Vorige maand werden twee nieuwe governancecodes gepubliceerd: de code-Van Manen (de ‘nieuwe Tabaksblat’) en de Governancecode Zorg. In de vele bepalingen van de codes zit, niet door iedereen opgemerkt, een aantal belangrijke veranderingen verstopt. Ze lijken samen een einde te maken aan ‘waardevrij leiderschap’ – leiderschap dat eigenlijk alleen in termen van de resultaten wordt geëvalueerd. Nieuw is bovendien dat autoriteiten zich inhoudelijk met het bestuur gaan bemoeien. Het gebrek aan duidelijkheid over de gestelde eisen, roept daarbij zorgen op.
December is niet alleen de zwartepietendiscussie-, vuurwerk- en donkeredagen-maand, maar ook de governancecode maand. Tenminste: december 2016 was dat. Amper was de inkt droog van de nieuwe Corporate Governance Code (de ‘code-Van Manen’, d...
Bij leiderschap kan een code helpen, maar ten alle tijde dient elke organisatie zo georganiseerd te zijn, dat door interne in- en zonodig tegen-spraak de waarden bediscussieerd blijven worden en "nep-leiders" (b.v. zij die zogenaamd geen waarde(n) vertegenwoordigen en daarmee de discussie proberen te ontlopen) worden ontmaskerd...
Ik zou zeggen dát is nu de echte ruimte en verantwoordelijkheid voor zelfregulering: niet de maatschappelijke bedoeling als zodanig, maar in praktijk brengen, doen dus elke dag weer....besturen mét aandacht en respect voor mensen in praktijk doen! Ja en mensen, ook diegene de verantwoordelijke posities vervullen hebben we als samenleving niet aan een touwtje.
De organisatiegemeenschap van de instelling zal dat als geheel samen moeten doen. Waarbij bestuur en RvT leiderschap moeten tonen en het goede voorbeeld moeten geven in hoe het ook kan op basis van vertrouwen, integriteit, transparantie en respect. En voor de individuele toezichthouders is er het Platform Innovatie Toezicht (PIT) dat als een soort van netwerk-gemeenschap juist op dit punt aan de weg timmert om elkaar in ons leerproces te stimuleren. Op zoek naar werkwijzen om een duurzame cultuur met elkaar te helpen bouwen. Te beginnen met te leren om zuiver waar te nemen in een Cirkel van waarnemen.
Succes daarbij allen.
Dhian Sioe Lie
Wanneer je als bestuurder overtuigd bent van de missie (en dat is nooit 'winstmaximalisatie'; dat is slechts een middel!), en je hier vanuit persoonlijke drijfveren aan verbindt, wijst je morele kompas vanzelf de weg naar de gewenste openheid van de cultuur. Het levert juist 'waardengedreven' leiderschap op. Dit vraagt wel om lef, vertrouwen en reflectie.