In het bedrijfsleven zijn pakken een onmisbare factor. Alle belangrijke mannen uit het bedrijfsleven dragen het kostuum driedelig en met das. Interessant om eens naar iemand te luisteren die helemaal niets met kostuums heeft. Schrijfster Margriet Breet (foto) lucht haar hart in een verhaal, dat ze vandaag op haar eigen weblog heeft geplaatst (www.margrietbreet.nl) We zijn benieuwd naar uw reactie.
Ik weet nog goed hoe ontzettend ik ben geschrokken toen ik bij vriendlief per ongeluk voor het eerst de kastdeur open zag staan. Pakken! Rijen pakken, blauw, streepjes, jasjes, blouses, dasjes. Ik klom met trillende handen en kloppend hart het bed uit, bladerde het textiel door en kreeg het zwaar op mijn heupen. Dit kon niet waar zijn, het moest een vergissing zijn, een nachtmerrie. In welk hol was ik beland, in wiens armen had ik geslapen? Lijkbleek sloot ik de kastdeur, kleedde me aan en verliet stilletjes het huis. Ik was in de war: hoe kon een man die er de hele week al zo leuk en sportief uitzag zulke pakken in de kast hebben hangen! Ik kon het niet rijmen met elkaar.
We belden.
‘Die pakken…’ zei ik.
‘Ja?’
‘Heb je die vaak aan?’
‘Alleen als ik naar de bank moet om iets gedaan te krijgen.’
‘Wat een onzin. Wat maakt een pak nou uit.’
‘Dat maakt indruk.’
‘Oh?’
‘Dat hoort zo.’
‘En omdat het zo hoort, conformeer jij je er aan.’ Ik kon enig sarcasme in mijn stem niet onderdrukken.
‘Eh, ja.’ Het klonk niet echt zelfverzekerd, hij wilde dat ik vaker bij hem kwam slapen natuurlijk.
‘Dus jij denkt dat je serieuzer genomen wordt als je je in een pak hijst.’
‘Eh, ja.’
‘Belachelijk.’ Ik klonk zelfverzekerd. ‘En weet je wat ik nog meer belachelijk vind? (ik was lekker op dreef) Mannen in pakken in de Mac Donalds. En mannen in pakken in de kroeg. En mannen in pakken met Kerst. En mannen in pakken op feestjes. En mannen met pakken van de makelaardij, of van kantoor, of vertegenwoordigers in pak. Volgens mij hè, volgens mij…’
‘Ik vind je lief, weet je dat?’
‘Volgens mij hebben al die mannen in pakken wat te verbergen. Het is één grote poppenkast en jullie houden dat met zijn allen in stand. Net of jullie niet in staat zouden zijn om door een pak heen te kijken. En dát, dat is helemaal bezopen, want…
‘Echt heel lief en echt heel mooi, weet je dat?’
‘..want mannen zijn als geen ander in staat om mensen, vrouwen bijvoorbeeld, met hun ogen uit te kleden.’
Het was stil aan de andere kant van de lijn.
‘Dus als ik het goed begrijp ben jij anti-pak.’
‘Ja! Volkomen anti-pak, het is je reinste dwingelarij. Je kunt met goed fatsoen niet eens een frikadel speciaal eten, zeg nou zelf.’
‘Wat zou jij dan willen?’
‘Ik zou alle mannen met pakken uit willen kleden en ze willen verzoeken hun eigen kleren weer aan te doen.’
‘Allemaal?’
‘Ja, nou ja, behalve diegenen die er lekker uitzien natuurlijk, die mogen bloot blijven.’
‘Ik ook?’
‘Jij ook ja.’
‘Zie ik je morgen weer?’
‘Ja, als je maar geen pak aan hebt.’
(Dit verhaal verscheen onder de titel 'mannen in pakken' tevens op de weblog van de schrijfster: www.margrietbreet.nl)
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Met vriendelijke groet,
Mark Braam
Misschien voelen mannen zich wel lekkerder en zekerder in een pak en tuurlijk straalt het wat uit. Maar vroeger beoordeelden mensen je op een pak, tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig kijken we alleen nog maar naar prestaties.
