Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Op een heel ander gebied interessant om te zien hoe redelijk objectief en koel iemand feiten formuleert, ondanks dat zijn werkgever en de wetgever hem volledig lieten vallen. Nice Comeback! Laten we hopen dat er ooit eerherstel komt.
De wijze waarop gesproken wordt over mensen die de grenzen van wat mogelijk is verkennen, en het voorstel (dat ook uit andere hoek wordt geuit) om bij de accountant een strikte scheiding van advies en controle aan te brengen, getuigen van inzicht.
Ik ben geschokt ,de zelfde metode is toegepast door het goudse college. Bedrog misleiding ontkenning,en een compleet onbetrouwbaar handelen,om toch een art 12 gemeente te kunnen blijven. Het is een groot schandaal dat dit soort nog een openbare funtie kunnen bekleden .Roof en zwendel is heel normaal men noemt dat politiek .( er is 10 milioen weg gezet op een manier die
niemand meer kon volgen zeker een slapende raad niet).
Maar Fortuin klop op de deur .
Een deel van de reactie van de heer Berkelaar begrijp ik echter niet.
"Op een heel ander gebied interessant om te zien hoe redelijk objectief en koel iemand feiten formuleert, ondanks dat zijn werkgever en de wetgever hem volledig lieten vallen. Nice Comeback! Laten we hopen dat er ooit eerherstel komt."
Waarschijnlijk is het de heer Berkelaar ontgaan dat de heer Baarspul enige tonnen aan smeergeld heeft ontvangen, die vervolgens niet als inkomsten opgegeven zijn aan de belasting. Beide zeer laakbaar.
De heer Baarspul had de opdracht indertijd niet moeten accepteren, dan wel nadat de omvang en implicaties bleken zich de rol van klokkenluider moeten aanmeten.
De rol van 'ik wist van niks' en 'ik deed alleen wat mij gevraagd was' zoals hij die zich, nadat de Ceteco zaak was gaan rollen, heeft aangemeten siert hem in het geheel niet, en herinnert aan een stuk geschiedenis waar wij Nederlanders niet trots op hoeven te zijn. Geen redenen dus voor eerherstel.
Ik hoop dat de come back van de heer Baarspul beperkt zal blijven tot het schrijven van columns, en dat hij geen enkele maatschappelijke functie meer zal vervullen. Want hij heeft, en blijkbaar velen met hem, ons vertrouwen ernstig geschaad en de belastingbetaler (het volk) opgelicht.
Toch is het tweede deel van de laatste reactie van S. Jacobs niet correct en niet netjes en dwingt mij iets te zeggen.
Ik heb ooit in mijn vrije tijd bijgeklust door een bedrijf te helpen opzetten. Daar ben ik later voor beloond. Geen smeergeld, maar neveninkomsten. En omdat het neveninkomsten waren, heb ik die wel degelijk keurig opgegeven aan de belastingdienst; zoals dat hoort. Net zoals die inkomsten ook keurig in de aangifte van het bedrijf zijn terug te vinden als kosten.
Niks oplichting dus. Ik heb het alleen niet opgegeven aan mijn ex-werkgever en in dat hele rare bankiersdossier van al die miljarden guldens en al die tientallen miljoenen guldens netto winst is dat het enige verwijt - zo men wil - dat men mij kan maken. Dat heeft men dan ook gretig aangepakt om mij af te branden.
Ik zal het schrijven (ook van meer columns) zeker niet laten. En gelukkig (en terecht m.i.) delen zeer vele contacten die ik heb in (semi-)overheid en bedrijfsleven wel de positieve maar niet de negatieve strekking van de reactie van de heer S. Jacobs.
Het gaat verder niet om de klokkenluider zelf maar uitsluitend wat inzichtelijk wordt gemaakt. Dat in Nederland klokkenluiders voorlopig nog 'doorgemarteld' worden zegt iets van onze huidige cultuur. Hoe krachtiger men hen tracht te verwijten des te meer er in de regel valt te verbergen.
Het individualiseren van 'zondebokken' lost niets op. Het zegt immers meer iets over systemen die zich hebben kunnen ontwikkelen. Systeemoplossingen is een meer geijkte benadering.
Ik zeg liever Chapeau (!!!) tegen deze luiders van klokken.
Overigens heb ik niets tegen kapitalisme, echter wel in hoe die zich is gaan ontwikkelen.
Ik ben er van overtuigd dat wij in ons land zo medio 2003 weer geleerd hebben om ons meer bezig te houden met de inhoudelijke boodschappen van mensen zoals b.v. Karel Baarspul.
Voor objectieve en vooral ter zake kundige journalisten valt hier veel werk te verrichten, met als doel herinrichting van de infra-cultuur in dit polderlandschap.
Fairplay dus!