Maslov en burnout

Columns

Is de tendens van het grote aantal mensen dat op dit moment met burnout verschijnselen uitvalt, te verklaren vanuit de principes van Maslov (zie kader)? Veel mensen lopen in deze tijd vast, met name in hun werk. Oude, bekende manieren van aanpak van situaties en problemen, persoonlijke benadering enz. lijken voor deze persoon niet meer te werken en tot grote spanningen te leiden die op de standaard manier niet meer opgelost kunnen worden. Niet in de laatste plaats is dat voor de persoon zelf in toenemende mate vervelend. Toch gaat deze op de oude voet door, bij gebrek aan alternatieven. Dit is immers de manier die men geleerd heeft. Dat die manier op een gegeven moment niet meer werkt en voor angstreacties gaat zorgen, vergroot alleen maar de gevoelens dat er iets echt mis is. En het zijn ...

Richard de Meijer
Yeahh Judith!

Zo leerde ik jaren geleden tijdens mijn opleiding Carl Rogers kennen, je kent zijn werk waarschijnlijk wel, hij wordt ook wel gezien als founder van de persoonlijke-groei therapie.

(Carl Ransom Rogers (Oak Park (Illinois), 8 januari 1902 – La Jolla (Californië), 4 februari 1987) was een Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut. Samen met Abraham H. Maslow wordt hij als grondlegger van de humanistische psychologie beschouwd.)

25 jaar geleden was ik de enig en laatste student maatschappelijk werk met een persoonlijke-groei scriptie. Betrokken docenten raadden me het stellig af want de technisch-professionele aanpak was de trend.

Inmiddels is het bestaan, en grote groei van het aantal, van voedselbanken een normale zaak geworden...
Oh ja als lapmiddel ff een cursusje mindfulness om je voor veel centjes wijs te maken dat je jezelf weer gevonden hebt.

Zouden we hardnekkig in een utopie blijven geloven Judith?

groetjes,
Richard

Meer over Work-Life Balance