Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Op deze blog vind je artikelen van Arjan Schep, die metterdaad in China aan het werk is. Zijn mailadres is aj_schep@yahoo.com Succes.
Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de FENEDEX, Federatie Nederlandse Exporteurs. Zij kunnen je vast wel in contact brengen met bedrijven die zaken doen in China of dat op korte termijn van plan zijn. Dit lijkt me een goede start....
Groet,
Mila
Gefeliciteerd met het behalen van je titel.
Ik kan mij voorstellen dat je graag de wijde wereld in wilt en dat China het land is waar je je
"carriere" wilt beginnen. Mijn advies, probeer eerst bij een multinational in NL een baan te vinden; doe daar ervaring op en probeer dan via dat bedrijf in China te komen. Het is maar een gedachte.
Maar zolang je je Nederlandse taal in geschrift niet op de rit hebt (afgestudeerd ? )zou ik mijn ambities wat gaan bijstellen.
Met beide benen op de grond blijven staan is mijn motto.......; desondanks, veel succes !
Ik las de berichtjes hierboven en ik vond dat ik even moest reageren. Het is werkelijk geen enkel probleem om in China een baan te vinden. Stap in het vliegtuig, ga naar Shanghai, Beijing, Guangzhou of zelfs naar de 'kleinere' steden als Kunming of Xiamen.
Alle bedrijven met een beetje ambitie en een producerend karakter zijn bezig met/ in China. Dus ook op de job-sites zal wel een en ander te vinden zijn. Verder staan er actieve vacatures op asiaxpat.com, thatsbj.com en thatsgz.com. Je kan ook als engels leraar aan de slag (dat kan iedere westerling hier in Azie die een beetje engels spreekt).
Gemiddeld genomen is men een beetje bang om te gaan werken in China, want het is een groot land, ze spreken chinees, ze spugen op straat en eten hond (en nog veel meer,geloof me) maar het is prima te doen. Dus geen flauwekul over ambities bijstellen (sowieso nooit doen) een retourtje Beijing heb je al voor 500 euro geloof ik.
Het is inderdaad handig om voor een westers bedrijf naar China te worden gezonden, er wordt dan wat meer geregeld, maar ook direct in China zijn er mogelijkheden. Ik zou eerst even komen kijken of je het land een beetje 'trekt' en er dan gewoon voor gaan.
Succes!
Arjan Schep
Op dit moment werk ik voor een MNE, ik heb mezelf onderscheidend gemaakt binnen 10 maanden (10 mnden in dienst, direct na mijn studie) en ik heb op dit moment een grootte kans om voor een jaar in China te gaan werken onder Nederlandse arbeidsvoorwaarden.
Arjan, ik heb van een collega gehoord, dat als je langer dan 12 maanden in China werkt een belasting voordeel kunt behalen hier in Nederland, met de beperking als je eerder terug komt dat je het verschil in 1 maal terug dient te betalen aan de belasting. Weet jij toevallig hoe dat zit? Waar kan ik meer informatie inwinnen hierover.
Alvast bedankt voor je reactie.
Gr,
Roy
als je grootte, herstel "grote" kans hebt naar het buitenland te gaan, neem dan gewoon contact op met de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst.
Als je langer dan 1 jaar weg bent uit Nederland kun je je vrijwillig verzekeren voor het jaar AOW dat je tzt zult missen. Zolang je niet in Nederland werkt betaal je geen belasting in Nederland, tenzij uitgezonden door een Nederlands bedrijf.
Het lijkt mij ook leuk om weer (na een bezoek aan China) opnieuw naar China te gaan, maar dan te werken als leraar engels of iets in de computers,,, wat ik uit de voorgaande gesprekken opmaak is dat het vrij makkelijk is om in China werk te vinden, zijn er nog meer dingen die geregeld moeten worden voordat ik daar naartoe kan gaan? belastingtechnisch, en qua verzekering...
antwoorden kunnen jullie mailen naar <a href="mailto:danielpietersma@live.nl" rel="nofollow">danielpietersma@live.nl</a>
alvast bedankt.
Het werkt ook in je voordeel el uit te zien als een Chinees: dus slaap niet langel dan 2 uul pel nacht
'Hoe-lang' is een Chinees? Antwoold altijd: Ja, dat weet ik. Heb laatst nog 'n potje met heb gepokeld! Of iets in de trant.
Groetjes, Hoelang Nogkanikwakkelblijven
Beste lezers,
Op het moment volg ik de minor 'Building partnerships in China' aan de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam. Voor deze minor worden wij een half jaar ondergedompeld in de Chinese cultuur, politiek, historie en taal. Ook de booming economie van China en het zaken doen met relaties in China is een belangrijk onderdeel. Hiervoor gaan we zelf vier weken naar Sjanghai, China.
