Seksualiteit en werk (6): Hoe ver kun je gaan?

Je zou denken dat mensen alle vormen van intimiteit en seksualiteit in het werk zouden afwijzen. Soms zie je dat ook. Dat mensen vinden dat de werkplek geen plaats is voor seksualiteit of verliefdheid; soms vanwege religieuze motieven. Maar lang niet bij iedereen liggen die grenzen zo scherp. In deel 6 van de serie 'Seksualiteit en werk': Waar liggen de grenzen van het toelaatbare?

We hebben nu een aantal artikelen gepubliceerd op www.jongebazen.nl over werk en seksualiteit. Het blijkt lastig te zijn om een eenduidig oordeel over dit onderwerp te krijgen, valt ons op.
Je zou denken dat mensen alle vormen van intimiteit en seksualiteit in het werk zouden afwijzen. Soms zie je dat ook. Dat mensen vinden dat de werkplek geen plaats is voor seksualiteit of verliefdheid; soms vanwege religieuze motieven. Maar lang niet bij iedereen liggen die grenzen zo scherp. 
Er zijn mensen die vinden dat het allemaal wel anders kan. Zolang de bedoeling goed is, en de ander er geen last van heeft. Maar soms weet iemand dat niet precies. En omdat collegiale toenadering, die de grenzen van de zakelijkheid overschrijdt, graag geheim wordt gehouden, is het moeilijk om op zeker ogenlik ‘nee’ te zeggen.
En dan zijn er nog de denkbeelden die vinden dat we ‘raar’ doen over seksualiteit in onze calvinistische samenleving. Die bepleiten een meer open en lichamelijke manier van doen. Veel mensen hebben de weg naar tantrische trainingen gevonden en dat biedt ze veel. Ze zijn zo gemakkelijk met lichamelijkheid, dat ze die niet onder stoelen of banken steken.
Bedrijven doen er goed aan om duidelijk te zijn over dit onderwerp. Maar de werkelijkheid is weerbarstig. Heel veel mensen geven aan hun partner op het werk te hebben leren kennen. Bloed kruipt waar het niet gaan kan, en wat doe je ertegen?
Ik ben dus op zoek naar een ethiek over seksualiteit op het werk, en vraag me af wat jullie als lezers ervan vinden? Waar liggen de grenzen?

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

René
Er zijn geen harde grenzen, deze zijn vaag en zullen nooit en te nimmer helder worden! Wat bij het ene bedrijf wel kan is bij een ander bedrijf over de grens. Je zal als werknemer moeten leren wat de grenzen zijn binnen je werkkring (zowel de geschreven als de ongeschreven grenzen), lastig maar het zij zo.
Bert Overbeek
Auteur
Dit vind ik nu ook weer onzin, Rene. Een Nederlandse schrijver zei altijd: sommige dingen moet je verbieden, want ze gebeuren toch wel. Als je echter geen grenzen stelt, vervaagt de boel zodanig dat de stap naar daadwerkelijk ongewenst gedrag snel gemaakt is.
Grenzen stel je als organisatie. Punt. Hoe slapper je er mee omgaat, des te meer er gebeurt dat je eigenlijk niet wilt. Ongeacht het systeem waarbinnen je functioneert.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Regels. Regels is het sleutelwoord voor de oplossing. Stel als bedrijf een heel duidelijk regelement op, wat wel kan en wat niet kan. Want: Wat voor de één raar is, is voor de ander de normaalste zaak van de wereld. Qua grenzen moet je al bedrijf heel goed nadenken over wat je in je regelement zet. Want: wat is nou normaal? Het is best lastig om hier over na te denken, want zoals ik al eerder zei: wat voor de één raar is, is voor de ander de normaalste zaak van de wereld.
Orakel
Wat een geneuzel, volgens mij komt dit enkel voort uit het feit dat we het over sex hebben en toch weer een taboe is.
Het is bijna hetzelfde als al het andere ongewenste gedrag, namelijk;
- sex op het werk kan niet, behoort in de meeste beroepsgroepen niet tot je doelstelling of de manier waarop je je resultaat wil, mag, behalen.
- verliefd zijn, worden, is geen probleem de grens wordt overschreden als het tenkoste gaat van de doelstelling of het behalen van het gewenste resultaat.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Tuurlijk is dat zo, maar wij bekijken het hier toch ook vanuit het oogpunt van de manager? En ik heb ook wel respect voor de werknemer hoor, alleen zit je dan op de verkeerde site...
Orakel
Wij? vertegenwoordig jij de mening van dit hele clubje?
Maar even terug naar waarom het gaat.Er wordt gevraagd naar de grenzen en deze geef ik weer in mijn criteria. Deze criteria's zal een werknemer trouwens nooit hanteren! Maar enkel een manager zal dit soort criteria's gebruiken.
Tenslotte, hoe kom je erbij dat je met een werknemer te maken hebt?
Als jonge baas moet je nog leren om mensen op hun juiste waarde in te schatten, maar misschien heb je wel gelijk en zit ik op de verkeerde site.
mvg "oude baas" (toch alweer 40)
Mark Braam
Lid sinds 2019
Ik zeg niet dat ik de mening vertegenwoordig van dit 'clubje', ik geef alleen aan met "wij" dat er mensen op deze site aan het discussieren zijn die samen over het onderwerp 'Managen' praten. Managers zorgen voor het welzijn van het personeel, daarbij (wat nog het meest belangrijk is) de resultaten. Dat je een oude baas bent maakt niet uit, in principe zijn we allemaal jong. Als je visie hebt en daar op een normale manier over mee wil/kan praten, en niet zo laagdunkend denkt over 'het clubje' mag je nog eens reageren.
MvG Jonge Baas
Mark Braam
Lid sinds 2019
En met "wij" hoor jij natuurlijk ook bij...
Als je dat nog niet in de gaten had;)
Bert
Geacht Orakel,

