Toekomstmuziek: mensen selecteren met hersenscan?

Het is absoluut niet denkbeeldig dat we over een of twee decennia mensen gaan aannemen op basis van hersenscans. Die zullen ons veel meer vertellen dan assessments en psychologische tests, bijvoorbeeld over kwaliteiten van mensen in bepaalde werkomstandigheden. Je kunt je voorstellen dat dergelijke scans straks waardevolle diensten kunnen bewijzen bij werving en selectie of loopbaanprognoses.

Onlangs op TV. Om goede resultaten met golf te kunnen boeken, moeten je hersenen rustig zijn. Een slimme neurowetenschapper heeft een instrument ontwikkeld om je daarbij te helpen. Je krijgt een paar zuignappen op je kop en een oortelefoon. Als je je tijdens het spelletje te druk maakt, ontstaat er door hersenactiviteit een geluid. Je weet dan dat je rustiger moet spelen. Je scoort significant beter wanneer je het apparaat gebruikt. Als je score gewoonlijk 3 uit 10 is, is hij met het apparaat 4-5. 
Wie niet overtuigd is, moet eens nadenken over het feit dat hersenscans iets over alzheimer kunnen voorspellen en bovendien afwijkende patronen bij ADHD registreren. Dat is relatief nieuw. Tot nu toe werd ADHD bij volwassenen vastgesteld aan de hand van een vragenlijst. Ik weet het, want ik onderging zelf zo'n test in 1998. Er werd vastgesteld dat ik ADHD had, maar zekerheid over de fysiologische kant van de zaak kreeg ik niet. Hersenscans kunnen hier prachtige dingen doen.  
 
Het interessante aan deze voorbeelden, is dat het een sluiertje oplicht over de toekomst. Hersenscans en –instrumenten zullen ons veel meer beïnvloeden dan we ons nu beseffen. Er is geen wetenschap op de wereld waarin zoveel wordt geïnvesteerd als in de neuro-gerelateerde wetenschap.
Het is absoluut niet denkbeeldig dat we over een of twee decennia mensen gaan aannemen op basis van hersenscans. Die zullen ons veel meer vertellen dan assessments en psychologische tests, bijvoorbeeld over kwaliteiten van mensen in bepaalde werkomstandigheden. Je kunt je voorstellen dat dergelijke scans straks waardevolle diensten kunnen bewijzen bij werving en selectie of loopbaanprognoses.
Hersenwetenschappen roepen op dit moment echter nog vaak negatieve associaties op. Veel mensen vinden het eng en denken dat de mens gereduceerd wordt tot een computer. Dat denken is bij bepaalde hersenwetenschappers wel te vinden, maar de meesten zitten er anders in. De mens is geen computer, beseffen ze.
Maar mensen van onder de 35 zullen deze ontwikkelingen zeker nog meemaken. Wat ik me afvraag: zijn ze, zijn jullie daar blij mee?
www.pitchersupport.nl

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Björn van Vliet
Het is en blijft slechts wetenschap. Op basis van statistische KANSberekeningen; volledig waterdicht is het dus niet en zal het niet worden ook....... Wel interessant, maar we blijven naast kanseberekening te maken hebben met mensen en relaties op basis van macht en dergelijke welke bepalende factoren zullen blijven. Het zal mij benieuwen.......
René Baks
Lijkt mij heerlijk als ondersteuningsmiddel. Het is toch prima dat voor mij duidelijk wordt waar ik goed (of slecht) in ben. Dan kan ik mij daar op focussen. Doen we nu al (talenknobbel of wiskundeknobbel).
Björn: niet helemaal met je eens. Je kan volgens mij mensen dan ook testen op de door jou aangegeven gebieden (relaties & macht).
Volgens mij zit het probleem of ik als manager in staat ben om deze gegevens juist te schatten. Ben ik slim genoeg om de hersenen van iemand anders te begrijpen? Eerst zelf doen dus die test ;-)
Björn van Vliet
Rene, je kan er gewoon niet 100 procent van op aan dat het klopt... Ik hecht er daarom niet zo een grote waarde aan. Interessant vind ik het wel, maar niet om serieus te gebruiken om anderen dan ikzelf te beoordelen. De hersenen zijn en blijven te complex om eventjes te begrijpen. De post van Bert 'Welke manager gebruikt werkelijk zijn intuitie?' sluit goed aan op deze post. De strekking van dat stukje en het gerefereerde artikel zegt toch al genoeg....... En ik blijf er bij, wetenschap is ook maar wetenschap.