Voor dit onderdeel zijn we nog op zoek naar een opdracht. Een opdracht waar we veldwerk voor in Nederland kunnen doen en de uitvoering in China. We denken zelf hierbij aan het informatie verwerven over de laatste trends, nieuwe klanten te zoeken of potentiële bedrijven bezoeken om zaken mee te doen. Het eventueel opzetten van een productvergelijking zou ook een goede optie kunnen zijn.
Het voordeel voor een bedrijf om deze opdracht door ons te laten uitvoeren is eigenlijk heel simpel; wij zijn studenten die gespecialiseerd zijn in de Chinese markt, de basis van de taal spreken, de cultuur kennen en commercieel ingesteld zijn.
We zullen van 8 mei tot 6 juni in China verblijven. Alle resultaten zullen in een Engels geformuleerd rapport gepresenteerd worden. Ik zal deze opdracht uitvoeren samen met een medestudent van dezelfde minor.
Met vriendelijke groet,
Tim van den Akker
<!--EndFragment-->
good luck!
Gracy Wong
Neem niets serieus van wat ze zeggen!
Als ondernemer in China heb ik veel geleerd over het verschil tussen Nederland en China. Als er één iets is wat ik de Nederlanders (ook hier) kan meegeven is dat de Nederlander over het algemeen de meest wereldonwetende personen zijn zonder dit door te hebben/danwel te willen geloven. De Nederlandse denkwijze is hoe het moet en hoe anderen zich ook moeten opstellen. Deze waarheid werkt echter niet internationaal wat het land Nederland ook net zo klein maakt als dat het is.
Feit is dat Nederland marktaandeel verliest, heeft verloren en nog zal gaan verliezen met de "Nederlandse mentaliteit". Azië daarentegen met China als voorloper heeft een nieuwe "wereldbank" opgezet en is al jaren bezig met het bouwen en beheren van een wereldwijd toekomstig nieuwe handelsinfrastructuur. Daarnaast koopt men waardevolle activa op en gaan wij gebukt voor de Chinees. We kunnen veel van ze leren.
Dus als conclusie, over een carriere gesproken. Lekker naar China gaan en zien hoe het loopt. Er zijn in ieder geval meer kansen dan in Nederland. Laat je daarbij niet afleiden door het luie Nederlandse volk waarbij ambitie niet verder reikt dan een management positie en de kroeg om de hoek elke vrijdag avond.
P.s. Het is inderdaad even goed om eerst een tijdje in China te gaan zitten en te kijken of het wat voor je is. Het is een aanpassing aan de gewoontes en vooral dingen accepteren. Over het algemeen zijn de centra's is de steden volledig ontwikkeld en soms nog moderner dan de Nederlandse hoofdsteden. Het echte China in het binnenland ziet men vaak niet eens waardoor je niet eens door hebt dat je in China woont.
Shanghai en Beijing zijn het meest internationaal. Ben je een beetje sociaal aangelegd en hecht je hier waarde aan zou ik het daar eerst proberen. Het zijn toch wel de meest aangename steden omdat het sociaal wat meer past zoals wij dat gewend zijn. Echter feit is dat Beijing wel de capital is maar een levensverwachting heeft van minder dan dat ik zou willen behalen en dat Shanghai duur is. Ook op zakelijk gebied gaan bedrijven nu ook deze steden uit omdat alles vrij duur wordt.
Guangzhou is sub-tropisch en heeft zachte winters echter is ook een fijne stad omdat alle plaatsen waar dingen te doen zijn vrij dicht bij elkaar liggen. Guangzhou is ook iets goedkoper echter begint ook duur te worden. Tianhe district (Zhujiang New Town area) is vrij duur maar wel de makkelijkste instap. Alles is schoon en vrijwel totalitair nieuw. Wil je ietwat Chinese bebouwing maar toch heel internationaal is Taojin wel leuk echter ook wel prijzig vind ik zelf. Lujiang metro area is ook wel een goede tussenoptie.
Daarnaast is Shenzhen ook een aanrader op het gebied van leven en werk. Het ontwikkeld zich tot een technologisch hart in Azie want van China is het dat al. Het is aan de zee en je zit eigenlijk perfect tussen Guangzhou en HongKong in. Je bent met de bus binnen een uur in Hong Kong central. Een stad die iedereen volgensmij wel leuk vind. Shenzhen is daarentegen wel groot qua oppervlakte. Omdat het niet echt een groot uitgebreid van oudsher stadcentrum heeft is er eigenlijk in de jaren door in de ruimte gebouwd. Hierdoor zijn aparte district centra's ontstaan. Shenzhen is echter wel met het uitgebreide bedrijfsleven en opties voor vermaak een goede balans tussen werk en leven. In Shekou district zijn de meeste expats te vinden. Echter in Futian ben je echt bij de grens en kan je eingelijk alle kanten op.
Succes en gewoon gaan. Er valt weinig te verliezen en veel te winnen! Terug ben je in 10 tot 12 uur vliegen.
❤️❤️❤️❤️