Ik lees dat Mark, een van onze lezers die verder niet verbonden is aan deze weblog, een reactie besluit met '...niet zo laagdunkend denkt over 'het hele clubje' mag je nog eens reageren. Ik wil je van harte verwelkomen op onze weblog en je uitnodigen te reageren als het jou goeddunkt.
Orakel
Beste Bert,
Bedankt voor je uitnodiging.
Ik zal er zeker gebruik van maken. Ik heb inmiddels de site doorgelezen en de discussies, onderwerpen spreken me zeer aan. Het stemt je tot nadenken en helpt je een mening of dergelijke te ontwikkelen. Zo'n site zouden ze bij bedrijven in het leven moeten roepen.

Nav de reactie op Mark, het volgende, ik kan er nou eenmaal niet tegen als mensen een vooroordeel verkondigen over mensen die ze niet kennen en deze ook nog eens denigrerend van toon is.
René
Ik vind de uitspraak: "ik kan er nou eenmaal niet tegen...ook nog eens denigrerend van toon is" een beetje vreemd van iemand die zichzelf als "orakel" laat aanspreken. De naam alleen al vind ik enigzins denigrerend. Misschien moet ik mezelf maar de "alwetende" gaan noemen ;-)
Mark Braam
Lid sinds 2019
Die reactie "mag je nog eens reageren" was alleen bedoeld voor de bescherming van deze site, en voor het moraal van de site. Misschien dat ik iets te fel was, jegens Orakel. Excuses daarvoor.
De oude baas
Heren, heren laten we hiermee ophouden.
Een wijs man heeft eens gezegt dat communicatie via de mail voor de meeste vervuiling zorgt en dat er een grootste kans bestaat op miscommunicatie. Het kost veel moeite om de juiste nuances over te brengen. Rene ik ben geen orakel maar een oude baas. Mark excuses aanvaard.
Bert, sorry dat mijn reacties heeft geleid dat de helft van reacties niet over het ingebrachte onderwerp gaan.
Bert
Het geeft niet, oude baas, orakel. Niet alleen de inhoud van een discussie leert ons iets, ook door de vorm komen we verder. Op deze weblog mogen 'fouten' gemaakt worden. Als we ze in strijd achten met de gedragscodes van ManagementSite behouden wij ons het recht voor om in te grijpen.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Case Closed...eind goed al goed?
Rianne
Neeneenee... niet case closed! Nu wordt het net leuk! Het is wel frappant dat op cases waarin seksualiteit aan de orde komt, veel wordt gereageerd. In die zin ga ik dus mee met het orakel of de oude baas (ik ga altijd het liefst mee met degene die in een andere richting beweegt dan de rest), is nog teveel taboe.
Als vrouw zijnde, kijk ik misschien meer naar de relationele kant van seksualiteit op het werk. Je hebt met mensen te maken, je hebt elkaar te overtuigen, je werkt met elkaar samen aan gemeenschappelijke doelen, dan bouw je een bepaalde relatie op.
Waar ik moeite mee heb bij seksualiteit op het werk is als er geen gelijkwaardigheid bestaat bij functies (dus als er een mate van een hierarchische verhouding aanwezig is). Er is dan een bepaalde mate van macht bij de "hoger geplaatste" en die lijkt me niet gezond in een relatie op het werk.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Bij gelijkhwaardigheid naar functies moet je niet eens kijken. Het maakt toch niet uit of de directeur nou met de schoonmaakster rollebolt of met de assistent-directrice? Je moet niet naar de functie kijken, maar naar de mens zelf.
Voor de rest ben ik het met je eens.