In de wereld van de personal coaching is sprake van wildgroei. Geen wonder. Eén op de vier werknemers in Nederland heeft een personal coach. Slimme zakenjongens slaan hun slag en rollen vaak op jonge leeftijd het coachingsvak in. Vaak onopgeleid; niet zelden ondeskundig. Deze artikelenreeks gaat daar over.
Coaches, trainers, organisatieadviseurs en mediators zijn succesvol als ze de afgesproken doelen met hun trainees behalen. De consument heeft daarvoor geen certificering nodig. NOBCO, NMI en CEDEO-certificaten vertellen niet veel meer dan het theorie-examen voor een rijbewijs. De gecertificeerde bleek er toe in staat te voldoen aan examens, testen en dergelijke. Je mag er vanuit gaan dat hij de theorie kent.
Over toepassing van die kennis en vaardigheden die nodig zijn vertelt zo’n certificaat maar weinig. Ik behoor niet tot die optimisten die denken dat een enkel assessment kan bepalen wie iemand is. Het is een momentopname waarin een aantal assessoren een subjectief oordeel over iemand vormt, op basis van het gedrag dat hij vertoont in bijvoorbeeld een rollenspel; een context die niet overeenkomt met de werkpraktijk: een acteur is geen trainee, en niet iedereen heeft een leerstijl die past bij het assessment.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Het is alsof je een training van 5 dagen volgt om een bezield leider te worden en dat je na 5 dagen het diploma bezield leiderschap krijgt uitgereikt. (de certificering) Dit zegt helemaal niets over de werkelijke kwaliteiten van de leider. Het geeft een schijnveiligheid voor de gecoachte wat alleen maar kan maken dat het vak van coach verder devalueert door die schijnveiligheid.