Strategisch inzicht is meer dan begrijpen welke beslissingen op lange termijn goed zijn voor je organisatie. Het is ook meer dan het moment kiezen dat je beslist om iets ‘naar buiten te brengen’, zoals onlangs weer bij de fusie tussen twee Nederlandse bloemenveilingen: een zorgvuldig bewaard geheim. Strategisch inzicht is immers ook weten hoe je je ideeën doorgevoerd krijgt?
Strategisch inzicht is meer dan begrijpen welke beslissingen op lange termijn goed zijn voor je organisatie. Het is ook meer dan het moment kiezen dat je beslist om iets ‘naar buiten te brengen’, zoals onlangs weer bij de fusie tussen twee Nederlandse bloemenveilingen: een zorgvuldig bewaard geheim.
Strategisch inzicht is ook weten hoe je je ideeën doorgevoerd krijgt. Een simpel voorbeeld. Abe is directeur van een bedrijf en beslisser. Onder hem zitten twee managers: Faas en Johanna. Faas heeft 2 teamleiders, Johanna heeft er drie. Een van de teamleiders heet Willemijn.
Willemijn heeft een idee dat ze aan Johanna heeft voorgelegd. Maar Johanna krijgt het idee er niet door. Enig onderzoek geeft haar het inzicht dat directeur Abe bijna alle voorstellen van Johanna afwimpelt. Faas daarentegen krijgt alles gedaan.
Mijn vraag is: wat zou Johanna kunnen doen om haar idee er toch door te krijgen?
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
20 Jul 2007 - 9:55 - Bewerk reacties
Ik stel voor om collega Faas erbij te betrekken. Je zou eerst hem kunnen overtuigen wat een geweldig idee het is en het hem uiteindelijk laten presenteren.
Let wel, laten presenteren. De inbreng komt duidelijk van beiden, wellicht zou ik er zelfs voor kiezen dat je in de aanloop van je presentatie (niet al te stellig)van het idee verwoord vanuit wie en wat het idee geboren is.
Lukt het dan wel dan heb je in ieder geval een bevestiging dat het zo werkt bij Abe. Ik zou dit een paar keer herhalen om te zien óf het zo werkt of dat je denkt dat het zo werkt tussen jullie onderling.
Als je bevestigd wordt dat de inbreng van Johanna vaker afgewezen wordt heb je het probleem duidelijk en kun je hieraan gaan werken.
Ik ben een voorstander van open gooien en bespreken, een functioneringsgesprek is wellicht een mooi moment ervoor. Je kunt met concrete voorbeelden komen en samen kun je kijken welke factoren hierbij van invloed zijn. Misschien is Abe zich van geeen kwaad bewust en is hij op zulke momenten ‘onder invloed van’ oud gedrag die in het hier en nu niet passend zijn.
Let wel; het vraagt van beide partijen openheid en het lef om naar jezelf te kijken. Is één van beiden hiertoe niet bereid dan houd het op, heb je dikke pech en zul je je eigen plan moeten trekken. De keus is dan aan jou!
Mocht Abe hier problemen mee hebben, of zich overvallen voelen, dan is het zaak dat hij naar voren brengt wat hem in de inbreng van Johanna stoort.
Mocht Faas hieraan niet meewerken dan zou Johanna zich moeten afvragen of ze wel op de juiste manier communiceert. Zij zou een training kunnen overwegen om daar objectieve feedback over te krijgen.
Afhankelijk van de oorzaak, kan ze ook Faas wel eens om feedback vragen op wat ze evt verkeerd aanpakt.
Faas alles laten presenteren is korte termijn oplossing. Dan verandert de situatie niet structureel.