Managers, praat met neurowetenschappers!

Freud vindt ze teveel ‘ hoofd', de manisch-depressieve hoogleraar Kay Redfield Jamison, en dat is grappig voor iemand die zich met de hersenen bezighoudt. Ze is psycholoog en doceert psychiatrie. Is dat interessant voor jonge managers? Jazeker, want die willen iets gedaan krijgen van hun mensen. En dan moeten ze een beetje begrijpen hoe hersenen in elkaar zitten.

Freud vindt ze teveel ‘ hoofd', de manisch-depressieve hoogleraar Kay Redfield Jamison, en dat is grappig voor iemand die zich met de hersenen bezighoudt. Ze is psycholoog en doceert psychiatrie. Is dat interessant voor jonge managers? Jazeker, want die willen iets gedaan krijgen van hun mensen. En dan moeten ze een beetje begrijpen hoe mensen in elkaar zitten.

Op dit ogenblik maakt de MD- en managementwereld nogal eens gebruik van modellen, die gebaseerd zijn op verouderde psychologie. Mensen als Redfield Jamison helpen de wereld verder, door een voortgang van hersenwetenschappen te bevorderen. Ze vergeet daarbij het gevoel niet.

Gedrag hangt samen met de fysiologie van hersenen. Dat vinden we niet altijd leuk, maar het is wel zo. Wat Redfield Jamison vaststelt, is dat veel borderliners aangepaster gedrag vertonen als ze meer lithium krijgen. Het is het zoveelste bewijs, dat we in de managementwereld meer moeten doen met hersenwetenschap.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

w. Kuijt
Laten we inderdaad nog meer wetenschap in het management brengen. Was het niet Collins die zei: "i am not a human resource but i am a human being!" Laten we nou eens leren dat management gaat over de mens in een organisatie en een mens bestaat inderdaad uit denken, maar niet te vergeten ook uit gevoels! Zijn de beste zakenmensen niet de mensen die "een neus voor een goede deal hebben" of afgaan op hun onderbuikgevoel? Daar kan geen HBO-er of wetenschapper tegenop of zijn al die wetenschappers nu topmanagers?

Gedrag hangt natuurlijk samen met denken, daar weten we al zoveel van: competenties, 360 graden feedback etc. Verdere inzooming op het denken maakt dat we de mens in de organisatie echt gaan verliezen. Motivatie van medewerkers gaat echt niet via het denken; meer geldverdienen(heel feitelijk) levert geen structureel gemotiveerde en betrokken medewerkers op.

Ik ben erg benieuwd naar andere reacties

Gr.
meridia
<strong>meridia...</strong>

news...