Netwerken binnen de overheid (3)

Columns

We netwerken wat af in Nederland. Sociale media worden intensief gebruikt. Dankzij vele digitale platforms kunnen we heel makkelijk veel mensen leren kennen. En weten we ze snel te vinden als we iets van ze nodig hebben. Ook ambtenaren zijn actief in het ontwikkelen van netwerken. Vraag is alleen: leidt dit ook tot betere samenwerking?

In mijn vorige columns heb ik het belang geschetst van netwerken binnen de overheid. Ik heb het gedefinieerd als het organiseren van samenwerking tussen personen uit verschillende organisaties. Dat kunnen afdelingen of directies zijn. Maar spannender wordt het als gemeenten gaan samenwerken. Ik heb het belang onderstreept van een aanpak van onderop: ambtenaren die samenwerking zoeken op inhoud. Hiervoor is ruimte nodig vanuit het management.

Later kom ik nog...

David Kok
Hoi Arnoud,

gelukkig zijn er ook goede voorbeelden in Nederland. Zo werkt amsterdam inbusiness voor de Metropoolregio Amsterdam intensief samen (Amsterdam, Amstelveen, Almere en Haarlemmermeer). WE gaan niet meer allevier naar China, maar organiseren één reis.
In de Economic Development Board die eind 2010 is opgericht in dezelfde regio, gaat qua samenwerking nog verder: overheid, bedrijfsleven en universiteiten werken hier samen aan een kennis & innovatie agenda en op termijn zelfs aan een brede economische agenda voor de regio.

Maar je hebt gelijk dat het soms moeilijk gaat..

Toch denk ik dat er uiteindelijk veel behoefte aan is. Op dit moment doe ik onderzoek naar het gebruik van social media binnen gemeenten in Nederland en als ik dan zie dat 273 gemeenten (65%) de moeite nemen om een vragenlijst in te vullen en hun kennis te delen (en tegelijkertijd op zoek zijn naar kennis), dan denk ik eerder dat het geen kwestie is van niet willen, maar er de tijd niet voor nemen / krijgen..

je 7 adviezen zijn mooi!

Hartelijke groet, David

Meer over Overheid