Diversiteitsbeleid politie is doodlopende weg (deel 2)

Cover stories

Het diversiteitsbeleid van de politie is een doodlopende weg, schreef ik een maand geleden op deze site. Het was een lang en niet eens zo’n spectaculair artikel, maar zowel hier als op LinkedIn leidde het tot veel reacties. Dat was voor de redactie van De Telegraaf waarschijnlijk weer de reden om me te vragen een samenvatting voor deze krant te maken.

Een actueel en beladen onderwerp kortom.

Reacties

Ik kreeg zeker bijval, maar een aantal commentaren was behoorlijk kritisch. Eén ervan hebben we direct in de prullenmand gegooid, omdat het een ordinaire scheldpartij tegen etnische groepen was. Maar de recensies van ‘de andere kant’ logen er ook niet om. Iemand zei zich te verheugen op de tijd (die volgens haar met zekerheid zou komen) dat artikelen als die van mij niet meer gepubliceerd zou...

Dolf Algra
Lid sinds 2019
Paul Verburgt raakte een gevoelige snaar met zijn stelling dat het diversiteitsbeleid binnen de Politie een doodlopende weg is. Het knetterde daarna behoorlijk, en het komt mij voor dat het debat daarover nog lang niet afgesloten kan worden. Gezien de vrij heftige turbulentie daarna.

Dit tweede deel- in de vorm van aantal overdenkingen - beschouw ik als een vorm van reflectie op de actuele stand van zaken. Helder als altijd. Dank daarvoor.

Hoogst noodzakelijk bovendien, gezien de zich snel ontwikkelende actualiteit. Ik verwijs naar de recente voorvallen in Den Haag en Leiden.

Volgens mij zijn er twee begrippen die centraal in deze discussie zouden moeten staan en dat zijn: professionaliteit en neutraliteit. Voor de rest brengt iedereen zijn eigen knapzakje aan achtergronden, ervaringen en instrumenten pakket mee. Of je nu Kaap Verdiaan, Fries, Marokkaan, Turk (ongeacht bloedgroep), Antilliaan, lesbisch, Limburger of 010 van huis uit bent of voelt. Iedereen is verschillend en dat is nooit anders geweest. Draai het dus om. Diversiteit is geen driver an sich. Het debat zou dus over die professionaliteit en neutraliteit moeten gaan.

Eerder opperde ik de suggestie voor de inzet van organisatie antropologie. Om het anders aan te vliegen. Dat blijkt in het verleden al te zijn gebeurd. Cultureel antropologe Danielle Braun promoveerde in 1999 (!) op ‘Sturingsperikelen bij de politie’.

Wellicht interessant om eens te bekijken hoever de politie organisatie in 20 jaar is opgeschoven. En wat denkt U ? Is er veel voortgang geboekt ?

Bij deze link te downloaden
https://academievoororganisatiecultuur.nl/boeken-blogs/boek-sturingsperikelen-politie

Ter verdere verdieping in dit debat verwijs ik naar een tweetal recente artikelen van die dezelfde Danielle Braun. Interessant om mee te nemen in dit debat

Diversiteit bij politie is niet af te dwingen - Trouw van 8 augustus 2019 -
https://www.trouw.nl/opinie/diversiteit-bij-de-politie-is-niet-af-te-dwingen~bde2b603/

Over hoe dan wel…..
https://www.managementimpact.nl/organisatie/artikel/2019/10/hoe-dan-wel-diversiteit-bij-politie-en-brandweer-10119878
Paul Verburgt
Beste Dolf,

Dank weer voor je commentaar. En vooral ook voor je link naar het recente <a href="https://www.managementimpact.nl/organisatie/artikel/2019/10/hoe-dan-wel-diversiteit-bij-politie-en-brandweer-10119878" rel="nofollow">artikel</a> van Daniëlle Braun (9 oktober 2019). Bij vrijwel elke 'do' en 'don't' moet je vaststellen dat de politietop (en in haar voetspoor de politiek, de vakbonden en burgemeesters) het tegenovergestelde doen. Jaar na jaar. Hoe vaak en hoelang moeten deze ezels zich nog aan dezelfde steen stoten?

Inmiddels heeft zich een hele stoet van vooral islamitische organisaties in het Haagse conflict gemengd. Ja hoor, reken maar dat het met dit soort geëscaleer goed komt met de diversiteit.

Paul Verburgt
Dolf Algra
Lid sinds 2019
Hoe actueel en gevoelig het onderwerp - dat Paul Verburgt heeft aangesneden- is, moge blijken uit het volgende nieuwsbericht van vandaag - maandag 21 okt 2019
bron: NOS.nl

'Drie partijen zeggen vertrouwen op in politieleiding Den Haag.

De Haagse Stadspartij, Islam Democraten en NIDA hebben het vertrouwen opgezegd in de eenheidsleiding van de politie Den Haag. De drie partijen hebben dat in een gezamenlijke verklaring laten weten, meldt Omroep West. Samen bezetten ze 5 van de 45 raadszetels in de gemeenteraad van Den Haag'

Onthutsend bericht als je even doordenkt. Maar ja: gelukkig is er in Nederland ( nog steeds) sprake van scheiding der machten ( trias politica) - dus: politieke partijen gaan niet een uitvoerende overheidsdienst als de politie, dus is het ook onmogelijk om het vertrouwen daarin op te zeggen.

Het is wel tekenend dat dit soort denkfouten in bepaalde kringen blijkbaar gemaakt kunnen worden. Bijles in de beginselen van onze democratische rechtstaat lijkt mij op zijn plaats.

lees de verklaring:
https://haagsestadspartij.nl/haagse-stadspartij-islam-democraten-en-nida-zeggen-vertrouwen-op-in-eenheidsleiding-van-den-haag/

bericht NOS:
https://nos.nl/artikel/2307054-drie-partijen-zeggen-vertrouwen-op-in-politieleiding-den-haag.html
Paul Verburgt
Beste Dolf,

De actualiteit gaat nu heel snel (en dat geeft aan dat het om een incident gaat en niet om iets structureels). Vrijwel daags na de actie van die drie Haagse partijen, kwamen de elf burgmeesters van de driehoek met de mededeling dat ze zich in geen enkel opzicht in de aantijgingen tegen de lokale politie herkennen.

We zijn hier nog niet klaar mee, want de klokkenluidster c.s. heeft een politiek agenda en die gaat nog wel een tijdje door, althans daar heeft het naar mijn idee alle schijn van. Mij verbaast het niet. Diversiteit is een politiek leerstuk geworden en heeft allang niets meer te maken (if any) met een maatschappelijke wenselijkheid om alle gezindten in de politie een plek te geven. Opvallend is ook het overdonderende aantal islamitische organisaties die zich achter de Leidse politiechef positioneert. Laat ik nou steeds hebben gedacht dat diversiteit bij de politie (naast leeftijd, gender en seksuele geaardheid) op etniciteit gericht was en niet op religie. Door die twee aspecten samen te voegen zie je de politieke agenda zich in volle glorie voor je openen.

We kijken met belangstelling uit naar een ferm standpunt van de politietop en de minister. Na de actie van de driehoek-burgemeesters kunnen ze geen slappe thee meer schenken.

Overigens, ik denk dat de trias politica heel wel toestaat dat volksvertegenwoordigers zich uitlaten over andere delen van de rechtstaat. Alleen is er geen ruimte voor een ingreep aldaar.

Wordt vervolgd.

Paul Verburgt

Meer over Diversiteit in organisaties