Seksualiteit en werk (29): Erotische mails van een collega

Wat doe je als vrouw wanneer een collega die je leuk vindt, je plotseling overlaadt met mails waarin romantische en erotische fragmenten voorkomen? Grenzen trekken. Natuurlijk. Maar dat is moeilijk, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Wanneer er hofmakerijrituelen in het spel zijn verliezen we vaak onze rationele controle. 

 

 

Wat doe je als vrouw wanneer een collega die je leuk vindt, je plotseling overlaadt met mails waarin romantische en erotische fragmenten voorkomen? Grenzen trekken. Natuurlijk. Maar dat is moeilijk, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Wanneer er hofmakerijrituelen in het spel zijn verliezen we vaak onze rationele controle. 

Een van onze lezeressen vraagt zich af of ze aanleiding heeft gegeven tot de verliefdheid van een collega. Ze heeft een aantal weken zijn mails met het nodige geflirt beantwoord. ‘maar voor mij was het een spel en ik dacht ook dat het dat voor hem was’. Ze weet niet meer hoe ze het recht moet buigen. 

Bezint eer je begint, lijkt een slim credo in dit soort situaties. De vraag of ze aanleiding heeft gegeven is niet zomaar met ja of nee te beantwoorden. Wat voor de een een spel is, is voor de ander bloedserieus. Het geeft maar weer aan dat communicatie lastig is en afstemming, zelfs op dit niveau, van groot belang. 

Maar hoe zien jullie dit?

 

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Bart van der Meulen
Het is mijn mening dat bij flirten met collega's sowieso de nodige voorzichtigheid in acht moet worden genomen. Er wordt gespeeld met andermans emoties, verwachtingen worden gewekt en misschien zelfs bestaande relaties verstoord of op zijn minst in problemen gebracht. Het is helemaal uit den boze als de werksituatie het erg gemakkelijk maakt om te flirten of zelfs regelrechte versierpogingen te ondernemen. Zelfs ben ik van mening dat in sommige vertrouwensfuncties (ook in functies waarin men vertrouwen oproept, zoals hulpverleners, leidinggevenden, politieagenten e.d) versierpogingen van collega's de vertrouwenspositie zodanig ondermijnen, dat goed functioneren in een vertrouwenspositie moeilijk wordt.
Te denken valt aan wijkagenten, medewerkers van onderwijs, medewerkers van Personeelszaken en dergelijke die vanuit een vertrouwenspositie deze positie misbruiken om collegaatjes binnen de overheid te versieren, terwijl beide betrokkenen al onafhankelijk van elkaar een relatie hebben.
Dit soort gedrag, ook soms waarneembaar in het bedrijfsleven, valt duidelijk buiten het gebied van fatsoenlijke normen en waarden, die men vaak gacht wordt uit te dragen.
Hoezo roken bij het buskruit van je eigen geloofwaardigheid?
San
Tot op een bepaalde hoogte kan flirten geen kwaad. Maar wat doe je als een collega té enthousiast wordt en niet meer goed luistert naar de grens van de vrouw? De vrouw (in mijn voorbeeld) kan zich angstig en alleen gaan voelen omdat zij in het begin het spel heeft mee gespeeld. Ik heb meegemaakt dat de man alsmaar door ging en niet luisterde en er blijkbaar op vertrouwde dat de vrouw zich genoodzaakt voelde om het gedrag te accepteren. Het kan heel eenzaam voelen wanneer een medewerker zich schaamt voor de situatie waar zij in verkeerd. Er kunnen complexe en ongelukkige situaties door ontstaan. En dit kan weerslag geven op het werk natuurlijk.