Mannen in pakken, brrrr…

In het bedrijfsleven zijn pakken een onmisbare factor. Alle belangrijke mannen uit het bedrijfsleven dragen het kostuum driedelig en met das. Interessant om eens naar iemand te luisteren die helemaal niets met kostuums heeft. Schrijfster Margriet Breet (foto) lucht haar hart in een verhaal, dat ze vandaag op haar eigen weblog heeft geplaatst (www.margrietbreet.nl) We zijn benieuwd naar uw reactie.

Ik weet nog goed hoe ontzettend ik ben geschrokken toen ik bij vriendlief per ongeluk voor het eerst de kastdeur open zag staan. Pakken! Rijen pakken, blauw, streepjes, jasjes, blouses, dasjes. Ik klom met trillende handen en kloppend hart het bed uit, bladerde het textiel door en kreeg het zwaar op mijn heupen. Dit kon niet waar zijn, het moest een vergissing zijn, een nachtmerrie. In welk hol was ik beland, in wiens armen had ik geslapen? Lijkbleek sloot ik de kastdeur, kleedde me aan en verliet stilletjes het huis. Ik was in de war: hoe kon een man die er de hele week al zo leuk en sportief uitzag zulke pakken in de kast hebben hangen! Ik kon het niet rijmen met elkaar.
We belden.
   ‘Die pakken…’ zei ik.
   ‘Ja?’
   ‘Heb je die vaak aan?’
   ‘Alleen als ik naar de bank moet om iets gedaan te krijgen.’
   ‘Wat een onzin. Wat maakt een pak nou uit.’
   ‘Dat maakt indruk.’
   ‘Oh?’  
   ‘Dat hoort zo.’
   ‘En omdat het zo hoort, conformeer jij je er aan.’ Ik kon enig sarcasme in mijn stem niet onderdrukken.
   ‘Eh, ja.’ Het klonk niet echt zelfverzekerd, hij wilde dat ik vaker bij hem kwam slapen natuurlijk.
   ‘Dus jij denkt dat je serieuzer genomen wordt als je je in een pak hijst.’
   ‘Eh, ja.’ 
   ‘Belachelijk.’ Ik klonk zelfverzekerd. ‘En weet je wat ik nog meer belachelijk vind? (ik was lekker op dreef) Mannen in pakken in de Mac Donalds. En mannen in pakken in de kroeg. En mannen in pakken met Kerst. En mannen in pakken op feestjes. En mannen met pakken van de makelaardij, of van kantoor, of vertegenwoordigers in pak. Volgens mij hè, volgens mij…’
   ‘Ik vind je lief, weet je dat?’
   ‘Volgens mij hebben al die mannen in pakken wat te verbergen. Het is één grote poppenkast en jullie houden dat met zijn allen in stand. Net of jullie niet in staat zouden zijn om door een pak heen te kijken. En dát, dat is helemaal bezopen, want…
   ‘Echt heel lief en echt heel mooi, weet je dat?’
   ‘..want mannen zijn als geen ander in staat om mensen, vrouwen bijvoorbeeld, met hun ogen uit te kleden.’
Het was stil aan de andere kant van de lijn.
   ‘Dus als ik het goed begrijp ben jij anti-pak.’
   ‘Ja! Volkomen anti-pak, het is je reinste dwingelarij. Je kunt met goed fatsoen niet eens een frikadel speciaal eten, zeg nou zelf.’
   ‘Wat zou jij dan willen?’
   ‘Ik zou alle mannen met pakken uit willen kleden en ze willen verzoeken hun eigen kleren weer aan te doen.’
   ‘Allemaal?’
   ‘Ja, nou ja, behalve diegenen die er lekker uitzien natuurlijk, die mogen bloot blijven.’
   ‘Ik ook?’
   ‘Jij ook ja.’
   ‘Zie ik je morgen weer?’
   ‘Ja, als je maar geen pak aan hebt.’

(Dit verhaal verscheen onder de titel 'mannen in pakken' tevens op de weblog van de schrijfster: www.margrietbreet.nl)

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Mark Braam
Lid sinds 2019
Het heeft denk ik niet veel nut om hier over na te denken, want de algemene opinie in de gehele wereld is dat pakken netjes en zakelijk zijn. Tevens vind ikzelf dat een pak mij ook wel goed staat.
Margriet Breet
Dat is jammer M.Braam, dat je zegt dat het niet veel nut heeft om hier over na te denken. Ik ging qua reactie-aantal voor de taart namelijk, maar dat kan ik zo wel schudden.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Probeer het eens met een andere stelling zou ik zeggen. Iets waar mensen over moeten discussieren. Misschien lukt dat je. Reageer trouwens ook ff op de poll of jonge managers ook goede managers kunnen zijn?

