Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Waar de beperking zit is echter de visie dat jonge bazen alleen maar naar hun werk kijken m.b.t. hun ontwikkeling. Voor mij zijn naast mijn werk andere zaken ook belangrijk die veel meer plaats gebonden zijn. Familie, vrienden, etc.
*In een recente Intermediair stond hier een artikel over: "Oude en nieuwe economie". Leuk om te lezen, ik was namelijk weer wat meer trots op Nederland.
Het zou niet de eerste keer zijn dat Nederland mondiaal een terugval doormaakt. In de 19e eeuw gebeurde dat ook. Lees het gemopper maar eens over jan-salie-geest.
Ik wil niemand bang maken, maar ik wil wel wijzen op de mogelijkheid dat in de toekomst de bereidheid groter zal moeten zijn om het land te verlaten, als je je boterham wilt blijven beleggen.
Misschien is het ook gewoon een kwestie van wennen. Zoals bijna alles dat is. Voor mij is vertrekken naar het nu nog zogeheten buitenland niet vanzelfsprekend. Al moet ik toegeven dat mensen in mijn nabije omgeving het al wel af en toe over wonen in het buitenland hebben.
Laat duidelijk zijn dat ik positief sta tegenover mondialisering, alleen ik ga zelf nog niet zomaar de 'grens' over.
Verder hoeven we hier in Nederland niet bang te zijn, dat het minder zal gaan. We moeten alleen stoppen met te kijken en luisteren naar buitenlanders en uitgaan van onze eigen kracht en dat blijkt helaas niet te zitten in productie, maar in verplaatsen. En verplaatsen, of dat nu producten zijn of kennis, is waar het in de toekomst uiteindelijk om zal gaan en dat kun je vanuit het buitenland doen, maar ook vanuit je achtertuin of drie hoog achter of van de Veluwe, zeker als het mobiele netwerk op adsl snelheid komt.
Bert Overbeek: Grote investeerders ... gaan liever in Azie zitten.
Lijkt me toch vooral te slaan op industrieën die grote investeerders vragen. Het lijkt mij bijvoorbeeld weinig zinvol voor een investeerder in kennis over verzekeren voor Nederlanders om in Azië die kennis te gaan zoeken.
Bert Overbeek: ... in de toekomst de bereidheid groter ... moeten zijn om het land te verlaten ... boterham wilt blijven beleggen.
Is je boterham beleggen het enige waar het omgaat in dit leven? Daarnaast we kunnen moeilijk met het hele westen in Azië gaan wonen, omdat daar schijnbaar het beleg naar toe gaat verhuizen.
Waar we misschien eerder rekening mee moeten houden, is dat ze in Azië rijk genoeg worden om voor zichzelf te produceren. De vraag is dan wie heeft de techniek, technologie en kennis in huis om te blijven produceren tegen de laagste kosten, om eens voorbij de tijd te kijken, dat we nergens ter wereld meer arme mensen kunnen vinden, die voor een hongerloontje willen werken.
En alle hongerloontjes worden vanzelf 'normale' lonen. Zo is dat in het Westen ook gegaan. In China blijven ze niet tot in de eeuwigheid voor een paar cent per uur werken...... Ook daar zullen ontwikkelingen omhoog plaatsvinden. En dan, wat is straks het mondiale optimum? Dat optimum is in ieder geval nog lang niet in zicht.
Flauw he? Waar het mij om gaat is dat mensen hier en daar wat gezien hebben van een plek in een of ander land en dan het gevoel hebben dat ze nu echt wijzer zijn geworden. Ik zie daar vaak niet zoveel van terug. Maar, dat neemt niet weg dat ik graag meer van de rest van de wereld wil ervaren. En dan bedoel ik, echt ERVAREN.........
In de reacties lees ik toch een alleszins begrijpelijke behoefte om in de buurt van familie en vrienden te blijven. Tijdens de volksverhuizingen net voor de vroege middeleeuwen verplaatsten zich hele stammen. Ik houd dat toch nog steeds voor mogelijk.
Maar de vraag blijft natuurlijk: hoe is het gesteld met de bereidheid?!
Maar het is goed om te weten, dat je het ook niet zo bedoelde, zoals het nu door de manier waarop ik het citeerde overkwam.
Ik denk overigens wel, dat het goed kan zijn voor mensen om een paar jaar in het buitenland door te brengen. Als je dan weer terug bent in je moederland, dan kun je meer begrip opbrengen voor immigranten.
Verder leer je er ook van, dat waar ook ter wereld de problemen vergelijkbaar zijn en dat je kunt leren van de oplossingen die daar gevonden zijn. En anders leer je er wel van, dat jouw oplossingen niet beter zijn, dan de oplossingen van anderen.
Straks hoeven we dankzij AI helemaal niet te verhuizen, omdat een groot deel van ons werk gedaan wordt door de AI. De enige redenen om dan nog te verhuizen zijn het feit dat we niet eens meer in Nederland kunnen wonen, omdat door de klimaatverandering een groot deel van Nederland onder water staat en dat de IT-er die de AI ontwerpt en onderhoudt in de buurt van de computer mag of moet wonen.