Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Guus Bonnema.
Guus Bonnema.
Eric van Arendonk
Bedankt voor je reactie. Zo is het maar net. Toen ik dit artikel schreef, realiseerde ik bij mij zelf bijvoorbeeld dat ik in één van de dimensies wel eens dreig door te schieten. Ben ik bijvoorbeeld iets te veel met leren bezig en verlies ik mijn vrienden en familie tijdelijk uit het oog. Op een ander moment kan opeens geld verdienen en uitgeven centraal. De Private Balanced Scorecard kan dan heel handig zijn om weer 'in het gareel' te komen.
Fred Akkerma
Beslist stimulerend voor ideevorming.
Als fervente ZZP'er sinds kort lid van FNV zelfstandige bonders
naast een jarenlang lidmaatschap CNV/ICK vakgroep.
CNV doet niets (nu en in de toekomst) voor werkgevers/ZZP'ers.
Heb veel moeite met waardering van mezelf en ben altijd met anderen bezig. Sinds 1993 aan het verzelfstandigen uit noodzaak.
Ondernemen is de enige mogelijkheid om als oudere MVA/ (manus van alles)WW'er weer aan het werk te komen in of met ICT.
Het MKB low-end in Nedeland ziet er als zodanig vanuit mij gezichtspunt miserabel uit (o.a. v.w.b. prijs/prestatieverhouding). De meeste MKB'ers leiden een marginaal bestaan. Als werknemer ben je in Nederland beter af. (waarering, vrije tijd, hobbies, e.d.).
Veel van m'n vroegere collega's ondertnemen vanuit buitenland met beter klimaat op allerlei gebied.
Opdrachtgevers zoeken continuiteit en aansprakelijkstelling
(wie kunnen we de schuld geven als het mis gaat).
Kortom er is genoeg te beleven voor gedreven "herstarters" die
een uitdaging zien in het ondernemen in Nederland.
Zoek het collectief om gezamenlijk een onbetrouwbare overheid
te helpen "de-reguleren".
Politiek gezien desnoods ondernemen tegen de verdrukking in van "bitneukers" zoals het koppel Zalm en Vermeend.
Echt slecht voor ZZP' ers.
Helaas is er nog 1 overgebleven met een veel te grote mond.
De strijd met het UWV wordt opnieuw opgerakeld.
Bestaansrecht van UWV'ers bstaat uit het zoveel mogelijk belasten van klanten (premiezuigers). WAZ regeling is daarvan een slecht voorbeeld.
Ik hoop dat we samen met het FNV antwoorden vinden in
Den Haag.
Jongleren een must voor de ZZP'er
Heb dat vaak geprobeerd maar verder dan twee ballen kom ik niet.
Groeten en tot ziens wellicht,
Gerrit Arp
o.a tijdelijk interim office manager voor Joosten en Partners in Amsterdam
De Total Performance Scorecard (boek van H. Rampersad) is onlangs uitgekomen (2002). Dit artikel stamt uit mei 2001. Dus wie jat er nou van wie?
Fred Akkerma
Total Performance Scorecard heb ik in 2001 een aantal bedrijven in USA zien toepassen!!!
Is daar een boek boek van uit gebracht????
Ik weet toch zeker dat het Total Performance Scorecard was in Amerika!!
Best mogelijk, maar ik ben het in de literatuur nooit tegengekomen.
Fred Akkerma
Een aantal keren kom ik de opmerking tegen dat het los laten van managementkwaliteiten op uw eigen privé-leven interessante zaken aan het licht brengt.
Mocht dit u inderdaad interesseren dan verwijs ik u ook graag naar het artikel met de bijdrage genaamd: Stop uw relaties in een hokje, eveneens geschreven door de heer Fred Akkerma. Dit artikel kunt u ook lezen door de volgende regel in uw browser te plakken: http://www.managementsite.net/content/articles/320/320.asp
De heer Akkerma reageert naar één van de lezers van dit artikel met het voorstel om dit instrument eens op uw collega's toe te passen. Dit wordt omschreven als een gewaagde, maar wellicht zeer bruikbare tip om onder andere uw agenda eens op te schonen en zelfs promotiekansen te bevorderen.
Graag wil ik nog een stapje verder gaan door ook dit instrument te betrekken op uw privé-leven. Nadat ik vorig jaar ook de tip kreeg, bij een college Organisational Dynamics op Universiteit Nyenrode, om dit eens toe te passen op mijn collega's heb ik dit vervolgens doorgetrokken en toegepast op mijn sociale contacten en zelfs mijn 'vriendenkring'. Helemaal niet zo gewaagd, maar wel heel leuk, interessant en waardevol.
Waarom kiest u er eigenlijk voor om met bepaalde mensen om te gaan?
Succes.
Tim van der Roest
Ik blijf deze rubriek volgen met zijn interessante artikelen.
Met vriedelijke groeten,
Ako Egbe