Met vriendelijke groet,

Mark Braam
Fred
Vanwaar de allergie tegen pakken? Klink als een traumatische jeugdervaring :). Mijn mening: een pak werkt, in veel functies. En ik vind het wel mooi ook. Scheelt ook nog een hoop tijd met uitzoeken van 'wat zal ik vandaag weer eens aantrekken?' Vandaar dat die mannen in pakken zo snel carrière maken :).
Bert Overbeek
Auteur
We zitten nogal diep in de pakkencultuur, merk ik op. Zo diep dat we vinden dat iemand het maar niet ter discussie moet stellen. Die discussie willen we kennelijk niet. Hoe dat komt, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat Margriet iets verwoordt dat ik vaker hoor.
Bert Overbeek
Auteur
Je kunt je bijvoorbeeld ook afvragen, Fred, waarom jij de kritiek op pakken onmiddellijk uitlegt als een allergie, en er zelfs het etiket ' traumatisch' op plakt. Even afgezien van de strekking van je opmerking, die ik overigens deel: een pak werkt, in veel functies. Kennelijk zijn hier de uiterlijkheden van belang. Misschien heeft de reactie van Margriet ermee te maken, dat zij inhoud belangrijker vindt dan uiterlijk. Daar kan je iets van vinden, maar dat zou voorzichtiger mogen maken met etikettering als ' allergie'.
Bert Overbeek
Auteur
En dat van die taart, dat moeten we afwachten, Margriet. Maar Bas Schenk in te halen met zijn 54 reacties (stand van vandaag), dat wordt lastig.
Fred
Nou Bert, lange tenen? Als ik de scherp geformuleerde column van Margriet lees, ben ik geneigd een scherp geformuleerde reactie te geven. Wie kaatst, kan de bal verwachten. Had je de smiley niet gezien? OK serieus nu. Als Margriet echt zo'n moeite heeft met mannen in pakken, is een relevante vraag waar dat door komt. Niet goed of fout. Net zomin als mannen in pakken op zichzelf goed of fout zijn. Dus Margriet, wat vind jij van de reacties tot nu toe?
Bert Overbeek
Auteur
Ik moet bekennen, Fred, dat ik de smiley niet gezien heb. Maar geen lange tenen hoor.
Margriet Breet
Volgens sommigen is het onnodig te discussieren over dit onderwerp. De stelligheid waarmee dat gezegd wordt verbaast mij. Het lijkt wel of pakken heilige huisjes zijn waar niet tegenaan geschopt mag worden. Heel bijzonder!
Fred
Margriet, dat is iets te gemakkelijk. In je column maak je duidelijk wat je van mannen in pakken vindt. Maar waarom je dat vindt, is mij niet duidelijk. Iedereen draagt kleren, dus waarom geen pak? Het is makkelijk, het is mooi, het is praktisch, het bespaart tijd. Ik ben niet iemand die iets te verbergen heeft door een pak te dragen. Omgekeerd ben ik ook niet iemand die iets moet bewijzen door geen pak te dragen. Ik gebruik mijn energie liever voor andere dingen.
Margriet Breet
Fred, je hebt er zelf om gevraagd, dus hou je vast... Ik vind mannen in pakken net pinguins: ze lijken allemaal op elkaar, ze zijn te stijf, te strak, te identiteitloos, te keurig. Zonder pak heb je geen aanzien lijkt wel, pas met pak tel je mee. Dat vind ik gepreoccupeerd, kortzichtig, autoritair en te makkelijk. Ik hou er niet van om dingen te doen (dragen in dit geval)omdat het nu eenmaal zo hoort. Prima verder als je een pak draagt, maar als het zó verschilt van wie je bent denk ik: conformeer je niet en wees jezelf.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Het ligt ermaar helemaal aan hoe je het pak draagt...het hoeft niet strak te zitten en kan ook iets losser zitten. Maar niet strak hoeft niet altijd niet netjes te zijn...
