De rol van HRM in de organisatie van de toekomst: 3 trends

Cover stories · Cases

In Nederland zijn arbeidsrelaties aan het veranderen. De verwachting is dat organisaties op termijn minder medewerkers in vaste dienst hebben en meer werken met mensen op basis van een flexibele arbeidsrelatie. Daardoor krijgt de rol van HRM andere accenten. Hoe werkt dat?  De drie belangrijkste trends, telkens met voorbeelden uit de praktijk.

1. Strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning vormt een kerntaak van HRM in de organisatie van de toekomst. Deze toekomst kondigt zich krachtig aan met het actuele vraagstuk van flexibiliteit versus vaste dienstverbanden. In de volgende casus is de verhouding tussen vast en flexibel personeel tekens een belangrijk element.

Ingrid werkt als HRM-manager bij een organisatie in de zakelijke dienstverlening met een miljoenenomzet pe...



Susan van Dijen-frissen
Lid sinds 2019
Ik was/ben teleurgesteld in de open deuren en de weinig verrassende uitspraken.
Strategische personeelsplanning
Het label ‘cruciale functie’. Concreet zijn dat: de directeur (1), de managementposities (3), de financial-manager (1), de HRM-manager (1), de accountmanagers (6), de projectmanagers (6) en de managementondersteuners (4). Altijd dezelfde! Op zijn minst had ik een flexibele insteek verwacht bij het management. Dat de directeur zichzelf niet flexibel beschikbaar stelt lijkt mij logisch, maar de lagen eronder? Allemaal? Het lijkt in een flexibele maatschappij/organisatie niet meer dan logisch en gepast dat daar ook minstens twee flexibel/ZZp’er-achtige contracten zijn. Dat geeft de werknemers in ieder geval het idee/de overtuiging dat management niet alleen in zichzelf geïnteresseerd is.
iedereen kent toch de Wet van Parkinson:
1. Een manager wil, in plaats van meer rivalen, meer ondergeschikten. Als het dus niet vast kan, dan maar een grotere flexibele schil - dus meer mensen.
2. Een manager creëert werk (ze houden elkaar bezig).
Een strategisch partner zou juist zelf haar/zijn functie flexibiliseren, zodat het bedrijf optimaal kan genieten van nieuwe inzichten en andere benaderingen dan een vastgeroeste HRM manager die er al jaren zit.
Waarom geen maximum aantal jaren aan carrière/loopbaan (een bepaalde functie) binnen het bedrijf om dan elders de vleugels uit te slaan en dan na X tijd weer terug te keren (via de connector-rol).
Talentmanagement
Michiel (27 jaar) een tijdelijk contract als accountmanager aanbieden.
Harold (54 jaar) Harold wil eigenlijk al enige tijd als zelfstandige gaan werken (echt waar?), dus maar “helpen”.
De manager van de consultants ziet daartoe wel mogelijkheden met Lonneke (35 jaar, midcareer) en met Richard (45 jaar, toe aan een nieuwe uitdaging).
Isabel (26 jaar) voldoet eigenlijk al enige tijd niet in de functie en ondanks enkele verbetertrajecten, is geen vooruitgang merkbaar. De directeur zal haar samen met Ingrid informeren over de contractbeëindiging.
Lisette (23 jaar) werkt nu duidelijk onder haar niveau. als projectondersteuner verder te gaan Waarom altijd de 54 een zelfstandige positie aanraden/helpen te bereiken en de midcarreer of jonge mensen een kans op scholing? Oh ja en voor het verhaal is er één persoon die niet voldoet, ondanks alles. Niet echt heel geloofwaardig. Vooral niet omdat het juist de 26 jarige is. Misschien is dat de meest talentvolle voor flexibele contracten. Bovendien is het managen van diversiteit; dus ook de mensen die niet produceren een nieuwe eigenschap van managers in een multi-culti samenleving. Haal de 'misfits and the crazy ones' naar binnen.
Ik lees ook niets over talenten van medewerkers/managers buiten het bedrijf gemeten en opgetekend. Dus dezelfde vastgeroeste personen die al jaren hetzelfde doen hebben de wijsheid in pacht om talenten te ontdekken?
De rol van Connector
Via netwerk(en) en oude werknemers, geen verrassing wat is het deel ‘connector’ hierin? Waar blijft de “connector” rol in het eigen leven buiten de organisatie? Je bent een connector 24/7 en niet af en toe, omdat het MOET voor de organisatie. Juist deze rol zou bijzonder pleiten voor een flexibele HRM manager, die meerdere werelden kent en weet dat een non-talent in de ene organisatie een toppertje kan zijn in een ander organisatie. Het hele verhaal ademt oude wijn in nieuwe zakken en weinig flexibiliteit.

Meer over Human Resources Management