Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Zeker de Koran kan nog veel meer bieden aan inzichten.
Jammer dat het zo eenzijdig Bijbel is
Maar ook Mozes had een coach. Natuurlijk God, die hem de nodige instructies gaf, maar het verhaal van Mozes en zijn schoonvader Jetro onderweg is ook een prachtig voorbeeld van een lesje delegeren in Exodus 18 staat dit prachtige verhaal:
De volgende dag sprak Mozes recht over het volk. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat stonden de mensen om hem heen. Toen zijn schoonvader zag hoezeer hij door hen in beslag werd genomen, vroeg hij: ‘Waarom moet jij steeds voor iedereen klaarstaan? Waarom houd jij als enige zitting, terwijl de mensen zich van ’s ochtends tot ’s avonds om je verdringen?’ Mozes antwoordde zijn schoonvader: ‘Omdat het volk bij mij komt om God te raadplegen. Als ze een geschil hebben, wordt dat aan mij voorgelegd, en dan beslis ik wie er in zijn recht staat en vertel ik hun hoe Gods wetten en voorschriften luiden.’ ‘Het is niet verstandig wat je doet,’ zei zijn schoonvader, ‘je zult er nog onder bezwijken, en de mensen die bij je komen ook. Dit is een veel te zware taak voor je, je kunt die niet alleen aan. Luister, ik zal je een goede raad geven, en moge God je dan ter zijde staan. Jij moet het volk bij God vertegenwoordigen en hun geschillen aan hem voorleggen. Prent hun zijn wetten en voorschriften in en leer hun welke weg ze moeten bewandelen en welke plichten ze moeten vervullen. Maar zoek daarnaast onder het volk een aantal doortastende, vrome mannen, die betrouwbaar zijn en zich niet laten omkopen, en geef hun de leiding over groepen van duizend, van honderd, van vijftig en van tien. Zij moeten altijd over het volk rechtspreken. Belangrijke geschillen leggen ze aan jou voor, in minder belangrijke geschillen doen ze zelf uitspraak. Zij zullen je last verlichten door die samen met jou te dragen. Als je het op deze manier aanpakt, en als God het wil, kun je het volhouden en kunnen al die mensen tevreden naar hun tenten gaan.’
Mozes luisterde naar zijn schoonvader en deed wat deze hem had aangeraden. Hij koos uit heel Israël doortastende mannen en stelde hen over het volk aan: hij gaf hun de leiding over groepen van duizend, van honderd, van vijftig en van tien. Zij stonden altijd klaar om over het volk recht te spreken. Moeilijke zaken legden ze aan Mozes voor, in eenvoudiger zaken deden ze zelf uitspraak.
De bijbel geeft zo nog veel meer lessen, niet alleen voor management trouwens, maar dat valt buiten de scope van deze site en het artikel.
Bij de beschrijving:
'.... Wat hem ondanks zijn handicap zo krachtig en overtuigend maakte, en daarmee een authentieke leidersfiguur, heeft alles te maken met de bijzondere manier waarop hij zichzelf heeft leren kennen en vertrouwen. Dit proces wordt in de Bijbel op symbolische wijze beschreven als een ontmoeting met God.....'
wil ik de volgende kanttekening plaatsen:
Het is m.i. juist vanwege die werkelijke ontmoeting met God dat hij zich tot zulk krachtig leiderschap kon ontwikkelen. Een zichzelf ingebeelde symboliek zou namelijk nooit zo'n grootse uitwerking kunnen hebben.
Zelf ben ik ongeveer 10 jaar geleden de Bijbel weer gaan lezen na ontmoetingen met ds. Nico ter Linden. Zijn ´Het Verhaal Gaat´ boekenserie kan ik iedereen met interesse in de Bijbel als boek maar met onvoldoende kennis over het leven en de cultuur 2000 jaar geleden aanraden.
Het verhaal van Mozes is voor mij inzichtgevend geweest om redenen die IJkema aanhaalt in zijn tekst. Maar voor mij nog meer omdat Egypte kan worden gezien als het hier en nu, waar je nu bent, het huidige waar je aan vasthoudt, waar je wel van los wilt wellicht maar omdat je liever vasthoudt aan wat je hebt, hoe weinig dat ook klopt met je gevoel van levensdoel. Liever vasthouden dan loslaten en gaan voor waar je hart naar uitgaat, de stap nemen in het onbekende. Dat is typisch menselijk, blijkbaar 2000 jaar geleden en ook nu. In mijn werk als bedrijfsarts maak ik genoeg mee dat mensen doorwerken tot ze er ´ziek´ van worden, liever dan dat ze hun baan, hun bestaanszekerheid, opgeven en op zoek gaan naar wat hen meer geluk kan geven. We willen niet of, of maar en, en. Op individueel niveau speelt dit dus duidelijk, maar ook op organisatieniveau. De Bijbel is niet voor niets niet het enige boek waarin deze problematiek op diverse manieren wordt verteld, geanalyseerd en waarin oplossingen worden aangereikt.
Zijn er nog lezers?
Sonja Dielemans
Ik kom hier in mijn projecten ook voor uit en ga nergens heen zonder zakformaat bijbel bij me. Hou me te goede, ik loop er niet te pas en te onpas mee te koop, maar het is verbazingwekkend (voor iemand die de bijbel niet kent) hoe vaak relevante referenties met de bijbel gemaakt kunnen worden in een management praktijk.
Spiritueel management.
De behaalde bedrijfs en projectresultaten zijn tegelijkertijd enorm verbeterd. En dat bedoel ik helemaal niet spiritueel maar pure keiharde bottom line.
God stelt dus een leider aan die het oud Hebreeuws maar matig machtig is en niet volledig op de hoogte is van de cultuur. Logisch want wie van de Hebreeers (slaven) zou er een potje kunnen breken bij een Farao? Bovendien gaan ze een geweldig verandertraject in: van de vleespotten naar de woestijn om OOIT (na 40 jaar) op het beloofde eindpunt uit te komen dat alleen de in de woestijn gegenereerde generatie mag zien! Daar moet je een INTERIMMER, een halve buitenstaander bijhalen: Zelfs Mozes mag het einddoel van dit proces niet meemaken.
Mozes is een intercultureel interim verandermanager, met vooral...... een groot geloof!
Jan Prins.