In de wereld van de personal coaching is sprake van wildgroei. Geen wonder. Eén op de vier werknemers in Nederland heeft een personal coach. Slimme zakenjongens slaan hun slag en rollen vaak op jonge leeftijd het coachingsvak in. Vaak onopgeleid; niet zelden ondeskundig. Deze artikelenreeks gaat daar over.
In de wereld van de personal coaching is sprake van wildgroei. Geen wonder. Eén op de vier werknemers in Nederland heeft een personal coach. Slimme zakenjongens slaan hun slag en rollen vaak op jonge leeftijd het coachingsvak in. Vaak onopgeleid; niet zelden ondeskundig.
Om deze wildgroei tegen te gaan zijn er organisaties die bedacht hebben dat er certificering moet komen. Niet zo gek in een land als Nederland, dat in het buitenland steeds minder populair is vanwege bureaucratisering, formalisering en dus ook certificering.
Het lijkt een beetje op een fenomeen als de keurslager. Binnen de branche zelf ontstaat een behoefte aan een kwaliteitskeurmerk; in eerste instantie niet bij de consument. De ambitie van dergelijke keurmerken is hoog: het voorkomt dat de klant een zak met stenen voor een zak met goud houdt. Een keurmerk of certificaat laat zien: met deze leverancier kunt u zaken doen.
(Wordt vervolgd)
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Vergelijk certificering met bijv een HAVO diploma: iedereen weet dat zo'n diploma betekent dat de houder aantoonbaar kennis heeft op HAVO niveau. Dat wil niet zeggen dat je zonder zo'n diploma die kennis niet kunt hebben. En ook niet dat de Havist een beter mens is dan iemand zonder diploma.
Sorry!