En omdat meten weten is, meten we ons suf. We rekenen alles door, we rekenen alles uit, we drukken alles uit in geld en daarop baseren we onze beslissingen.
En wat doen we met de dingen die we niet zo gemakkelijk kunnen meten? Soms is er nog wel eens iets met scenario’s. Maar daar houdt men niet zo van, want dat is koffiedik kijken. Of, zoals ik laatst iemand hoorde zeggen: waarom doeken we het CPB niet op, want ze zitten er toch altijd naast. Doet me denken aan de aan Mark Twain toegerekende uitspraak: “Voorspellen is altijd moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat”.
Dingen die we niet precies weten. Zaken die we niet goed kunnen inschatten of voorspellen. Dingen die nog alle kanten op kunnen gaan. Dit soort zaken doen we vaak af met: dat laten we maar even buiten beschouwing. Ik be...
Geld is een van de weinige objectieve waarden. Het is waardevol andere collectief gedragen waarden te definieren, maar nu zijn die nog zeldzaam of worden door een beperkte groep geaccepteerd. Dus moet je, om te kunnen vergelijken en keuzes te kunnen maken, blijven proberen alles in geld uit te drukken. En dan kun jij in een volgend stukje van 800 woorden misschien enkele van je 23 vragen beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Frans Verberne
“Geld is een van de weinige objectieve waarden” zeg je. Kijk even mee
Stel: je bent steenrijk, maar . . .
• je krijgt kanker (of iets anders ernstigs)
• je hebt een torenhoog minderwaardigheidsgevoel
• je vrouw vindt je eigenlijk eenmispunt of looser
Stel: je bent zo arm als een kerkrat, maar . . .
• je vrouw (en kinderen) houden innig veel van je: je geniet hun respect
• je kan je passie ongelimiteerd uitleven
• je hoeft niet 8 uur per dag te slikken, stikken, buigen, stressen of barsten
En zo kan ik er nog een hele rij verzinnen.
Hoezo objectief????
Vraag je eens af WAARROM je dit statement wilde afgeven. Als je dat weet, vraag even hoe je vrouw, partner, kinderen of beste vrienden dit zien. Als die het met je eens zijn, kun je je afvragen of je misschien niet eens moet nadenken over wat nou ECHT belangrijk is.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant
Jammer, maar helaas....