering en real-time varianten van het OS, besteed Microsoft aandacht aan bewegende icoontjes en mooiere animaties in MS-office, want zeg nu zelf; wat is er varanderd sinds Windows 95? En de brieven die uit MS-Office kwamen, zijn verder ook niet te onderscheiden van de brieven die met WordPerfect 4.2 gemaakt zijn.
Ikzelf neem open source software ook serieus, maar niet vanwege het feit dat het open source is, maar meer om de oorzaak hiervan; het feit dat het gemaakt is door competentie ontwikkelaars die met liefde bruikbare spullen maken waar mensen echt op zitten te wachten.
De TCO zal op termijn afnemen, als alle semi-automatiseerders een vak geleerd hebben en automatisering weer uit handen wordt gegeven aan de mensen met baarden en geitewollen sokken.