'Artificial intelligence is not the future'

Toch maar even een bericht van deze ochtend citeren. Op Instagram stond: 'Aritificial Intelligence is not the future'. Kunstmatige intelligentie (AI) is niet de toekomst. Deskundigen zullen je voor gek verklaren als je dit zegt, maar waarschijnlijk zit er een kern van waarheid in. AI is een verbetering in de techniek, die goed en verkeerd gebruikt kan worden (Mo Gawdat). Het zal zeker wat doen met onze wereld, maar er zijn ook beperkingen.

Emoties zijn vreemd aan deze techniek. Het is een techniek, die echt het nodige kan. Een Rembrandt maken of een op Bach lijkende compositie is geen punt. Snel dingen doorrekenen evenmin. De mensen op de beurs weten het. Een overzicht geven van een bepaald onderwerp is geen punt; AI is ondermeer een creatief soort Wikipedia. Verder is er deep fake, kunnen wapens zelf over targets beslissen en kan je de stem van John F Kennedy een speech laten verzorgen. Het is allemaal mogelijk.

Maar het is allemaal nog niet wat het moet zijn. Gedichten zijn bijvoorbeeld vlak en zonder veel emotie. Een puntige mening of een leuke herkenbare anekdote, laat staan een geestige column, dat is echt te hoog gegrepen. AI kan hier echt zelf het nodige leren, maar de robots en algoritmes zullen hun beperkingen kennen en of ze dat ooit zullen kunnen is de vraag.

Bedrijven ‘hypen’ vaak dingen. Agile, disruption en ICT kunnen soms een poosje ‘hot’ zijn en dan lopen organisaties erachter aan, alsof het een gouden kalf is. Dat is nu ook weer aan het gebeuren. Maar beter kunnen we nadenken over de vraag hoe we als mensheid de nieuwe techniek zodanig inzetten dat de mensheid als geheel ervan profiteren kan. En hoe we zelf aan het roer kunnen blijven staan van deze techniek, in plaats van de controle te verliezen over iets waarvan we de echte effecten nog niet goed kennen.

In het verleden is het vaak gebeurd. De techniek maakte een revolutie mogelijk en die revolutie kwam er dan, meestal zonder dat er werd nagedacht over implicaties voor de mens en de wereld. Dat soort denken wil je nu toch wel. Van te voren. Ik wel tenminste. Ik wil de waanzin uit de wereld. Soms denk ik dat we verkeerd afgeslagen zijn. Dat we lekker op het land hadden moeten blijven werken, en niet de mens vaker en vaker vervangen door machines. Zelfs als je daardoor minder produceert.

We hebben de mens door de techniek uit zijn natuurlijke biotopen gehaald. En je bent een zweverige idealist als je zegt dat je vooruit wil naar iets dat op vroeger lijkt. Ook krijg je snel het politieke  predikaat 'links' opgespeld. Maar wat is er eigenlijk mis met een ideologie, die de machine weer meer en meer vervangt door mensen? Waardoor mensen weer lekker buiten aan het werk zijn in plaats van achter een computer die grotendeels het werk zelf doet, en ons IQ achteruit laat halen?

Laten we het menselijke aspect niet vergeten. En idealen houden, die ons inspireren. Beter dat dan ons neer te leggen bij een wereld die door allerlei economische belangen, die slechts een kleine groep rijken dient, naar de afgrond afglijdt. Want dat proces is ook gaande. Het fortuin van de allerrijksten groeit exponentieel.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO