Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
drs Tae Harte
Het is leuk om te weten, dat je je harder zult moeten inspannen om vrouwen te overtuigen, dat je er iets aan wilt doen. Het is daarentegen denk ik nog veel moeillijker om mannen ervan te overtuigen, dat ze nog een lange weg te gaan hebben.
Wat dat betreft lijkt bovenstaande opsomming van gegevens, te lijken op het probleem dat een rijkaard heeft. Een beetje rijker voelt een stuk minder leuk, dan de pijn van een nog kleiner beetje verlies. Nog iets meer diversiteit is voor de mannen schijnbaar een verlies dat meer pijn doet, dan dat het voor de vrouwen en andere achtergestelde partijen voldoening geeft.
Wat dat betreft denk ik dan ook, dat de vrouwen dichter bij de waarheid zitten, wat betreft de mate van diversiteit in onze maatschappij, dan de mannen. En dat zal zo blijven, zolang mannen niet inzien, dat gelijkheid iets anders betekent dan hetzelfde.
Grote werkgevers zeggen open staan voor diversiteit, en toch hebben ze alleen maar autochtone recruiters in dienst die voornamelijk autochtone werknemers binnen halen. De allochtone werknemer zouden ze zogenaamd niet kunnen vinden. Allochtone werknemers worden vaak afgewezen op de drogredenering 'past niet in het profiel'. Als je alleen witte druifjes op je fruitschaal wil, passen donkere en rode er niet tussen. Voor zover allochtonen wel worden geselecteerd, is het voornamelijk vanwege hun uitzonderlijke prestaties. Goed je functie uitvoeren is voor de allochtoon niet goed genoeg om geselecteerd te worden.
Werkgevers hebben liever geen allochtonen (daarmee bedoel ik de niet-westerse allochtoon) in dienst, en zeker niet op een strategische, goedbetaalde functies. Recruiters bij uitzendbureau's krijgen vaak met onethische verzoeken te maken als het gaat om het aanleveren van personeel. Opmerkingen die regelmatig voorkomen zijn:
"Wel iemand die stampot lust"
"Een echte Nederlander"
Dat vrouwen eerder open staan voor een divers personeelsbeleid blijkt uit de samenleving. Autochtone vrouwen hebben vaker een buitenlandse partner. Veel succesvolle, allochtone medelanders hebben een blanke vrouw. Succesvolle, autochtone mannen met een donkere vrouw komt niet voor. De marktwaarde van een gekleurde vrouw op de relatiemarkt voor goed opgeleide, succesvolle mannen is bedroevend laag. Blonde lokken en blauwe ogen doen het beter dan zwart sluik haar en bruine ogen. Zo is het ook op de arbeidsplaats.
Het is bedroevend slecht gesteld met de diversiteit in bedrijven! Wellicht heeft dit te maken de kolonisatie achtergrond van Nederland waar Afrikanen als slaven werden verhandeld en kleurlingen als minderwaardige schepsels werden gezien. Nederland was één van de grootste spelers op dit gebied. Daarom wordt in Nederland een Zweed als een Zweed gezien, een Engelsman als een Engelsman, een Franse als een Franse, maar alles wat niet westers is, krijgt de benaming allochtoon.