Seksualiteit en werk (10): Affaire eindigt met leugen

Jan, manager, en Linda, medewerker, hebben een buitenechtelijke verhouding. Jan krijgt daar last van, en maakt het ‘uit’. Linda accepteert dat niet, en dreigt het openbaar te maken.
‘Uiteindelijk ben je er zelf mee begonnen’  geeft Linda aan ‘Je hebt me maandenlang het hof gemaakt. Ik was aanvankelijk niet verliefd op je, maar doordat je zo aandrong, me het hof maakte, en zomaar begon te vrijen, ben ik uiteindelijk verliefd op je geworden.' En daarmee is het nog niet afgelopen...

Misschien gelooft u het niet, maar het volgende verhaal is echt gebeurd. We kregen het toegestuurd van de Linda uit het verhaal. Luister maar.
Jan, manager, en Linda, medewerker, hebben een buitenechtelijke verhouding. Jan krijgt daar last van, en maakt het ‘uit’. Linda accepteert dat niet, en dreigt het openbaar te maken.
‘Uiteindelijk ben je er zelf mee begonnen’  geeft Linda aan ‘Je hebt me maandenlang het hof gemaakt. Ik was aanvankelijk niet verliefd op je, maar doordat je zo aandrong, me het hof maakte, en zomaar begon te vrijen, ben ik uiteindelijk verliefd op je geworden. Nu je me veroverd hebt, en het bed met me hebt gedeeld hoef je me niet meer.’
Ze is woedend. Jan besluit het open te leggen naar zijn leidinggevende, Willemijn, tevens een persoonlijke kennis. Die ondersteunt hem onmiddellijk, heeft het zelf ook meegemaakt en vindt dat Linda zelf ook verantwoordelijk is. ‘Ik ga zelf wel een keer met Linda praten.’ zegt ze.
Willemijn en Linda gaan praten. Linda weet niet wat ze hoort, als ze merkt dat Willemijn het weet. Ze ontkent alles en zegt tegen Willemijn dat Jan haar voortdurend avances heeft gemaakt, maar dat ze er nooit op in is gegaan. Ze wendt zich tot de klachtencommissie en beticht hem van seksuele intimidatie.
Willemijn bespreekt het met Jan. Ze komen tot overeenstemming. Willemijn zal bij de klachtencommissie vertellen dat ze gezien heeft dat Linda steeds met Jan heeft geflirt en dat ze haar tevens heeft betrapt toen ze met iemand belde (tijdens werktijd!) om te vertellen dat ze ‘die Jan echt nog wel een keer zou versieren’.
Linda krijgt een officiële waarschuwing.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Leonie Linssen
Ai ai, die dingen gebeuren blijkbaar. Niet echt netjes wat er gebeurd is, van allebei de kanten niet. Het aangaan van een relatie op je werk met een collega en zeker met je manager heeft zo zijn risico's. Iedere relatie kan uitgaan, ook die met je manager. Dat zijn dingen die je beter kunt incalculeren voordat je er aan begint. Maar ja, hormomen zijn rare dingen...
Jan had in de eerste plaats als leidinggevende zich erg behoudend op moeten stellen naar zijn medewerker toe. 'zomaar beginnen te vrijen' lijkt me geheel niet op zijn plaats.
Dat Linda woendend is op het moment dat ze aan de kant gezet wordt, snap ik wel. Dat Jan de behoefte voelt dit dan weer te bespreken met een ander snap ik ook.
Ik vind het echter niet zo handig dat Willemijn het dan weer met Linda gaat bespreken, daar zou ik als ik Linda was ook zeer onaangenaam verrast door zijn. Haar reactie om naar de klachtencommissie te gaan om Jan aan te klagen, vind ik niet kunnen. Wat er daarna gebeurt vind ik al helemaal ongepast: dat Jan en Willemijn tot overeenstemming komen en iets in scene zetten. Op deze manier nemen alle betrokkenen geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden en gedrag. Dat Linda nu uiteindelijk het grootste slachtoffer is, lijkt me wel duidelijk. Want uiteindelijk zal ze op deze manier niet prettig meer werken en lijkt een normale samenwerking niet meer mogelijk. Sneu.
Jos Steynebrugh
Bij de bedrijven die ik van dichtbij heb gezien was een relatie op het werk verboden. De makkelijkst vervangbare werd gewoon ontslagen. Drie keer raden hoe dat uitpakt. Zelf heb ik altijd een gouden regel gevolgd : "Never ever op het werk". Slechts één uitzondering mogelijk: als je wéét dat je d'r mee wil trouwen, kinderen krijgen en de hele rimram. En dan nog moet je oppassen dat je je niet vergist. Het is zoiets als tikkertje spelen op een gletschjer: dodelijk gevaarlijk.

