‘Die oude garde houdt alles tegen’
Zomaar een uitspraak van een jonge manager in een van mijn trainingen. Ik citeer hem omdat ik dit vaker hoor bij de ‘jonge garde’.De oude garde vindt ook iets van de jongere, soms.
‘Dat komt binnen met een air alsof het Elon Musk zelf is en begint wild veranderingen op te leggen aan een proces dat ze nauwelijks kennen. Want inhoudelijke kennis, dat is niet nodig volgens hen.’
Beide benaderingen brengen niemand ook maar een stap verder. Het bevordert de samenwerking totaal niet. En ondanks de verschillen tussen de generaties is samenwerking juist een prachtige kans. Zeker, ouderen houden vaak vast aan succesformules van het verleden. Ze zijn trots op oplossingen die ze zelf vonden voor werkproblemen. Die trots moet echter niet omslaan in starheid en weerstand tegen vernieuwing en verandering.
Het is te begrijpen (niet per sé aan te raden) dat mensen dingen bij het oude willen laten, omdat dat veilig is; maar vernieuwing mag dan onbekend zijn, het kan zomaar verbetering brengen. De ‘oude garde’ heeft echter helaas ook vaak mee gemaakt dat veranderingen voor hen verslechtering betekende: meer werk met minder mensen, ontslagen collega's. Daardoor zijn mensen veranderingen gaan associëren met iets dat de boel bedreigt.
Dat zouden jongeren zich mogen beseffen. Ze komen in een wereld te werken die voor hen misschien nieuw is. Ze hebben plannen, ambitie en willen de processen dolgraag vooruithelpen en vernieuwen. Ze hebben het volste recht daar toe; ze zien vaak al snel waar de boel vast zit. Maar wie een proces vernieuwt, moet beginnen met kijken wat er al is en onderkennen wat daarin goed is. Ook helpt het om te luisteren naar ouderen en de successen die ze boekten.
Ouderen zouden op hun beurt het oor meer mogen leren openen voor de plannen van de jongeren, in plaats van ze als bedreiging te zien. Volgens breinwetenschappers als Elkhonon Goldberg en Andre Aleman zijn jongeren beter in details en in doorpakken, waar ouderen vaak sneller een patroon herkennen, de grote lijn doorgronden en socialer zijn.
Als oud en jong zich verbinden heb je het beste van beide. Dat kan een leerproces zijn, maar met begrip en geduld en goede intenties kom je een eind. (Wie hierover meer wil lezen: /jonge-bazen/kennismanagementhet-talent-en-nut-van-50-medewerkers)
Bert Overbeek (management-trainer, executive coach, teambegeleider) schreef over de generatieverschillen in zijn boek 'Mannen en/of vrouwen' en 'Diversiteit', waarin verschillende vormen van inclusiviteit ter sprake kwamen. Overbeek is te bereiken via zijn LinkedIn-account of via zijn mailadres.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro