Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
En wel zo:
Bank- en staatsschulden zijn nu opeens een groot probleem. In de ogen van hen die het geld in omloop mocht brengen (mochten creëren): de banken en de staten. Lenen bij de centrale bank tegen 1% en uitlenen aan een andere bank of staat tegen vier of vijf keer zoveel. De winst keren we uit in de vorm van dividend en bonussen aan 1% van de mensen. Een heel verslavend spelletje, maar het is in feite een piramidespel, dat goed gaat zo lang mensen nog durven in te stappen. Die grens is nu bereikt. Nu hebben ze (de 1%) ontdekt dat je ook giga veel geld kunt verdienen door de omgekeerde route te bewandelen: het uitgeleende geld in eén klap terug vorderen.
Dat werkt zo:
De meeste Europese landen hebben nu zoveel geleend dat ze ieder jaar een beetje moeten bijlenen om alleen de rente over de hoofdsom te kunnen betalen. De prijs die ze daarvoor moeten betalen, wordt door de geldmarkt bepaald. Daarbij hebben ze (de landen) geen rekening gehouden met het feit dat belanghebbenden marktspeculatie als machtig prijsopdrijvend wapen in kunnen zetten. Shortselling, hedfondsen, derivaten, etc. Zijn niks meer middelen om prijsdruk en macht over financiële markten uit te oefenen. De hoeveelheid flitskapitaal (vermogen van pensioenfondsen, oligarchen, rijken der rijken, etc,.) is zo groot dat Staats-noodfondsen en buffers nooit toerijkend zullen zijn. Wat gebeurt er dan als er 'geen vertrouwen in de markt is' omdat de koersen van bijvoorbeeld derivaten -- door speculatie -- dalen? Dan gaat de risico-opslag (bijvoorbeeld de rente op staatsleningen) verder en verder omhoog en ontstaat er plotseling 'een reëel probleem'. Griekenland moet nu 50-75% rente betalen op een staatslening van twee jaar. Dát is gewoon bull shit. Dat moeten we verbieden, en banken niet steunen, maar nationaliseren en hun macht verder indammen.
Maar wat doet de politiek?
De politiek laat zich verleiden de eisen in te willigen en de pijn onverdoofd bij de 99% neer te leggen. Als we in één klap alle bank- en staatsschulden moeten gaan herstructureren, hetgeen 'ze' nu kennelijk van plan zijn,gaan we (de 99%) tientallen procenten terug in welvaart. Erg onrechtvaardig en zelfs onmenselijk. Je zal maar uit je Spaanse-, Griekse-, Italiaanse-, Ierse-, huis gegooid worden. Omdat jouw overheid het geleende geld moet terug betalen. Schande!