Jos Steynebrugh
Jos
Een relatie tussen twee mensen die eerst heel mooi is, hoe die ook onstaan is en na het beëindigen van de relatie een groot spanningsveld van allemaal ontkenningen en beschuldigingen. Een kennis die het negatieve aspect versterkt door leugens. Een relatie beginnen is spannend, leuk en heel fijn. Hoever ga je in die relatie. Afhankelijk daarvan wordt het ook steeds moeilijker er afstand van te nemen. Eerst liefdevol daarna respectloos. Een goed voorbeeld hoe het werkt. Leer ik hier iets van. Ja, het geeft aan dat we in de relationele sfeer veel kunnen verbeteren. De ene zijn angst is de angst van de ander. Elkaar proberen te beheersen met dreigementen. Afstraffen door steun van medestanders. Handig maar in het geval van Linda en Jan niet wenselijk. Linda had moeite afstand te doen van de relatie. In haar angst om de relatie kwijt te raken reageert zij primair door de aanval te kiezen. De situatie blijven beheersen om een teleurstelling te voorkomen. Linda had duidelijk een hogere verwachting van de relatie. Jan had er genoeg van, voelde zich niet gelukkig en vond het welletjes. De verwachting van zijn mededeling was anders als hij dit zichzelf had voorgesteld. De aanval van Linda voelt niet goed. Jan gaat in de verdediging. Gevolg ...... lees bovenstaand verhaal. Jan gaat de aanval in en staat sterker omdat hij een medestandster heeft. Samen zijn we sterk. Deze gebeurtenissen worden keer op keer in stand gehouden. Hoe kan je dat doorbreken. De angst van de gevolgen doorbreken en vragen naar de angst van de ander. Angst iets kwijt te raken wegnemen in plaats van opvoeren. Linda raakt Jan niet kwijt maar de relatie waarzij duidelijk meer waarde aan hechten dan Jan.
Het heeft geen zin om schuldige aan te wijzen. Een lerende omgeving creëeren waarin deze dingen mogen gebeuren. Door het te verbieden voer je alleen maar spanning op. Verbied een kind iets en zelf kennen we de uitwerking. Ga er vanuit dat niets zomaar gebeurt. Neem het standpunt in dat iets gebeurt om er iets van te leren. Jan en Linda hadden van deze situatie kunnen leren en kunnen groeien. Jan had kunnen leren dat de spanning van een vrouw overwinnen groot is maar zeker gevolgen heeft als je overwonnen hebt. De gevolgen zijn groter dan hij zichzelf kan voorstellen. Hij heeft veel stuk gemaakt bij zichzelf wat niet te helen is zonder eens over zichzelf na te denken. Linda heeft zichzelf een flinke teleurstelling bezorgd. Linda heeft op een pijnlijke wijze veel geleerd. Ze kan het zien als een les die haar veiligheid kan bieden voor de toekomst.
Een relatie hou je niet in stand door de angst het te verliezen. Alles wat je neemt van een ander is niet van jou. Een relatie hou je niet in stand door te geven en vervolgens ongevraagd terug te nemen. Je geeft iets van jezelf waarmee je de ander blij maakt. Ken de gevolgen als je dat weg neemt en wees daar op voorbereid.
Zet een knop om en zie hetgeen je overkomt een les is. Leren is altijd leuker dan strijden. Van leren krijg je energie, strijden vreet energie. Rust i.p.v. stress. Het zou iedere organisatie goed doen een lerende omgeving te creëeren. Iets wat we proberen door kennisoverdracht maar eigenlijk moeten starten met de omgangsvormen dan komt het met de kennis wel goed. Materie is overdraagbaar, te verkopen en makkelijk afstand van te nemen. Gevoel is overdraagbaar, maar niet te verkopen. Het is iets wat je uitstraalt door gedrag. Je omgeving reageert daarop waar ook jij weer van leert. Het is de enige wijze om met elkaar op een hoger niveau te komen om het reageren uit angst weg te nemen. Zeg wat je op je hart hebt maar hou daarbij rekening met hetgeen jezelf hebt weggegeven.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Ik kan niet anders dan helemaal met je meegaan, Jos. Volgens mij houden wij er dezelfde denkwijze op na.
Jos Steynebrugh
Bovenstaand bericht wekt wellicht verwarring: het is niet VAN mij (Jos S) en als het AAN mij is dan zeg ik "voorkomen is beter dan genezen".
Overigens natuurlijk wel eens met alle stichtelijke woorden van "Jos zonder achternaam"

