Relatie op het werk. Toelaatbaar of niet?

Ivo ligt in scheiding met zijn vrouw. Na een tijdje maakt Ivo bekend, dat hij al geruime tijd een relatie heeft met een van zijn medewerksters. De directeur laat geen twijfel bestaan, de medewerkster dient direct te vertrekken.

Op een afdeling in een grote organisatie werkten een leidinggevende (Ivo), twee vaste medewerkers en een medewerkster op detacheringsbasis. Ivo zat niet zo lekker in zijn vel. Een jaar geleden was hij getrouwd maar hij lag nu in scheiding. Hij voelde zich duidelijk niet goed. Gelukkig kon hij zich desondanks goed op het werk concentreren. Hij kon de afleiding goed gebruiken en het werk leidde er niet onder. Met zijn medewerkers kon hij het goed vinden. Na een tijdje ging het zichtbaar beter met Ivo. Het management was al die tijd zeer tevreden over het functioneren van Ivo en zijn afdeling.

Vervolgens brak de vakantietijd aan. Wanneer men Ivo vroeg naar zijn vakantieplannen zei hij, dat hij naar Griekenland ging. Ook wanneer aan Karin (een van zijn medewerksters, gedetacheerd) gevraagd werd waar ze heen zou gaan, was het antwoord Griekenland. ‘Goh, misschien komen jullie elkaar nog tegen’ grapten collega’s.  

Na de vakantie verschenen Ivo en Karin stralend op het werk. Ivo vroeg een gesprek aan met zijn manager Kees en vertelde dat hij en Karin verliefd waren. Ze hadden het tot dan toe verborgen gehouden, maar waren nu samen op vakantie geweest en hadden besloten de relatie bekend te maken. Deze relatie bleek al een half jaar te duren, niemand had ooit iets gemerkt. Op het werk gingen Ivo en Karin puur zakelijk met elkaar om, zonder blijk van hun meer dan goede verstandhouding te geven. Deze houding zou zo blijven, zodat niemand er verder last van hoefde te hebben. Alleen vond Ivo het wel zo eerlijk om Kees op de hoogte te stellen, vandaar het gesprek.

Na dit gesprek stapte Kees naar de directeur om hem te informeren over de ontstane situatie en om raad te vragen. De directeur reageerde kort: ‘Dit kan natuurlijk niet. Karin zal moeten vertrekken. En we moeten Ivo een waarschuwing geven.’ Het verhaal ging als volgt verder: Kees vertelde Ivo dat de directie besloten had het contract met Karin te ontbinden. Ivo vroeg daarop een gesprek met de directie aan, om erover te praten en een oplossing te zoeken. Dat gesprek liep op niets uit, de directeur gaf allerlei redenen waarom het volgens hem niet kon en bleef bij zijn standpunt zonder naar Ivo te luisteren. Ivo kreeg vervolgens een brief thuis van de directeur, waarin hij officieel werd gewaarschuwd dat de relatie met Karin zijn werk negatief beïnvloedde, dat dit soort gedrag door de organisatie niet werd getolereerd en dat (als dit zo doorging) verdere stappen zouden worden ondernomen.’ Karin hoorde van haar detacheringsbureau dat het bedrijf de overeenkomst direct wilde ontbinden.

Deze situatie was zwaar voor Ivo. Hij vond dat Karin oneerlijk behandeld was en vroeg zich af waarom een organisatie opeens zoveel meer waarde hechtte aan principes dan aan goed functionerende medewerkers. Het viel hem steeds moeilijker om vrolijk naar het werk te komen en te doen alsof er niets aan de hand was. De sfeer werd er niet vrolijker op en zijn functioneren ging achteruit. Ondertussen waren de andere twee medewerkers door het vertrek van Karin extra druk belast. Ook zij waren ontevreden. Ze hadden immers nooit problemen gehad met Karin en nu was van hogerhand besloten dat zij meteen weg moest. En wie waren de dupe en moesten het extra werk opvangen? Precies.

Ik ben benieuwd wat jullie van deze (echt gebeurde) situatie vinden. Was hier een betere oplossing voor geweest? Wat vinden jullie van de rol van Ivo, manager Kees en de directeur?

