Sexualiteit en werk (18): Manager verbiedt ‘vozen met collega’s’

Normen en waarden op het werk. Wie bepaalt ze? Hoe krijg je ze tussen de oren van de mensen? Nu weer een lezer van www.jongebazen.nl die ons schrijft dat hij een conflict heeft met zijn leidinggevende, die 'een onschuldige flirt met vozen verwart.' Het verhaal willen we u niet onthouden. (Lezer wil anoniem blijven.) 

Normen en waarden op het werk. Wie bepaalt ze? Hoe krijg je ze tussen de oren van de mensen? Nu weer een lezer van www.jongebazen.nl die ons schrijft dat hij een conflict heeft met zijn leidinggevende. Het verhaal willen we u niet onthouden. (Lezer wil anoniem blijven.) 

‘Ik ga regelmatig met drie collega’s een borrel drinken na het werk. Heel af en toe gaat mijn baas mee. We zijn dan met zijn vijven, drie mannen en twee vrouwen. Nu heb ik wel iets met Mirjam, een van de vrouwen. We zijn allebei gelukkig getrouwd, maar vinden het heerlijk om met elkaar te flirten. Mijn baas zou daar geen probleem mee moeten hebben, want hij vindt dat een beetje flirten met de klant de verkoop bevordert. In het werk stimuleert hij het. Maar toen hij Mirjam en mij met elkaar zag flirten, ging het ineens niet goed. Hij zei dat hij niet goed vond dat collega’s die netjes getrouwd waren, met elkaar aan ‘het vozen’ waren. 

Ik voelde me nogal aangevallen. Ik vind ‘vozen’ een vervelend woord, dat bovendien helemaal niet op Mirjam en mij van toepassing is. We zitten wel eens een beetje aan elkaar, maar gaan nooit verder dan een streel op de wang, een armpje tijdens het lopen en een hand door het haar. Verder knipogen we veel, en maken we veel schuine grappen, maar dat doet iedereen op kantoor. Maar mijn baas was onvermurwbaar en houdt ons nu inderdaad in de gaten. Hij ziet dat als zijn plicht tegenover onze partners en tegenover ons. ‘Ik wil niet dat ik wij als werkgever relaties kapot maken.’ Wat moet ik hiermee?’ 

Nou? Wat moet hij ermee?

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

billy
Baas heeft gelijk.
Het is zoals zwanger zijn : je bent het of je bent het niet. Een klein beetje zwanger gaat niet !
En....een buitenstaander ziet altijd meer dan de betrokkenen zelf. ;)
Leora M.
Onmiddelijk ophouden met dat (zgn onschuldige) geflirt met je collega's, met de handtastelijkheden en de schuine grappen. Bovendien moeten alle andere collega's daar ook mee ophouden. Zeker als er ook vrouwen aanwezig zijn.
Ik ben ervan overtuigd dat het gedrag uit de hand zal gaan lopen en dat er dan veel verdriet van komt. Als je relatie je wat waard is zoek dan een andere baan en verander je gedrag.
M.A. Renaud
Het verhaal zou met een kleine verandering in de context eerder passen op een ROC, maar dit terzijde.

Aan de ene kant laat de beschrijving van de situatie weinig te raden over: "We zitten wel eens een beetje aan elkaar, maar gaan nooit verder dan een streel op de wang, een armpje tijdens het lopen en een hand door het haar. Verder knipogen we veel, en maken we veel schuine grappen, maar dat doet iedereen op kantoor."

Aan de ander kant geeft de baas... ("houdt ons nu inderdaad in de gaten. Hij ziet dat als zijn plicht tegenover onze partners en tegenover ons.") een wat merkwaardig invulling aan zijn verantwoordelijkheid en lijkt de term 'vozen' enigszins ongelukkig gekozen, vooral omdat een beetje 'vozen' met de klant lijkt toegestaan, voor zover in het belang van de verkoop.

Wellicht is het een idee dat de beide flirtende collega's hun baas en hun respectievelijke huwelijkspartners eens uitnodigen voor een borrel en bij die gelegenheid hun gebruikelijke flirt-act en schuine grappen opvoeren. Zo een confrontatie kan verhelderend werken voor alle betrokkenen.

Dit advies is kostenloos.
Jeroen
Beste Bert en Marjan,

Ik moest wel drie keer lezen om te beseffen dat het er echt stond: de werkgever ziet het als zijn plicht.... "Wat een arrogantie" dacht ik toen.

Vooral in de Nederlandse organisatiecultuur is openheid en vrijheid een groot goed. Daarnaast heeft een prettige omgang met collega's een sterk positief effect op de prestaties van de organisatie. Dergelijk gedrag zou dus vaker moeten voorkomen en/of zelfs gestimuleerd. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat bij slechte omgang tussen collega's, de werkgever ingrijpt en aangeeft dat dat niet thuishoort op de werkvloer. Helemaal OK, maar dat speelt hier niet.

De werkgever neemt blijkbaar aanstoot aan de situatie en voelt zich ongemakkelijk. Ik zou me erg geintimideerd voelen door zo'n baas en voor mezelf 3 opties uitwerken:
1) zoek een betere werkgever
2) ga eens diepgaand in gesprek met de baas en vraag hem naar de achtergronden van zijn "plicht".
3) ga de kroeg in met jullie eigen partners en kijk hoe gezellig jullie het samen hebben. Daarmee ontneem je de baas zijn macht. Er valt immers niets meer te "verklappen".

Succes en ga zo door zou ik zeggen.
Jeroen