Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Aan de hand van het CWI zou ik denken dat er een probleemgeval op mij afgestuurd wordt.
De perceptie van oudere werknemers door werkgevers is niet florissant. Hoe komt dat dan? Deels vooroordelen, maar ook deels waar. Ouderen zijn domweg vaak duurder, door opgebouwde salarishistorie. Wat misschien ook meespeelt: managers zijn niet zo geneigd mensen aan te nemen, die (een stuk) ouder zijn dan ze zelf zijn. Misschien angst?
En als werkgevers vinden dat de kwaliteit van de arbeidsmarkt onder de maat is, leiden ze ze zelf op. Kost ook geld, maar betaalt zich best terug. Is deels korte termijn denken, maar daar zijn we als mensen ook goed in. In de IT zie je dit patroon steeds om de zoveel jaar terugkomen: aantrekken economie -> veel nieuwelingen in de IT -> veel investeringen in opleidingen -> economie zakt in -> IT bedrijven saneren, ontslaan of gaan failliet... Gebeurt ook in de zorg (verpleegkundigen), onderwijs, etc etc.
Ik geloof al met al niet zo in dit soort activiteiten van clubs als het CWI. Het kost mij als manager tijd en het levert me niets op. Nee, bedankt.
Als oudere werknemers met een goed profiel, ruim 28 jaar aantoonbaar succesvol in hun functioneren, een persoonlijkheid zijnde, energiek en werkwillend, sollicitatietechnieken machtig al 263 keer gesolliciteerd hebben en nog nimmer uitgenodigd zijn om eens voor een gesprek ergens binnen te komen, dan is jouw veroordeling van zoiemand wel heel kort door de bocht! Blijkbaar heb je geen idee van wat voor capaciteiten/competenties/kwaliteiten/vaardigheden er zitten onder geïnspireerde werknemers boven de pak em beet 50+, die zonder werk zitten. Het is juist dit kneuzendenken wat je (en niet alleen jij hoor!) etaleert, waardoor jij (naar ik hoop ondoordacht) bijdraagt aan het tegenhouden van de terugkeer van ervaren werknemers in het arbeidsproces.
reactie op Fred
Ik vrees dat je de spijker aardig raakt. Spijtig voor mensen boven de 50+. Jij wijst ze in ieder geval duidelijk beargumenteerd af. Dat kan ik van veel van je collega's niet zeggen. Het spijt me dat als oudere werkwilligen lastig voor het uitvoeren van je taken zijn.
De vraag is of het CWI daar een rol in dient te spelen, mede gezien de reacties en het imago van CWI bij de gemiddelde manager.
Je moet je afvragen in hoeverre zij efficient en gemotiveerd zijn om hiermee aan de slag gaan. Op een kantoor van het CWI: 'zeg jongens, we hebben tijd over, wat zullen we eens gaan doen', 'laten we daar eens over brainstormen; jongeren, alleenstaande moeders , hee weet je wat we gaan de ouderen doen, leuk?'
.... ok Henk ga jij de mensen even warm maken. ja, prima, maar welke ouderen dan en gaan we echt met ze op pad?
.... nou nou Henk niet zo concreet zeg laten we eerst maar eens even het land ingaan..........
Los hiervan staat het 'niet aan de bak' komen van de oudere werknemer dus waar gaan we het over hebben.
@Geertje: prachtig beeld schets je van 't CWI, ik zie het zo voor me. Het erge is dat het zo herkenbaar is.
Wel is het voor mij duidelijk, dat wanneer je door welke reden ook voor langere tijd uit het arbeidsproces bent geweest, en je je netwerk deels bent kwijtgeraakt, het niet eenvoudig is als 50+ om ergens binnen te komen. Daarom leek (kruiwagen)hulp van CWI mij in eerste instantie zo slecht nog niet.
Wat ik indertijd ervaren heb is dat er soms meer dan 150 sollicitanten op vacatures binnenkomen. Wat ik vermoed is, dat vervolgens een medewerker een eerste brieven/email selectie aan de hand van harde criteria doet. En dat vervolgens van de pak weg 200 sollicitanten er minstens 190 al uit het selectieproces liggen, voordat een "hogere" P&O medewerker hier serieus naar kijkt. Immers, wanneer ik een sollicitatie nabelde en door P&O geopperde bezwaren op mijn profiel wist om te buigen in juist positieve factoren voor de sollicitatie, kreeg ik vaak alsnog ogenschijnlijk een vinger tussen de deur. Althans in woorden, want de uitnodiging om eens langs te komen kreeg ik nimmer. Wat ook in mijn nadeel kan werken is dat ik altijd eerlijk solliciteer. Als ik in personeelsmagazines lees hoe vaak mensen in hun CV onjuistheden plaatsen, dan is mijn eerlijkheid naïef te noemen. Echter, ik ga niet voorbij aan mijn integriteit.
Tot slot, jammer dat het CWI door de meerderheid gezien wordt als een instantie waar de "niet sterke" sollicitanten zitten. Ik gun het de 50+ers van harte dat zij aan de slag komen. Niet iedereen zal zoals ik uit frustratie van het nergens binnen kunnen komen de uitdaging aangaan om een eigen bedrijf te starten. Dat heb ik uiteindelijk wel gedaan, want ik wil gewoon lekker werken.
Wat nog niet genoemd is op dit forum is de zogenaamde levenscyclus. Deze cyclus voorspelt het gedrag van mensen in een bepaalde leeftijdscategorie. Iedere P&O-er heeft in zijn opleiding kennis genomen van deze "standaard" levenscyclus. Daar hebben ze geleerd dat een pak em beet 50-jarige aan het consolideren is. Oftewel braaf zijn taken uitvoert maar ook niet meer dan dat. Dat die 50+-er grotere risico's met zich meebrengt om uit te vallen door welke ziekte dan ook.
Dit is zeer spijtig voor diegenen onder ons die nog veel actiever en absoluut niet ziektregevoelig zijn.
Zelf kreeg ik als 54-jarige op de 50+beurs afgelopen week de vraag wat ik daar kwam doen. Ik zag er immers niet uit als een 50+er! (dank voor het compliment). Dank zij mijn positieve levensinstelling pas ik ook niet in het plaatje van de levenscyclus. Maar ondanks dat ik dat in iedere sollicitatie benadruk krijg ik daar geen respons op in positieve zin.
Vanwege bovenstaande argumentatie kan ik mij voorstellen dat een werkgever de door jouw aangehaalde financiele prikkels niet positief kan vertalen zonder de daar tegenover staande risico's te overwegen, die vervolgens negatief uitpakken voor de 50+werknemer.
Daarom denk ik dat het wergeversrisico bij uitval van een werknemer niet bepaald bijdraagt aan het in dienst nemen van meer risicovolle 50+ers. Misschien moeten we als werkeloze 50plussers maar eens het Malieveld op, ondersteund door diverse belangenorganisaties, om aan te tonen dat we bereid zijn en kunnen bijdragen aan de groei en het succes van onze economie. Als er meer mensen zijn die dit idee ondersteunen, ik wil een dergelijke actie graag van de grond trekken.