Een jaarplan op basis van talent

Columns

Het is binnenkort weer tijd voor de jaarplancyclus. Tijd wordt gereserveerd, waarin jullie het eens moeten worden over de plannen voor komend jaar. Tuurlijk wil je de goede dingen doen, tuurlijk wil jij daar je tijd en energie voor inzetten, tuurlijk vind je het goed om samen piketpaaltjes te slaan.

Voor velen zijn deze sessies een herhaling van zetten. Eigenlijk kun je de uitkomst nu al voor 90% op papier zetten. Dus waar doe je het eigenlijk voor? Een uurtje bij elkaar gaan zitten over die laatste 10% is toch net zo goed voldoende? Maar zo gaat dat niet. Dus je doet wat er van je wordt gevraagd, discussieert mee en helpt piketpaaltjes zetten. Het plaatje is weer rond, de gebruikelijke discussies zijn gevoerd en dit kun je ook weer van je lijstje afstrepen. Maar het geeft geen energie …

Kamiel Rietsema
Leuk artikel met een nuttige insteek, daar word je blij van. Maar aandacht besteden aan talenten van je medewerkers zou eigenlijk iets moeten zijn wat het hele jaar op de agenda staat. I n plaats van alleen tijdens de jaarlijkse gesprekscyclus. Daar blijven ze vaak hangen in competenties die iemand niet heeft en verder moet ontwikkelen, terwijl vooral al aanwezige talenten juist verder ontwikkeld moeten worden.

Kamiel Rietsema
Optines Consultancy
Callista Roelofs
Auteur
Hoi Kamiel, dit ben het meteen met je eens dat talent een uitgangspunt zou moeten zijn in het werk en dus in het dagelijks aan de orde zou moeten zijn. Daar worden we blijer, beter en effectiever van;)

Dat is waarom het kan helpen om bij het maken en verdelen van de taken van het jaarplan van de organisatie of het team (dus niet de jaarlijkse gesprekscyclus) te kijken naar talenten en op basis daarvan verantwoordelijkheden toe te wijzen. Dan wordt je ook uitgedaagd om daadwerkelijk iets met je talent te doen.

Uiteraard geen garantie, want hoeveel plannen verdwijnen weer in de onderste la, maar wel een mogelijkheid om te starten met inbedden van talent.

Meer over Talent ontwikkeling