Klonen lekker veilig voor de manager

Veel managers zijn geneigd alleen "klonen" van zichzelf als medewerker aan te stellen. Waarom is dat? Lekker veilig misschien? Wat managers niet lijken te beseffen is dat zij hiermee een stressvolle, ineffectieve kleurloze cultuur creeren.

 

Elke manager weet dat hij, voor een zo goed mogelijk resultaat, optimaal gebruik moet maken van ieders kwaliteiten. Het beste resultaat wordt behaald wanneer een gemeleerde groep collega's goed samenwerkt.
Waarom zijn veel managers dan geneigd alleen "klonen" van zichzelf als medewerker aan te stellen? Zijn ze meer bezig met het creeren van hun eigen veilige omgeving dan met het daadwerkelijk bereiken van resultaat?

De eigenschappen van deze klonen vertonen grote gelijkenis met de eigenschappen van de manager. En dat zijn natuurlijk de beste eigenschappen voor elke baan. Iedereen denkt en communiceert hetzelfde. Ideaal dus... En medewerkers die achteraf toch wat blijken af te wijken van dit ideale plaatje worden zoveel mogelijk bijgeschaafd om alsnog in hetzelfde profiel te passen.  

Gevolgen:
- Ineffectiviteit (er wordt niet optimaal gebruik gemaakt van ieders sterke eigenschappen);

- Stilstand (iedereen heeft dezelfde blinde vlekken, deze worden niet zichtbaar en men ontwikkelt zich nauwelijks, de organisatie staat stil);

- Stress (mensen voelen zich gedwongen zich te gedragen op een bepaalde manier die misschien niet het best bij hen past); 

- Eentonigheid (dus weinig creativiteit)

Waarom trappen managers massaal in deze valkuil? En wat zou er moeten gebeuren om deze trend te veranderen? Ik ben benieuwd hoe jullie dit zien.

 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO