Bert Overbeek is management-trainer, team-coach en interim manager. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot hij na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen. Ook wilde hij de kwaliteit van zijn werk vergroten en hij had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Bert een originele management-denker en -schrijver was. Hij vroeg hem in 2006 of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het veelgelezen ManagementSite. Sindsdien schreef hij meer dan 2000 artikelen zeven managementboeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Vier boeken werden bestsellers en eindigden in de Managementboek top 5.
Overbeek vindt kennisdeling zo belangrijk, dat hij hier op Jongebazen de finesses van het managementvak deelt met zijn collega’s. Het is nodig in tijden van verandering. Aritificial Intelligence heeft dan ook volop zijn aandacht, maar vooral in combinatie met gedrag: wat wordt de rol van de mens straks en hoe kan hij zich daarop voorbereiden? Het gaat bij Bert trouwens niet alleen over AI. In zijn boek 'De Schakelaar' zet hij uiteen hoe hij vindt dat de manager van de toekomst zijn teams tot maximale prestaties kan leiden.
Correspondentie met Bert Overbeek gaat via icloud.com. Gewoon zijn naam in kleine letters ervoor en er is contact. Zijn website? bertoverbeek.com
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Bij reorganisaties horen eigenlijk altijd ontslagen. Wanneer je werknemers ontslaat, verlies je kennis. Deze kennis heb je nu juist nodig om de financiële situatie te verbeteren. Dit is een recept om van de regen in de drup te komen.
Het is veel verstandiger om met je medewerkers op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en kansen om omzet/winst te genereren. Door eerst de bestaande bedrijfsprocessen te optimaliseren komen er medewerkers vrij om deze nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Vervolgens kunnen de vrijgekomen werknemers de kansen en mogelijkheden uitvoeren/benutten.
Drie vliegen in 1 klap dus. De gemiddelde kosten van de bestaande processen gaan naar beneden, je hebt meer medewerkers die zich met R&D kunnen bezig houden, en er ontstaan nieuwe bedrijfsprocessen waarmee je winst en omzet kunt genereren.
Door het bovenstaande continu te doen ontstaat een organisatie die zich continu verbeterd, en continu op zoek is naar nieuwe kansen en mogelijkheden.