Vroeger als ik een financiering bij de bank moest krijgen dan hees ik mij ook in een strak blauw pak anders werd je toen niet voor vol aangezien als beginnende jonge baas. Het kon me niet schelen om me in zo'n onpraktische niet echt leefbaar kostuum te hijsen, het ging immers
om het krijgen van de centen. En bovendien er zijn vele beroepsgroepen die werkkleding c.q. een uniform dragen. Nu echter ben ik een wat oudere jonge baas geworden en heb ik mijn sporen verdiend. Het wonder is geschied: nu word ik op mijn kennis en kunde beoordeeld en kan ik gewoon in spijkerbroek en trui zaken regelen. Ik vraag me dan ook af wat de meer-waarde is van al die verkleedpartijen in de zakelijke omgang. Als je thuis komt is toch het eerste wat je doet; stropdas los en uit dat stijve veel te dure pak? Helaas is het nog steeds zo dat kleren de man maken. Lijkt me goed om die eeuwen oude traditie te doorbreken.
Het uiterlijk veroon zegt niets over inhoud.
Serieuzer: een prachtig boek wat deels kan verklaren waar de pakkencultuur (en andere groepsgewoonten) vandaan komen is 'Great boss, dead boss' van Ray Immelman. Op mijn website staat een korte recensie.
Zelf heb ik er nooit een probleem mee gehad om in een pak te komen, al heeft het niet mijn voorkeur. Thuis loop ik graag in 'losse' kleding, wat nog weer wat anders is als 'casual'. Eigenlijk ben ik erg lui in deze dingen. Ik trek het liefst wat schone was uit de kast en wil eigenlijk niet na denken over combi, want dat voelt zo zombie.
Kleding interesseert me niet zoveel. Het is een uiterlijkheid en ik begrijp inmiddels dat ik er op beoordeeld kan worden, dus het is oppassen geblazen, want ik ben wel van het contact, en als dat door kledingkeuze in de weg wordt gestaan, dan zou ik dat lastig vinden.
De reactie van Jan, ja ja, die van de oudere van de jongere, bevalt me.
kijk ons alternatief doen, zie ze dan denken. ik hoor niet bij de grijze massa. guess what, ook jij bent voorspelbaar. meest trieste is dan ook wel de krantenhoofdredacteur. "ik ben de baas, dus ik draag een aftandse colbert boven mn versleten zwarte kakibroek en mn ongestreken witte overhemd". treurig, doe het dan goed, Jorgen Hofmeester.
meest gehoord argument "waarom kun je niet jezelf zijn" of citaat "‘Ik zou alle mannen met pakken uit willen kleden en ze willen verzoeken hun eigen kleren weer aan te doen.’"
een goed zitten pak is heerlijk en impliceert niet dat je nu ineens niet integer of niet eerlijk naar jezelf bent.
het is zo passe, om pakkenmannen te bestempelen als grijze duiven of koopsompolissenverkopers. kijk naar Clooney, Obama of Tiger. ze dragen pakken, vrijetijdskleding of een vuilniszak en ze zijn nog steeds "the man".
ik draag net zo makkelijk een pak als mn adidas aztecs gold69 limited. fok it. mn kleding zegt niet wie ik ben, maar in welke "mode" ik ben. en met pakken zit ik in een "winners/oorlogsmode". geil hoor, messcherpe vouw in de pantalon, op maat gesneden jas en crispyclean overhemd met dubbelmanchet en glinsterende knopen. tonic, scrub en facial. aqua di parma of tom ford. en je voelt je koning. en daarna in het weekend in je onitsuka's je porche uitstappen maakt het compleet. Wij gaan voor de overwinning. lange leve de man!
mogen meer en meer casual kleding aantrekken
dit toont duidelijk aan hoe graag mannen pakken dragen
dus niet
een feit is dat dit nog altijd een keuze mag zijn om het wel te dragen of niet
ik ben een man die nog nooit een maatpak gedragen heb gedragen
en ben overal geraakt waar ik moest zijn
leve de casual industrie en de vrije keuze voor de man
mogen meer en meer casual kleding aantrekken
dit toont duidelijk aan hoe graag mannen pakken dragen
dus niet
een feit is dat dit nog altijd een keuze mag zijn om het wel te dragen of niet
ik ben een man die nog nooit een maatpak gedragen heb gedragen
en ben overal geraakt waar ik moest zijn
leve de casual industrie en de vrije keuze voor de man
dit gegeven laat duidelijk zien dat de mannen niet graag een maatpak dragen de meeste niet
zelf heb ik er nooit een gedragen en dit is mij persoonlijke keuze
ik ben overal geraakt waar ik wilde zijn zonder,en ben blij met de vrije keuze
leve de casual kleren hiermee kan ik zij wie ik ben
ben blij met de waaier aan keuzes bij de casual kleding beste Sem, en dit zijn niet alleen adidas of
puma hockeyschoenen of rode tassen dit gaat veel breder het is maar waar je je goed in voelt,
en kleurtjes mogen de wereld is al grauw en grijs genoeg