Misschien voelen mannen zich wel lekkerder en zekerder in een pak en tuurlijk straalt het wat uit. Maar vroeger beoordeelden mensen je op een pak, tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig kijken we alleen nog maar naar prestaties.
janneke
Mannen in pak, ik heb er totaal geen moeite mee!! Ik vind het mooi, netjes, stijlvol etc. Maar de discussie is lastig, één vindt het mooi en de ander niet, echte harde argumenten zijn er niet.
Fred
Margriet, ik ben nog niet omgevallen :). Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar ben het er niet mee eens. Onze hele maaschappij zit vol met conventies, inclusief kleding. Zie de groepsdwang bij bijv middelbare scholieren: draag je de verkeerde merkkleding, dan lig je er uit. Zie de Oranje supporters: alles is oranje. Zie ook de zakelijke kledingconventies voor vrouwen. Daar is meer kleur geaccepteerd, maar moet het wel 'netjes' (niet aanstootgevend, hoe je dat ook definieert) zijn. Net zo conformerend als mannenpakken. Je hoeft voor mij geen dingen te dragen die je niet wilt, als je mij mijn pakken maar niet verbiedt. Last but not least: blijkbaar vind jij dat als je niet 'mag' dragen wat je wilt, dat je je dan aanpast. Misschien is dat waar voor jou, maar daarmee nog niet voor anderen.
Mark Braam
Lid sinds 2019
de meeste mensen vinden een pak mooi, netjes, zakelijk, etc.etc. dus waarom zouden we dat veranderen voor 1 vrouw? Who gives a shit?
Mark Braam
Lid sinds 2019
Ik vind het trouwens ook dom van die man om te zeggen dat naar de bank gaan in pak een goede indruk maakt. Dan maak je een pak om indruk te maken. Ik vind dat je geen indruk hoeft te maken, als je een pak aantrekt doe je dat omdat je een zakelijke afspraak hebt of omdat je er gewoon netjes uit wilt zien. Niet om alleen maar indruk te maken. En op wie moet hij indruk maken dan? Een vriendin heeft hij toch al?
Jan de iets ouder jonge baas
Helaas, helaas.
Vroeger als ik een financiering bij de bank moest krijgen dan hees ik mij ook in een strak blauw pak anders werd je toen niet voor vol aangezien als beginnende jonge baas. Het kon me niet schelen om me in zo'n onpraktische niet echt leefbaar kostuum te hijsen, het ging immers
om het krijgen van de centen. En bovendien er zijn vele beroepsgroepen die werkkleding c.q. een uniform dragen. Nu echter ben ik een wat oudere jonge baas geworden en heb ik mijn sporen verdiend. Het wonder is geschied: nu word ik op mijn kennis en kunde beoordeeld en kan ik gewoon in spijkerbroek en trui zaken regelen. Ik vraag me dan ook af wat de meer-waarde is van al die verkleedpartijen in de zakelijke omgang. Als je thuis komt is toch het eerste wat je doet; stropdas los en uit dat stijve veel te dure pak? Helaas is het nog steeds zo dat kleren de man maken. Lijkt me goed om die eeuwen oude traditie te doorbreken.
Het uiterlijk veroon zegt niets over inhoud.
Fred
En wat kom je dan tegen? www.suitclub.nl (Nee ik ben geen lid of belanghebbende). Er is geen toeval... :)

