Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Dat kan hij/zij alleen waarmaken als er een geloof is in iemands persoonlijk doel en de opdracht waar hij/zij met zijn team voor staat.
Als hij/zij zich durft te verbeelden, geloven en uiten in wat zij wensen met zichzelf en hun team. En dan het team zo ver te krijgen dat zij samen gaan onderzoeken, plannen waardoor er samen besloten kan worden HOE te handelen.. en te volharden (creatief daarin te zijn) en dan samen te ontvangen, waarderen, ontspannen.!
Klinkt bekend.?.
De inspiratiespiraal van Marinus Knoope is een handvat voor velen in tijden dat transparantie zich aan alle kanten opdringt.
Verder breng ik dan de Enneagrammen mee zodat er inzicht komt waarom teamleden handelen zoals ze doen. Acceptatie van wat is geeft ruimte voor veiligheid en groei!
Heerlijk wat een uitdaging!
Ik wens een ieder succes en plezier bij dit proces
Anita Sanders
Jouw typering van de charismatisch leider voelt als de praatjesmaker. De man met de grote beloftes, beloftes die hij in praktijk niet waar maakt.
De Nieuwe Leider die jij neer zet is de vakman die door zijn collega's naar voren wordt geduwd. Hij kiest er zelf niet voor, maar doet het omdat anderen het van hem vragen.
Dit klinkt mooi, maar ik denk dat veel mensen uit eigen ervaring weten dat dit vaak niet werkt. De echte kracht komt vanuit jezelf. Natuurlijk, wij zijn vaak bereid iets te doen omdat iemand anders dat van ons vraagt, maar dat zal in praktijk niet de noodzakelijke verbinding en committment leveren. Mijn vrouw vraagt vaak genoeg, stop met roken, maar...
Ik begrijp dat binnen de wereld van de Oude leider (status), Charismatisch leider (praatjesmaker) en de Nieuwe leider (politiek gevoelige term voor iemand die zich opoffert voor een hoger doel), de laatste het meeste aanspreekt.
Maar in een iets bredere context, is er nog een andere leider. Dat is de bezielde leider. Die leider heeft zichzelf gevonden en voelt zich geroepen om het leiderschap op zich te nemen. Die roep komt van binnenuit en krijgt vorm in een heldere visie. Dat is niet een visie die hij verkondigt. Die visie vertaalt hij steeds naar de actuele vraag die leeft bij de groep waaraan hij leiding geeft. Deze leider staat niet voor - tussen - of achter zijn team. Hij staat daar wij hij het team het beste kan dienen.
Misschien dat jij in deze leider ook een spiegel van jezelf kan vinden.
Bijvoorbeeld, wanneer een organisatie aan de rand van de afgrond staat en bijvoorbeeld zeer duidelijk zal moeten kiezen voor diversificatie (zie ook de Anshoff matrix, zowel nieuwe producten ontwikkelen als nieuwe markten betreden) zal dit leiden tot afbreuk van bestaande structuren en opbouw van nieuwe. In die situatie zal de nieuwe leider toch echt iets moeten laten zien van de charismatische visionair, die de oude leiders hadden. Dan heb je niets aan de besluiteloze, schuwe en onwillige leider die door zijn collega professionals naar voren is geschoven zodat zij vrolijk verder kunnen gaan met hun werk en uitvoeren van hun professie.
Leiderschap heb je in vele soorten en maten, en de beste leider, oud of nieuw, weet waar hij/zij goed in is en past zich aan indien de organisatie en/of de omgeving daar om vraagt.
(en of ik me daar persoonlijk aan kan spiegelen, doet binnen dit kader niet ter zaken :-) )