‘Geen geld, geen Zwitsers’ is een oud spreekwoord. ‘Het dragen der wapenen is bij den Zwitser een beroep, en van daar, dat hij bij elken Europeeschen monarch in dienst treedt, zoo deze hem zijne soldij geeft. Wordt de soldij niet voldaan, dan acht hij zich ontslagen.’ Vervang het woord Zwitser door leider en je hebt de kern van deze column al aardig te pakken. Nu is er een subtiel verschil. De Zwitsers waren het voetvolk, onze moderne topmanagers zijn echter de monarchen. Maar wel monarchen die zich heden ten dage gedragen als de Zwitserse soldaten in het jaar 1500. Maar de overeenkomst is weer dat die Zwitserse soldaten als ze geen soldij kregen gewoon wegliepen tijdens een veldslag.
Dé manager van de vorige eeuw, Jack Welch van General Electric, was in mei 2004 in Nederland (zelf goed v...
Netwerken is geen bijzaak, maar hoofdzaak!
Een organisatie is geen kerstboom, maar een netwerk. Alles kan met alles verbonden worden. Vanuit de visie dat organiseren een non-zero-game is, kun je zamen de klus klaren. Ook kennisproductie komt hier om de hoekkijken. Netwerken is immers grensdoorbrekend en door te netwerken vergaren wij kennis waarmee wij onze eigen kennis kunnen veredelen.
En inderdaad, Fortune moeten we met een korrel zout nemen.
Doe vooral veel gratis, dat werkt drempel verlagend.
Het gaat om de organisatie als werkgemeenschap als uitgangspunt, vertrouwen als basiswaarde en de mens als maat der dingen. Dat staat tegenover de organisatie als economische eenheid, efficiëntie als basiswaarde en geld als maat der dingen.
Jaap had scherper en harder op de kop van die spijker kunnen slaan.