We moeten anders gaan denken over alcohol. Organisaties betalen handen vol van geld aan de gevolgen van alcoholmisbruik. Het gaat om één tot een paar miljard euro als gevolg van alcohol. De nieuwe medische informatie liegt er niet om. En de houding van de samenleving begint hier en daar al te veranderen. Drinken zal waarschijnlijk snel ouderwets zijn!
Gelukkig zijn er meerdere zeer informatieve en geweldige podcasts over alcohol in Nederland, maar de beste vind ik die van journalist Jan Heemskerk en detox-coach Jacqueline van Lieshout. De podcast heet ‘Wat wil je drinken?’ Wie nog niet op de hoogte is van recente inzichten in alcoholeffecten weet waarschijnlijk niet hoe schadelijk alcohol in feite is.
Het is daarom tijd om aandacht te besteden aan alcohol. En op een stevige manier. Want de informatie die door-druppelt over de effecten van alcohol liegt er niet om. Redelijk recent is bijvoorbeeld bekend geworden dat er een sterke relatie is met allerlei soorten kanker. En niet alleen bij de stevige drinkers! Er is al kans op kanker bij 1 glas per dag. Het wordt tijd dat media en de overheid daar meer ruchtbaarheid aan geven.
Heel lang is gezegd dat mannen 2 glazen en vrouwen 1 glas alcohol per dag mochten drinken. Dat is zelfs gezond, zeiden de overheid en de medische beroepssector. Het blijkt niet waar, volgens de specialisten in de podcasts. De sociale druk is echter enorm. Zij die stoppen met drinken, krijgen eerst een soort respect (‘wat knap van je’), maar -zegt Heemskerk- het moet niet te lang duren. Dan wordt het al snel ‘Ah joh, drink er toch weer een’.
Dit is heel lastig. Met roken word je het café uitgestuurd, met drinken word je het café in gelokt. Dat maakt het eigenlijk moeilijker op te stoppen met alcohol. Maar het advies wordt meer en meer dat het beter is om het wel te doen.
Alcohol is gif en dit gif doet van alles met ons systeem. Niet alleen alvleesklier-, slokdarm-, lever-, darm- en maagkanker liggen op de loer, maar ook hartproblemen, hersenproblemen lekkende darmen, cystes, kolieken, lever-vervetting en -cirrose en zelfs problemen met de spieren. Het is gewoon slecht voor ons systeem.
Alcohol is het nieuwe roken. En er is alle reden om daar langzamerhand beleid op te gaan zetten. De boodschap is niet leuk, ik weet het. Ik ben dol op wijn, en op trappisten, je kon me wakker maken voor een whisky-tje of een cognacje, maar die tijd is voorbij. Jammer? Zeker. Drank ontremt, ontspant tijdelijk en ik werd er vrolijk van. Maar het is gevaarlijk. En dat al bij 1 glas per dag.
In Nederland drinken heel veel mensen veel te veel. Maar zo voelen ze dat niet. Sommigen omdat ze ‘alleen in het weekend’ drinken. Maar ook zij die 3 glazen wijn per dag drinken. Of 3 biertjes. Het is allemaal te veel. En wat we dan doen is wijzen naar ‘echte’ alcoholisten. De buurman of de collega drinken immers pas echt veel. Jij doet het met veel minder.
Maar dat zijn uitvluchten waarvan je zelf heel goed weet dat ze jou niet vrijpleiten. Er zijn mensen die alcohol in de hand hebben. Dan moet je denken aan mensen die soms een glaasje drinken en het daarbij kunnen laten. Zulke rokers heb je ook. Ze roken een sigaretje, maar daar blijft het bij.
Denk niet te snel: ik kan er wel tegen, mij kan niets overkomen. Lang hebben we dit kunnen denken in verband met de adviezen, maar nu zijn de cijfers (overal te vinden op internet) niet meer te ontkennen: er is bijvoorbeeld een sterk verband tussen kanker en alcohol. En dan heb ik het nog niet over de mentale gevolgen.
Prof dr Nico van der Lely wijst in een van de podcasts op het feit dat meisjes door alcoholgebruik depressief kunnen worden en jongens agressief. Heel veel geweld van jongeren in de leeftijdsgroep 16-21 is bijvoorbeeld gerelateerd aan alcohol. Van der Lely maakt zich bezorgd over de mate waarin gedronken wordt door jongeren.
Ja, wij zijn ook jong geweest, maar we dronken vooral bier. Nu is het eerste drankje dat je krijgt als student sterke drank. Toernooien worden gesponsord door alcoholische drankmerken. Ook influencers attenderen steeds vaker op drank. Recent gaven sportclubs in Nederland aan, dat ze afhankelijk zijn van de alcohol verkoop in hun kantines. Zonder deze alcohol is de kans klein dat ze open konden blijven.
Wie de podcast-reeks van Heemskerk en Van Lieshout volgt, wordt wakker. Ik ben zelf definitief gestopt, nog niet zo lang, maar het tweetal hebben me met hun gasten sterker gemotiveerd dan alles wat ik eerder meemaakte. Ik kan nu al zeggen dat mijn lichaam veel prettiger aanvoelt. Precies wat ze daar zeiden.
Ondertussen wordt het tijd dat we wakker worden. Ik hou helemaal niet van mensen die net gestopt zijn en dan fanatiek rondgaan. Maar ik ben het eens met iedereen die gestopt is, dat er echt werk van moet worden gemaakt om te vertellen wat alcohol doet met mensen. Heemskerk vindt het eigenlijk raar en een schande dat we er zo laconiek over doen. Zeker waar het onze kinderen aangaat.
De ziekenhuizen maken in het weekend overuren om de problemen als gevolg van alcohol te verwerken. Je wil niet weten hoeveel geld het de samenleving kost om problemen te bestrijden, die het gevolg zijn van alcohol. In 2019 bedroegen ziektekosten als gevolg van alcohol 1 miljard euro. Schade als gevolg van vandalisme is er natuurlijk ook, maar de kosten zijn niet gemakkelijk te schatten. (Meer cijfers: https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol/alcohol-in-cijfers/)
Al met al brengt het behalve dat korte moment van ontspanning of ontremming als je drinkt, weinig goeds. Zelfs de kater de volgende ochtend, of de black-out, is niet echt prettig. Dus, jongebazen zegt: cut the crab! Stop ermee, en ontwikkel een nieuwe visie op alcohol.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro