Nederlands talent verlaat het land

Een nieuwe volksverhuizing is op komst. Jonge bazen kijken nu al graag over de grens. Wat vind je van dat idee?

Een ex-cursist van me was tot voor kort high potential in een groot bedrijf in Nederland. Met zijn 28 jaar was hij echter veel te snel voor de organisatie waar hij werkte. Bovendien begreep hij iets van toekomstige ontwikkelingen, waardoor hij me onlangs plotseling mailde dat hij in Azië werkte, als directeur van een projectontwikkelingsbureau.

Ik denk dat hij het wel gaat maken. Hij durft. Een fenomeen als Nederland zal, vermoedt hij, nog in zijn leven verdwijnen. Nederland wordt een staat(je) in een groter verband, zoals Zeeland nu een provincie van Nederland is. De grenzen zullen vervagen. Wij, beweert hij, moeten de bereidheid hebben om elders te gaan werken en te wonen, anders hebben we geen werk meer.

Zou er een nieuwe volksverhuizing aankomen? Mogelijk. Temidden van allerlei mondiale dreigingen zie je de economie zich steeds minder storen aan de landsgrenzen. Ook hebben bedrijven steeds minder boodschap aan die landsgrenzen: ze verplaatsen hun productieprocessen naar de regio’s die het goedkoopst zijn.

Deze ontwikkelingen zijn niet meer te remmen. Jong talent, wie van u blijft in Nederland wonen, en wie zal het land verlaten? Reageer! We zijn benieuwd, vooral naar het waarom...

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

René Baks
Lijkt mij toch wel een beperkte versie van de werkelijheid: "Nederland wordt een staat(je) in een groter verband,..". Voor het bedrijfsleven kan ik mij hier wel iets van voorstellen en dan eigenlijk alleen nog voor een beperkt aantal branches (met name het produceren van fysieke goederen). In Nederland zijn ook hier genoeg kansen: logistiek (Haven van Rotterdam), bloemen en planten (bloemenveilingen), kledingdesign (Mexx, Victor en Rolf), "watermanagement" (eiland in de zee bij Dubai)*.
Waar de beperking zit is echter de visie dat jonge bazen alleen maar naar hun werk kijken m.b.t. hun ontwikkeling. Voor mij zijn naast mijn werk andere zaken ook belangrijk die veel meer plaats gebonden zijn. Familie, vrienden, etc.
*In een recente Intermediair stond hier een artikel over: "Oude en nieuwe economie". Leuk om te lezen, ik was namelijk weer wat meer trots op Nederland.
Björn van Vliet
Rene, ik denk er net zo over. Je moet toch wel al te los staan van familie, vrienden e.d. om je eigen lokale verbanden zo los te laten. Natuurlijk, de wereld is bijna het zogenaamde dorp maar de afstanden zijn mij vaak te groot...... Voor ieder wat wils!
Bert Overbeek
Auteur
En toch, en toch, heren...laten we de lange termijn bekijken. Grote investeerders mijden Europa niet, maar gaan liever in Azie zitten. De ontwikkelingen rond Nederland in Europa zullen onafwendbaar blijken, als je het mij vraagt.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederland mondiaal een terugval doormaakt. In de 19e eeuw gebeurde dat ook. Lees het gemopper maar eens over jan-salie-geest.

Ik wil niemand bang maken, maar ik wil wel wijzen op de mogelijkheid dat in de toekomst de bereidheid groter zal moeten zijn om het land te verlaten, als je je boterham wilt blijven beleggen.
Björn van Vliet
Of de concurrentie in eigen land aangaan. Het is hoe dan ook essentieel dat Nederland wat gaat doen tegen de eventuele leegloop. Zeker als blijkt dat meer mensen eigenlijk niet weg willen........ (en om andere redenen natuurlijk).

Misschien is het ook gewoon een kwestie van wennen. Zoals bijna alles dat is. Voor mij is vertrekken naar het nu nog zogeheten buitenland niet vanzelfsprekend. Al moet ik toegeven dat mensen in mijn nabije omgeving het al wel af en toe over wonen in het buitenland hebben.
Bert Overbeek
Auteur
Het gaat Nederlanders vaak goed af in het buitenland. Ze vinden het vaak leuk en staan bekend om hun gemak in de omgang. Al trof ik 'down under' ook wel negatieve beelden aan. Het domineesvingertje bijvoorbeeld. Betweterigheid. Natuurlijk, juist dat maakt Nederlanders 'sterk'.
Björn van Vliet
Bert, dat is een goed punt. In het buitenland leer je makkelijker bepaalde Nederlandse trekken op waarde te schatten, dat denk ik ook wel. Maar dat zou in Nederland zelf toch ook moeten kunnen, mits iedereen erbij stil gaat staan........