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

eisema
Principes zijn prima en dienen er ook te zijn. Als echter blijkt dat een medewerker eerlijk uit zichzelf uit wil komen voor een relatie die hij heeft met een collega, dan is de straf die hier toegepast is in mijn ogen buiten proportioneel.
Ik denk dat er wellicht meerdere oplossingen bekeken hadden kunnen worden. Het risico bestaat nu dat 2 goed functionerende medewerkers zullen vertrekken en dat er nog meer onvrede binnen het bedrijf ontstaat door de extra werkdruk.
In dit geval was het beter geweest als er ook eerlijk was omgesprongen met de ontstane situatie in plaats van vast te houden aan misplaatste principes.
falcon
Beter 2 verliefde maar goed functionerende medewerkers dan 1 niet goed functionerende medewerker...

Principes zijn belangrijk, maar de directeur heeft de gevolgen hiervan volledig verkeerd ingeschat..
kee
<em>Ik vind dat de eerlijkheid van Ivo respekt verdiend! Daar blijkt niets uit. Waarom Karin weg en Ivo mag blijven!??????Ik vind het optreden v.Kees, zonder Ivo en Karin erbij te betrekken, een uit de hand gelopen kwestie waardoor het veel erger lijkt is dan dat het is.</em>
<em>Er wordt niets aan onderzoek ondernomen alvorens het argument uit te voeren. Het argument wat gebruikt wordt daar is geen beleid over en vanuit die angst wil de Directeur er zo snel mogelijk vanaf.</em>
<em>Het goed funktioneren van Ivo en Karin blijkt dat ze er op een volwassen manier mee om zijn gegaan, en niemand had er nieta van gemerkt.</em>
<em>Het is leuk om anderen mede te delen dat je met elkaar zo gelukkig bent, maar je hoeft je niet te verantwoorden tegenover anderen dat je een relatie hebt. Kees is echt slordig omgesprongen met de eerlijkheid van Ivo en de gevolgen die hij veroorzaakt: Angst voor zijn eigen haggie!</em>
<em>Ivo heeft nooit geweten welke gevolgen het met zich mee zou brengen, daar ligt een grote onduidelijkheid!</em>
<em>De oplossing zou voor mij liggen bij onderzoeken welk beleid hierop na wordt geleefd, alvorens je te laten leiden door je eerlijkheid. Het is allemaal achteraf  en er wordt niets meer mee gewonnen.</em>
<em>Het blijft een moeilijke kwestie, maar dat wil niet zeggen dat Karin hier nu als enige de dupe van wordt. De andere medewerkers geven duidelijk aan dat ze er geen moeite mee hebben en dat er nu meer werk blijft liggen dan dat twee verliefde medewerkers hun werk op een proffesionele maniet kunnen blijven uitvoeren.
</em>
<em>De angst dat een stelletje op de afdeling niet genoeg presteren is allemaal op angst gebaseerd...of lijkt het op niet gunnen?
</em>
 
Alexander
Een duidelijke vorm van Godfather. De bedrijfscultuur is in vele gevallen hier de oorzaak van. Werkt de desbetreffende directeur binnen een voor hem vreemde bedrijfscultuur, dan kan hij met het maken van deze verkeerde beslissingen zijn onderneming naar de vernieling helpen. De werknemers die door zijn toedoen onder zwaardere druk zijn komen te staan zijn daardoor minder foutloos, hetgeen de firma geld kost. Tevens presteert Ivo minder, hetgeen in veel beroepen verlies met zich meebrengt. Het is jammer van Ivo dat hij niet de kennis of durf heeft om zich voldoende te verweren, want hoe dan ook, de onderneming, Ivo, Karin en Kees verliezen nu hierdoor. Maar ja, je hebt van die Directeuren die jaloers kunnen zijn, waar je geen grotere auto van mag bezitten dan zij.
En voor Ivo was zijn werk op een klap anders.

Dit berichtje wat nu hier al bijna 4 jaar te lezen is, zal denk ik de tijd langer overleven dan de relatie van Ivo en Karin, want dat tolereer je niet binnen een relatie. 1 weg, allebei weg. Met wat voor contract dan ook. Ik denk dat uiteindelijk Karin net zo gedetacheerd was bij Ivo als bij de firma.
Chiel
Hallo allemaal,

Ik ben student voor de school voor journalistiek in Utrecht en moet voor een schoolopdracht een tijdschrift maken. Daarvoor zou ik graag iemand willen interviewen die ervaring heeft met (seksuele) relaties op het werk. Het liefst een man en een vrouw (hoeft geen partner te zijn van elkaar). Volledige anonimiteit wordt gewaarborgd indien gewenst. Ik hoor graag van jullie op: chiel.vankoldenhoven@student.hu.nl

Groeten,

Chiel