Serieuzer: een prachtig boek wat deels kan verklaren waar de pakkencultuur (en andere groepsgewoonten) vandaan komen is 'Great boss, dead boss' van Ray Immelman. Op mijn website staat een korte recensie.
RIETVANBUUREN
wAAROM HOEFT WOUTER BOS NIET MEE TE DOEN AAN DIE CULTUUR ?
Birdy
Wil nog toevoegen dat ik klussen doe, die mislukken als ik in een pak kom. Ik geef toe dat er ook klussen mislukken als ik op het verkeerde moment niet in een pak kom.

Zelf heb ik er nooit een probleem mee gehad om in een pak te komen, al heeft het niet mijn voorkeur. Thuis loop ik graag in 'losse' kleding, wat nog weer wat anders is als 'casual'. Eigenlijk ben ik erg lui in deze dingen. Ik trek het liefst wat schone was uit de kast en wil eigenlijk niet na denken over combi, want dat voelt zo zombie.
Kleding interesseert me niet zoveel. Het is een uiterlijkheid en ik begrijp inmiddels dat ik er op beoordeeld kan worden, dus het is oppassen geblazen, want ik ben wel van het contact, en als dat door kledingkeuze in de weg wordt gestaan, dan zou ik dat lastig vinden.

De reactie van Jan, ja ja, die van de oudere van de jongere, bevalt me.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Die reactie van Jan bevalt me ook wel. Het ligt natuurlijk ook aan jezelf, of je modebewust bent, of dat je in je ouwe kloffie rondloopt, ofdat je schone kleren uit de kast bent. Volgens mij is dit heel erg persoonsgebonden. Doe wat je zelf leuk of mooi vind staan. Daarom vind ik het ook schitterend dat er verschillende mensen zijn. Als dat niet zo was, zouden we togh bijna allemaal hetzelfde dragen en naar niemand kijken of die leuke kleren aan heeft?
sem
wat een blabla. mensen met pakkenvrees, vinden zichzelf vooral erg creatief en out-of-the-box dus dragen ze liever puma hockeyschoenen en rode tassen.
kijk ons alternatief doen, zie ze dan denken. ik hoor niet bij de grijze massa. guess what, ook jij bent voorspelbaar. meest trieste is dan ook wel de krantenhoofdredacteur. "ik ben de baas, dus ik draag een aftandse colbert boven mn versleten zwarte kakibroek en mn ongestreken witte overhemd". treurig, doe het dan goed, Jorgen Hofmeester.

meest gehoord argument "waarom kun je niet jezelf zijn"  of citaat "‘Ik zou alle mannen met pakken uit willen kleden en ze willen verzoeken hun eigen kleren weer aan te doen.’"

een goed zitten pak is heerlijk en impliceert niet dat je nu ineens niet integer of niet eerlijk naar jezelf bent.
het is zo passe, om pakkenmannen te bestempelen als grijze duiven of koopsompolissenverkopers. kijk naar Clooney, Obama of Tiger. ze dragen pakken, vrijetijdskleding of een vuilniszak en ze zijn nog steeds "the man".

 ik draag net zo makkelijk een pak als mn adidas aztecs gold69 limited. fok it. mn kleding zegt niet wie ik ben, maar in welke "mode" ik ben. en met pakken zit ik in een "winners/oorlogsmode". geil hoor, messcherpe vouw in de pantalon, op maat gesneden jas en crispyclean overhemd met dubbelmanchet en glinsterende knopen. tonic, scrub en facial. aqua di parma of tom ford. en je voelt je koning. en daarna in het weekend in je onitsuka's je porche uitstappen maakt het compleet. Wij gaan voor de overwinning. lange leve de man!
Van Rymenant Guido
feit is de pakketindustrie loopt achteruit ; er worden steeds minder pakken verkocht de mannen
mogen meer en meer casual kleding aantrekken
dit toont duidelijk aan hoe graag mannen pakken dragen
dus niet
een feit is dat dit nog altijd een keuze mag zijn om het wel te dragen of niet
ik ben een man die nog nooit een maatpak gedragen heb gedragen
en ben overal geraakt waar ik moest zijn
leve de casual industrie en de vrije keuze voor de man
Guido
feit is de pakketindustrie loopt achteruit ; er worden steeds minder pakken verkocht de mannen
mogen meer en meer casual kleding aantrekken
dit toont duidelijk aan hoe graag mannen pakken dragen
dus niet
een feit is dat dit nog altijd een keuze mag zijn om het wel te dragen of niet
ik ben een man die nog nooit een maatpak gedragen heb gedragen
en ben overal geraakt waar ik moest zijn
leve de casual industrie en de vrije keuze voor de man
Guido
feit is de pakketindustrie loopt achteruit , er worden steeds minder pakken verkocht
dit gegeven laat duidelijk zien dat de mannen niet graag een maatpak dragen de meeste niet
zelf heb ik er nooit een gedragen en dit is mij persoonlijke keuze
ik ben overal geraakt waar ik wilde zijn zonder,en ben blij met de vrije keuze
leve de casual kleren hiermee kan ik zij wie ik ben
ben blij met de waaier aan keuzes bij de casual kleding beste Sem, en dit zijn niet alleen adidas of
puma hockeyschoenen of rode tassen dit gaat veel breder het is maar waar je je goed in voelt,
en kleurtjes mogen de wereld is al grauw en grijs genoeg