Pas geleden stond op deze site een waar woord te lezen: dat Romario een goede voetballer is, betekent nog niet dat hij een goede bondscoach zou zijn. Wat voor voetbal geldt, geldt ook voor de politiek. Dat is wel vaker zo. Een voorbeeld. Dat ijzeren Rita haar rug zo recht kan houden dat het kabinet bijna breekt, betekent nog niet dat zij zal slagen als fier boegbeeld van dit natte landje. Waarom eigenlijk niet? Wat heeft een goede leider nodig?
Pas geleden stond op deze site een waar woord te lezen: dat Romario een goede voetballer is, betekent nog niet dat hij een goede bondscoach zou zijn. Wat voor voetbal geldt, geldt ook voor de politiek. Dat is wel vaker zo. Een voorbeeld. Dat ijzeren Rita haar rug zo recht kan houden dat het kabinet bijna breekt, betekent nog niet dat zij zal slagen als fier boegbeeld van dit natte landje. Waarom eigenlijk niet? Wat heeft een goede leider nodig? Nou, dacht Verdonk, in elk geval daadkracht. Dat ben ik met haar eens. Maar als het ontbreekt aan draagvlak wordt daadkracht dogmatiek. Verdonk doet wel degelijk haar best om een goede leider te lijken. Volgens mij heeft ze mediatraining gehad, ze heeft geleerd dat ze een ‘positieve insteek’ moet kiezen, als ze even oplet kan ze iets warms uitstralen. Ze heeft zelfvertrouwen, de wens om duidelijk te zijn, ze gaat confrontaties niet uit de weg en heeft iets waar veel vrouwen moeite mee hebben: met een opgeheven kin de wijsvinger trots in eigen boezem prikken. Hier ben IK. Dat biedt hoop, zou je zeggen. Hier staat een ferme leider.
Maar …
Toen Verdonk een beslissing nam die het hele kabinet direct, en het hele land indirect aangaat, nam ze tegelijkertijd wat andere beslissingen. Ze besloot niet vooraf af te stemmen met haar baas. Ze besloot niet te luisteren naar de top van haar partij. Ze besloot haar collega van Justitie vooraf niet te informeren over beslissing. En dus besloot ze helemaal alleen om haar besluit kordaat wereldkundig te maken. De rest in verbijstering achter zich latend.
Dit is geen kwestie van inhoud, dit is vorm. Bestaat hier een training voor? En helpt die?
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Sorry Marjan, dat ik Bert alle credits toeschreef.
Met betrekking tot het onderwerp. Volgens mij kan je leiderschap zeker leren. De vraag is veel meer: zit Verdonk op dit moment in een omgeving waarin je kan leren (met andere woorden, waarin je kan vallen om weer op te staan)? Daarop is het antwoord: nee. Volgens mij is de politiek geen omgeving die leren toe staat.
Gaat Verdonk het toch nog lukken? Ik denk het wel, want haar tegenstander lijkt mij een beetje grijze muis. Die doen het in de politiek niet altijd goed.
Nog een laatste vraag: ik vind het onderwerp wel veel lijken op de oude discussie: Worden leiders geboren? Maar dat ligt misschien aan mij.
Mark
En het is toch juist de uitdaging een nieuw artikel te schrijven waar meer dan 81 reacties op komen? En waarom in het oude vervallen? De mensen die een mening hadden hebben hem wel gegeven en volgens mij zijn er idd mensen van hun mening veranderd. Dat maakte het artikel van Bert ook zo boeiend. Maar sorry Marjan, maar ik vind dit een beetje ouwe koeien uit de sloot halen en profiteren van andermans succes.
Mark
Mark
Vanuit de ervaring van bijna 500 assessments en achterliggende data op gebied van affiniteitentests (OPQ), Competentiemeting (360 Feedback) en Performance meting kan ik het volgende zeggen.
“Leiderschap??? is een containerbegrip. Leiderschap wordt in hoge mate bepaald door flankerende eigenschappen als projectief vermogen empatief vermogen, coachend vermogen, verbaliteit, motiverend vermogen en nog een hele rits. Cijfers over de bijdrage van de “samenstellende delen??? aan leiderschap (is een construct) zijn genoegzaam bekend.
Het vervelende is dat sommige van die “eigenschappen??? genetisch bepaald zijn (lichaamslengte bijvoorbeeld), andere sociaal overerfbaar zijn (verbaliteit, logisch inzicht etc) en slechts enkele zijn trainbaar (presenteren bijvoorbeeld, als zou je dat niet zeggen, of omgaan met complexe problemen). Dit is (heel kort door de bocht) de situatie van de “leider in de dop???.
De omgeving (be it politiek, maar is niet veel anders in het bedrijfsleven). Men houdt niet van “proberen???. First time right was het credo héél lang. En dat gaat niet iedereen goed af. Sommigen van ons hebben hun veters leren strikken onder het toeziend oog van Papa, anderen trokken zich terug tot ze het kunstje beheersten en kwamen dan zo trots als een aap bij Papa: “ Papa, Papa, Papa, kijk, kijk, kijk???. Dit laatste wordt in de grote boze wereld van Peter Stuyvesant (noem maar een dwarsstraat) niet getollereerd. Nergens.
Samenvattend durf ik te zeggen: Als leiders al gemaakt worden, gebeurt dat in de eerste paar levensjaren. Daarna is het een beetje bij-poetsen, meer niet.
Groet, Jos Steynebrugh
Marketing Consulent
Groet,
Mark
Jos
MvG
Mark