Jos Steynebrugh
Jos Immers
Jos Steynebrugh,

Bedankt voor je bericht.

Het bericht met "Jos" is van,

Jos Immers
Liesbeth
Tenzij je met een manager te maken hebt met een ongezonde dosis zelfliefde. Narcisme. Dan heb je echt een probleem, die praten echt alles recht wat krom is. Tja...waar sta je dan? in 9 van de 10 keer...nergens
zie:http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=95791
Yvonne Ligtelijn
Er is hier sprake van een machtsverhouding. De manager en zijn ondergeschikte. Los van de emoties draagt deze machtsverhouding per definitie een grotere mate verantwoordelijkheid van de persoon hoger in rang met zich mee. Deze persoon heeft zich hier weinig van aangetrokken, blijkens de afloop. Er ontstaat zelfs het vermoeden dat hij en zijn leidinggevende deze machtsrelatie hebben kunnen toepassen ten kosten van de medewerker, als vorm van damage-control door samen een verhaal in de wereld te helpen, waarbij de rol van de manager verhuld werd. Dit gaat meer over macht en machtsmisbruik dan een emotionele breuk tussen twee gelijkwaardige (ex-)partners.
Anton
Even terug naar de essentie: relatie op het werk. Als je de moed hebt hier aan te beginnen, als getrouwd man, heb dan ook de moed er een goed eind aan te draaien. Dit verhaal laat mij een man zien die kennelijk zijn eigen lusten niet in bedwang kan houden en wanneer het dan te heet onder zijn voeten wordt, laat hij vrouwen uit zijn omgeving de kastanjes uit het vuur halen.

Bezint eer ge begint.
Jos Immers
Ongeacht wat beide hebben aangericht, het is een voorbeeld hoe je een goede relatie kan laten veranderen in een slechte door elkaars angsten te negeren.
Ik als buitenstaander lees het verhaal en wil er van leren zoals ik ook van een ieder leer. Zo ook de reactie's. Het oordeel is snel geveld en een schuldige is aangewezen. Hoe nu verder?
Ieder heeft zijn eigen mening en die lopen uiteen. Een eindeloze discussie kan op touw gezet worden van wat goed en wat niet goed is.
Macht is geboren uit angst. Beheersen op welke wijze dan ook. De vraag is altijd, laat je je beheersen? Je bent baas over jezelf, geef dat niet uit handen. Werk aan jezelf.
De kracht om je niet te laten beheersen zit in jezelf. In bovenstaand verhaal hadden beide de kracht niet en dat is hetgeen zij kunnen leren.
Zelfliefde zit in een ieder. Beschuldig geen mens er van dat hij of zij deze niet bezit. Het maakt je zwakker. Je geeft hem of haar de macht jou te beheersen. Een energievretende bezigheid die we heden ten dagen stress noemen.

Groet, Jos Immers