Nieuw en onontkoombaar fenomeen: neuroeconomics

De trouwe bezoeker van Jonge Bazen weet dat we hier regelmatig een pleidooi houden. Dat pleidooi betreft de hersenen. We vinden dat bij de bedrijfsopleidingen en –trainingen te weinig rekening wordt gehouden met gegevens uit de neurowetenschappen. Hierdoor zijn alle beweringen over meetbaarheid eigenlijk niet helemaal betrouwbaar. Maar nu zijn er de neuroeconomics.

De trouwe bezoeker van Jonge Bazen weet dat we hier regelmatig een pleidooi houden. Dat pleidooi betreft de hersenen. We vinden dat bij de bedrijfsopleidingen en –trainingen te weinig rekening wordt gehouden met gegevens uit de neurowetenschappen. Hierdoor zijn alle beweringen over meetbaarheid eigenlijk niet helemaal betrouwbaar.
Maar nu zijn er de neuroeconomics. De Rotterdamse Erasmusuniversiteit houdt zich er mee bezig. Ze omschrijft het begrip als een samenvoeging van economie, psychologie en neurowetenschappen. Economisch gedrag wordt over het algemeen gezien als het product van zorgvuldig overwogen rationele besluiten. Wie deze visie hanteert, onderschat de grote invloed van onbewuste affectieve/emotionele processen. Daar waar het gebruikelijke onderzoek zich vaak beperkt tot het bestuderen van rationele besluitvorming, maakt de samenvoeging tussen experimentele economie en cognitieve neurowetenschappen het mogelijk nieuwe parameters in het brein in ‘real-time’ te volgen tijdens besluitvorming. Met behulp van technologieën als Elektro EncephaloGram (EEG) en functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI) worden nieuwe manieren van onderzoek mogelijk, die we bij ISAM gretig omarmen.(http://www.isam.nl/main.asp?ChapterID=835) 

Met deze ontwikkeling is de naam van prof. dr. Willem Verbeeke verbonden. En dat is gunstig voor de neuroeconomics want mensen zijn gevoelig voor status en reputatie, en als een hoogleraar het zegt nemen ze het serieuzer dan wanneer de eindredacteur van Jonge Bazen het zegt. Zo werken die dingen nog steeds.
Maar je zou toch even kunnen terugkijken in onze archieven, waaruit blijkt dat wij al veel over hersenen schreven. Bijvoorbeeld naar het artikel ‘Toekomstmuziek: mensen selecteren met hersenscan?’  (http://www.jongebazen.nl/2006/02/17/jongebazen/md-wel-en-wee/toekomstmuziek-mensen-selecteren-met-hersenscan/ )
Verwante artikelen vind je overigens hier:
http://www.jongebazen.nl/2006/06/12/jongebazen/managers-praat-met-neurowetenschappers/
http://www.jongebazen.nl/2006/03/16/jongebazen/md-wel-en-wee/hersenonderzoek-kan-bedrijven-helpen/
http://www.jongebazen.nl/2006/02/23/jongebazen/welke-manager-gebruikt-werkelijk-zijn-intuitie/

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Roel Dietvorst
Neuroeconomics heeft de potentie om als eyeopener te fungeren, mensen bewust maken van hun gebrek aan rationeel zijn. Ik ben zelf psycholoog en doe onderzoek voor Prof. Dr. verbeke naar onbewuste of ongecontroleerde denk processen. Dit onderzoek is in samenwerking met Erasmus medisch centrum, waar we de hersenen scannen van verkopers. We verwachten dat we hoge ogen gaan gooien met de kennis die we opdoen met dit onderzoek. Hoe meer men zich in het onderwerp verdiept, hoe meer men zich realiseert dat de hersenen als een machine functioneren. Met op sommige vlakken gigantische capaciteiten om informatie te interpreteren, en aan de andere kant opmerkelijke tekortkomingen waar we niet of nauwelijks bij stilstaan...

pseudowetenschappelijk:
Door denkertje: heeft iemand ooit wel eens een cognitief model gezien, met een vakje waar vrije wil in staat?

Vroeger dacht men dat het 'stemmetje' dat we horen denken in ons hoofd de dienst uitmaakte, tegenwoordig lijkt dat stemmetje een steeds geringere rol te spelen, en te functioneren als een curiositeit op het topje van een ijsberg...
Bert Overbeek
Geweldig, Roel.