Laat duidelijk zijn dat ik positief sta tegenover mondialisering, alleen ik ga zelf nog niet zomaar de 'grens' over.
Bert Overbeek
Auteur
Ach, komop Bjorn. Je wilt toch wat van de wereld zien! Wat is dat voor truttigheid (-: ?
Norman Dragt
Ik heb vier jaar in het buitenland gezeten en kan alleen maar stellen, dat je jezelf overal naar toe meeneemt. Als je het in het buitenland naar je zin wilt hebben, dan zul je open moeten staan voor andere mensen, als je dat hier in Nederland al niet hebt, ontwikkel je dat in het buitenland ook niet.
Verder hoeven we hier in Nederland niet bang te zijn, dat het minder zal gaan. We moeten alleen stoppen met te kijken en luisteren naar buitenlanders en uitgaan van onze eigen kracht en dat blijkt helaas niet te zitten in productie, maar in verplaatsen. En verplaatsen, of dat nu producten zijn of kennis, is waar het in de toekomst uiteindelijk om zal gaan en dat kun je vanuit het buitenland doen, maar ook vanuit je achtertuin of drie hoog achter of van de Veluwe, zeker als het mobiele netwerk op adsl snelheid komt.
Bert Overbeek: Grote investeerders ... gaan liever in Azie zitten.
Lijkt me toch vooral te slaan op industrieën die grote investeerders vragen. Het lijkt mij bijvoorbeeld weinig zinvol voor een investeerder in kennis over verzekeren voor Nederlanders om in Azië die kennis te gaan zoeken.
Bert Overbeek: ... in de toekomst de bereidheid groter ... moeten zijn om het land te verlaten ... boterham wilt blijven beleggen.
Is je boterham beleggen het enige waar het omgaat in dit leven? Daarnaast we kunnen moeilijk met het hele westen in Azië gaan wonen, omdat daar schijnbaar het beleg naar toe gaat verhuizen.
Waar we misschien eerder rekening mee moeten houden, is dat ze in Azië rijk genoeg worden om voor zichzelf te produceren. De vraag is dan wie heeft de techniek, technologie en kennis in huis om te blijven produceren tegen de laagste kosten, om eens voorbij de tijd te kijken, dat we nergens ter wereld meer arme mensen kunnen vinden, die voor een hongerloontje willen werken.
Björn van Vliet
Je boterham beleggen is wel een primair doel in het leven. Tenminste, voor mij wel. Alleen de vraag is dan waarmee en hoe dik? Dat is wel relatief.......

En alle hongerloontjes worden vanzelf 'normale' lonen. Zo is dat in het Westen ook gegaan. In China blijven ze niet tot in de eeuwigheid voor een paar cent per uur werken...... Ook daar zullen ontwikkelingen omhoog plaatsvinden. En dan, wat is straks het mondiale optimum? Dat optimum is in ieder geval nog lang niet in zicht.
Björn van Vliet
En Bert, met truttigheid heeft het weinig te maken. Ik wil graag de HELE wereld zien. Maar omdat mij dat onmogelijk lijkt vraag ik mij toch al jaren af of het zin heeft om mijn eigen land te verlaten. Als je toch al nagaat dat ik mijn eigen land niet eens HELEMAAL ken.......

Flauw he? Waar het mij om gaat is dat mensen hier en daar wat gezien hebben van een plek in een of ander land en dan het gevoel hebben dat ze nu echt wijzer zijn geworden. Ik zie daar vaak niet zoveel van terug. Maar, dat neemt niet weg dat ik graag meer van de rest van de wereld wil ervaren. En dan bedoel ik, echt ERVAREN.........
Bert Overbeek
Auteur
Met je boterham begint de rest...
Bert Overbeek
Auteur
...maar het is zeker niet het enige waar het om gaat. Ik heb dat niet gezegd, Norman, en laat het me ook niet in de mond leggen.
Bert Overbeek
Auteur
Ik blijf me lopende deze discussie toch af vragen hoe groot de bereidheid met name van jongeren is om straks Nederland te verlaten. Het is absoluut een mogelijkheid in de toekomst dat mensen voor hun werk meer naar het buitenland moeten.
In de reacties lees ik toch een alleszins begrijpelijke behoefte om in de buurt van familie en vrienden te blijven. Tijdens de volksverhuizingen net voor de vroege middeleeuwen verplaatsten zich hele stammen. Ik houd dat toch nog steeds voor mogelijk.
Maar de vraag blijft natuurlijk: hoe is het gesteld met de bereidheid?!
Björn van Vliet
Statistisch gezien zal die bereidheid nog best 'aanzienlijk' zijn, verwacht ik. Zoals ik al aangaf, in mijn omgeving zijn er best wat mensen die naar het buitenland willen, maar dan meer voor het mooie weer dan uit noodzakelijkere overwegingen. Juist omdat ze niet gedwongen worden willen ze denk ik weg, voor het gevoel van vrijheid en dergelijke. En dat is nou net niet waar het hier om gaat. Maar dat geeft denk niet........
Bert Overbeek
Auteur
Waar zijn de ferme jongens stoere knapen die have en goed verlieten om elders een bestaan op te bouwen? We hebben het erg goed in dit land, en...nou ja, gelukkig maar.
Norman Dragt
@Bert: Ik wilde ook niet beweren, dat jij bedoelde te zeggen dat het alleen ging om het beleg. Dan had ik die vraag wel op tafel gelegd. Of dan had ik dat ook zo gesteld, dat het lijkt alsof je zegt, dat jij je alleen druk maakt over het beleg.

Maar het is goed om te weten, dat je het ook niet zo bedoelde, zoals het nu door de manier waarop ik het citeerde overkwam.

Ik denk overigens wel, dat het goed kan zijn voor mensen om een paar jaar in het buitenland door te brengen. Als je dan weer terug bent in je moederland, dan kun je meer begrip opbrengen voor immigranten.
Verder leer je er ook van, dat waar ook ter wereld de problemen vergelijkbaar zijn en dat je kunt leren van de oplossingen die daar gevonden zijn. En anders leer je er wel van, dat jouw oplossingen niet beter zijn, dan de oplossingen van anderen.
Bert Overbeek
Auteur
Uitstekend, Norman, we volgen elkaar weer.
Norman Dragt
En 12 jaar later worden we een beetje ingehaald door de feiten van AI.
Straks hoeven we dankzij AI helemaal niet te verhuizen, omdat een groot deel van ons werk gedaan wordt door de AI. De enige redenen om dan nog te verhuizen zijn het feit dat we niet eens meer in Nederland kunnen wonen, omdat door de klimaatverandering een groot deel van Nederland onder water staat en dat de IT-er die de AI ontwerpt en onderhoudt in de buurt van de computer mag of moet wonen.