Het probleem met… complex problem-solving
Op deze site ageert Willem Mastenbroek tegen het fenomeen complexiteit. Het is zo complex... Ammehoela is kort door de bocht zijn boodschap. Hij geeft zelf tal van oplossingen die organisaties en projecten kunnen toepassen om de complexiteit van hun organisatie te reduceren. Sterker, toenemende complexiteit baart eenvoud zo stelt hij. We kunnen de toenemende complexiteit aan! Desondanks stelt het World Economic Forum dat de belangrijkste vaardigheid van professionals vandaag de dag “Complex Problem-solving” is. Dit zal volgens het forum de komende 10 jaar ook nog zo blijven. Voorkomen van complexiteit is beter dan genezen. Maar als we dan toch in complexe problemen belanden, dan moeten we wel in staat zijn deze daadwerkelijk goed op te lossen. Maa...
Het probleem met problemen.
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Jouw column maakt mij nog niet duidelijk hoe je complexiteit wil aanpakken. Ja, eerst een goede diagnose.
Een goede diagnose betekent voor mij dat je doordringt tot de essentie van het probleem. Ik schets in ....... wat ik doorgaans als de essentie van complexiteit zie. Let wel:ik beperk mij tot de complexiteit in de wereld van managen en organiseren. Vervolgens geef ik diverse voorbeelden hoe zo’n diagnose helpt om tot een oplossing te komen.
Jouw aanpak blijft voor mij onduidelijk. Je stelt “echt nieuwsgierig zijn naar het probleem is de belangrijkste stap…. Je moet niet bang zijn voor complexiteit of je verschuilen achter de complexiteit, maar juist de vaardigheden ontwikkelen om ermee om te gaan.”
Tja…. Dat is mij wat te abstract. Misschien in een tweede column met een voorbeeld uit de wereld van beter managen organiseren daar meer duidelijkheid over scheppen?
Je neemt stelling tegen de oplossingsgerichte aanpak. Dat begrijp ik niet. Laten we blij zijn dat creatieve lieden stoutmoedig in tal van organisaties complexe problemen met succes aanpakken. We zouden wel gek zijn om daar niet van te leren.
Is met mijn benadering alle complexiteit uit de wereld van managen en organiseren te bannen? Welnee. Zoals ik schrijf ‘Complexiteit is een mensen-ding’. Mensen moeten wel willen. Vaak denken ze dat ze goede redenen hebben om niet mee te doen. Maar dan vind ik het probleem niet langer complex. We weten dan precies waar het aan ligt. Zoals een zekere <a href="https://www.managementsite.nl/reductie-complexiteit-verwaarloosde-vaardigheid#comment-8757" rel="noopener" target="_blank">Pieter</a> mij eens uitlegde: “Het is eigenlijk heel simpel: als je het begrijpt is het logisch, als je het niet begrijpt is het complex”.
Mvg/Willem Mastenbroek
Hoofdredacteur ManagementSite