Ik ga eens even lekker mopperen op Nederlanders. Dat doe ik nooit, dus vandaag een keer wel. Ben net terug van een aardig reisje langs Stockholm, Kopenhagen en Rome. In elke stad kwam ik wel een paar Nederlanders tegen. Buiten mezelf dan. En ik ben geen haar beter, hoor, maar er valt je dan wel wat op.
Dat Nederlanders overal, gevraagd en ongevraagd, een mening over hebben en die ook steeds moeten laten horen. Dat ze niet graag iets doen wat de grote gemene deler ook doet. Dat we over een soort vrijheid beschikken, een soort directheid die eigenlijk tegen het onbeschofte aan zit, maar wij vinden het ‘eerlijk’.
Dat vinden wij zo’n belangrijke waarde, eerlijkheid. Overal waar je ons tegenkomt laten we eerlijk onze mening horen. En direct dus. Want dat is ook heel belangrijk. Direct zijn. Zodat ze maar gelijk weten wat ze aan ons hebben. Wat dan ook weer niet helemaal klopt, want we doen ons graag iets stoerder voor dan we zijn. Want we zijn graag een ruwe bolster met een blanke pit.
En weet je wat nou zo apart is? Dat is bijna nergens zo. Dat is heel erg iets van ons. Wij vinden dat normaal. Zoals we het normaal vinden dat alles goed geregeld moet zijn, vooral zakelijk. Zoals we het normaal vinden dat alles efficient moet werken. Daar mopperen we in het buitenland ook altijd erg graag en veel over, dat dingen niet efficient werken.
Zoals er een van de weinige volkeren zijn die elke weg markeren (voor de veiligheid, want die gaat boven alles), zoals we afbladderende gebouwen onmiddellijk verven.
We zijn gewoon niet zo’n poetisch volkje. Nuchterheid, daar houden we van. Doe maar gewoon, dan kom je niet boven het maaiveld uit. En dat dragen we graag uit. Want we vinden onszelf nu eenmaal het nuchterste land van de wereld. En we weten het allemaal net iets beter dan de rest.
We houden niet van betweters omdat we ons als betweters door niemand laten vertellen hoe het beter kan. We hebben onze eigen mening, en ja, sorry hoor, we zeggen het maar gewoon, een ander hoeft ons echt niet te vertellen hoe we moeten leven. Ik doe wat ik doe en vraag niet waarom.
Is dit nou erg? Nou, een beetje wel hoor. We moeten er wel op letten. Buitenlanders ergeren zich er wel aan en zeggen dat nu eenmaal niet zo snel, want die die directheid nu eenmaal meestal niet nodig. We zijn maar een klein landje en we gedragen ons af en toe echt superieur. En we hebben het ook, dat superioriteitsgevoel. En vroeger waren we daarbij dan ook nog tolerant; tegenwoordig zie je dat ook steeds meer verdwijnen.
Maar toch hoorde ik ook veel vrolijke geluiden in het buitenland over Nederlanders. Zulke aardige mensen. Altijd in voor een grap en een borrel. En Amsterdam, dat is zo’n leuke stad. Iedereen laat elkaar daar in de waarde. En dat is dan weer de andere kant, dat doen we ook, met die meningen van ons. Een ander mag zijn mening hebben.
Zo tolerant zijn we. Maar ook: zo superieur zijn we dat wij mogen bepalen dat een ander zijn mening mag hebben. En dan denkt een buitenlander: best aardige mensen. Logisch dat ze zo’n grote mond hebben als je in zo’n klein landje woont. Gewoon een minderwaardigheidscomplex. Maar dat zegt hij niet. Want dat heeft niets met eerlijkheid te maken, maar met goed fatsoen. Je hoeft iemand niet te beledigen. En wie ben jij trouwens dat je dat wel zou mogen? Een grasspriet uit het maaiveld. Doe eens normaal man.
(Reacties zijn uiteraard van harte welkom. Ik ben wel benieuwd hoe jullie dit zien.)
