Managen is zo ‘eighties´ ……

Is managen nog van deze tijd? Of een overblijfsel uit het industriële tijdperk waar we ons bij gebrek aan alternatief aan vast blijven klampen?

Waarom managen?
Om deze vraag afdoende te beantwoorden moeten we eerst de vooronderstellingen onderzoeken die schuilgaan achter het businessparadigma waaruit het fenomeen managen is ontstaan. Ten eerste. Managen is volgens de dikke van dalen ‘leiden’ of ‘besturen’. Het feit dat iemand anderen moet leiden of besturen is gebaseerd op een aantal vooronderstellingen. Hier een korte opsomming, wetend dat ik niet compleet ben.

1. Newtoniaans perspectief. Newton heeft ons kennis laten maken met de klassieke mechanica en de zwaartekracht. Hieraan danken wij het nog steeds leidende wereldbeeld dat gebaseerd is op:
* reductionisme (alles is terug te brengen ...


Jos Steynebrugh
Edwin,
Je opsomming van "wat niet meer kan/moet" is begrijpelijk.

Maar hoe dan WEL? En dan wordt het stil
Ben benieuwd

Jos Steynebrugh
Johan Kaelen
Edwin,

Je verklaring waarom managen achterhaald is, lijkt mij wat ver gezocht, maar ik onderschrijf wel je conclusie. De oplossing zit m.i. inderdaad in zelfsturende netwerkorganisaties. Die zijn echter niet eenvoudig te bouwen. Ten eerste is onvoldoende gedefinieerd wat zelfsturende netwerkorganisaties zijn. Ten tweede zijn er momenteel nauwelijks concepten en tools ontwikkeld om dergelijke organisaties te laten functioneren. Ten derde bestaan de "ideale" mensen die jij schetst (met eigen verantwoordelijkheid, visie, waarden en normen, passie, betrokkenheid etc.) niet of nauwelijks. Deze mensen kunnen m.i. echter wel worden gecreëerd, maar daar hoort een andere opleidingsfilosofie bij, een andere maatschappelijke appreciatie en incentives, ander gedrag en een andere cultuur. Bovendien zal er altijd een (zeer) grote groep mensen zijn die door hun vaardigheden, talenten, culturele achtergrond en opleiding praktisch niet in te passen zullen zijn in dergelijke netwerken. Dit vergroot mogelijk de tweedeling in de maatschappij.
Kortom als we deze weg willen bewandelen zal er veel moeten veranderen op een groot aantal terreinen. Omdat veel van deze veranderingen ingaan tegen het belang van de zittende top van bedrijfsleven en overheid, is het een uitdaging om dit proces op gang te brengen en te houden. Overigens is dit geen reden om er niet aan te werken. Wellicht heb je ideeën hoe je dat zou kunnen doen.

Johan Kaelen
Edwin de Bree
@ Johan

Wij hebben een model gecreeerd; Organisatie 3.0. Het voorziet in een heldere basisstructuur waarbinnen mensen vrij kunnen ondernemen. In september gaat de MasterClass Organisatie 3.0 van start. Een 2 daagse gebaseerd op de reallife casus en bedrijfsbezoek aan een 3.0 organisatie. Als je meer wilt weten neem dan contact met me op. (edwindebree@ondernemerschap.nu)

Voor wat betreft de hobbels die je ziet; mensen gaan zich verrassend anders gedragen binnen andere structuren. Ricairdo Semler van Semco zei het als volgt: "Als mensen zich gedragen als dieren in een kooi, ligt dat aan de kooi, niet aan de mensen."

Daarbij zijn er in het onderwijs al innovaties. Kijk maar eens op www.dekoers.org of ww.dekampanje.org.

Meer over Innovatief organiseren