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
En toch, onze provincie levert toch maar mooi mensen die op het nationale en internationale toneel een belangrijke rol spelen.
Tja, dat is dan ook weer een beetje minderwaardigheidscomplex (;-)
Dat we tegelijkertijd vaak een lesje in nederigheid wn fatsoen kunnen gebruiken, onderschrijf ik. Als we alleen al eens tot 10 zouden tellen om te bedenken hoe hetgeen je wilt gaan zeggen op een ander kan iverkomen, zou helpen. Gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen. Van dat laatste blijft een betweter meestal verschoond..
Dat we tegelijkertijd vaak een lesje in nederigheid wn fatsoen kunnen gebruiken, onderschrijf ik. Als we alleen al eens tot 10 zouden tellen om te bedenken hoe hetgeen je wilt gaan zeggen op een ander kan iverkomen, zou helpen. Gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen. Van dat laatste blijft een betweter meestal verschoond..
Ook managementsite staat bol van de meningen. Ik lees en luister me suf aan al die meningen. Ik vind dus ook dat het allemaal wel wat minder mag. Vooral ergerlijke meningen, die mot ik niet! Weg ermee....
Heh, voelt weer heerlijk om enkele meningen met jullie te delen ;-)
Ik was de weg kwijt (letterlijk) en vertelde aan een, in mijn beleving, inwoner van Singapore waar ik moest zijn en vroeg hem waar ik naar toe moest. De man keek mij wazig aan, spreidde beide armen open en zei: "There it is". Met deze aanwijzing kon ik dus twee kanten op, naar links en/of naar rechts. Ik zei "Thank you" en had uiteraard geen flauw idee.
Deze situatie laat de andere kant van het spectrum zien en deze 'overkill' aan voorkomendheid is voor ons Nederlanders bijna niet te bevatten. Met name op het niveau van het oppervlakkige contact lijken de verschillen in de wijze van benaderen groot. Die mening deel ik met je.
Nu moet ik zeggen dat ik tegelijkertijd genoeg andere culturen ken waar een zekere stelligheid over van alles en nog wat kenmerkend is. Volgens mij valt het, tov andere landen allemaal wel mee, echter door de komst van al die social media is er bijna geen meningloos moment meer te vinden vanaf wakker worden tot slapen gaan. In die zin vind ik het eenvoudigweg te veel van het goede en goedbedoelde. Ik doe niet aan twitter, post weinig op Facebook, niks op linked in en andere sites. Dat heeft in mijn geval alles te maken het feit dat ik niet de hele dag wil vullen met het uitwisselen van meningen. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat ook door de toch oplopende spanningen de afgelopen jaren sommigen onder ons harder zijn gaan roepen dan ze voorheen zouden doen. En daar gaat misschien wel een zorg / een angst achter schuil.
Een onderwerp waar we avonden over kunnen filosoferen en meningen over uit kunnen wisselen.
Ook dat MH17 verhaal. Volg je wel wat klopt of niet? Of geloof je gewoon alles op tv. Succes met het rampen volk hier! Volgens mij zit het tussen jullie eigen oren.
Misschien ter illustratie; Ongelijkheid of gelijkheid. Dat Nederlanders sterk worden gestimuleerd hun mening en gedachten over alles en nog wat te ventileren is wellicht een feit. Of dat te prijzen is of niet; maakt het je gelukkig of niet. In de omgang met "andere"culturen waar men meer gewend is aan het stilzwijgend omgaan met van alles en nog wat hoor ik vaak de opmerking; "Ach maak je niet zo druk over alles en nog wat". Het hebben van een mening of gedachte ergens over en deze ook openbaar maken in gezelschap voelt voor mij niet als; "Me ergens druk over maken". Iemand die gelijk wil hebben zou eens kunnen proberen de ongelijkheid los te laten en echt gaan zoeken naar de gelijkheid om misschien daarin de gezamenlijke gelijk(heid) te vinden. Zijn Nederlanders betweters? Voor alle niet Nederlanders, als je dit zo ervaart, spreek je vooral uit en vertel wat jij er van vindt.